noord-korea

Noord-Korea heeft er schik in

Sinds deze week heb ik er een nieuwe hobby bij. Ik ben Noord-Korea kenner geworden. Dat komt door Kim Jong Un, hun Grote Leider. Hij doet enkel onverwachte dingen.

Eerst schoof hij een hoge militair aan de kant. Daarna kwamen beelden naar buiten waarop Kim, samen met een onbekende schone, een grote theater- en muziekshow bezoekt. Omringd door zijn generaals genoot hij van een optreden van een hippe meidenband. Stuk voor stuk mooie dames in minirok, voor driekwart uit been opgetrokken.

Tijdens de show klommen ook levensgrote Disney-figuren op het podium. Kim amuseerde zich kostelijk. Samen met zijn generaals gaf hij Mickey Mouse een staande ovatie.


Waarschijnlijk denkt u op zo’n moment: zou Wibi Soerjadi in dat pak zitten? Maar Noord-Korea deskundigen zien zoveel meer! Zij kijken naar de minirokjes. Die zouden duiden op een “brutale koerswijziging” van het regime, want tot voor kort droeg iedereen in Noord-Korea maoïstische werkkledij. Nu gaan vrouwen in de hoofdstad Pyongyang massaal over straat in minirokjes.

Ook het optreden van Mickey Mouse is uitvoerig geanalyseerd. Noord-Korea watchers zien hierin een eerste teken van meer openheid richting het westen.

Zelf zie ik iets anders. In een land waar een tekort is aan alles, kun je uit één Mao-pakje vijf minirokjes knippen. Zo simpel is het. En dan Mickey Mouse. Ik denk dat Kim Jong Un er gewoon schik in heeft het westen te laten gissen naar de diepere betekenis van al zijn fratsen. Waarom ook niet? Als heel de wereld je vijand is, kun je er maar beter zélf het beste van maken.

Je gaat bijvoorbeeld gezellig met je complete generale staf op de eerste rij zitten bij een optreden van Mickey Mouse. De volgende dag lees je gierend van de pret hoe het westen hieraan duiding geeft. Onbetaalbaar!

Ik zie Kim verder groeien in deze rol. Ik voorspel dat hij binnenkort staand, met zijn blote voeten in een bak vers schepijs, een militair defilé afneemt. Of nog mooier: hij laat zich in een open limousine stapvoets door Pyongyang rijden, met een opblaaspop onder de arm. Nog diezelfde avond zal een deskundige van instituut Clingendael aanschuiven bij Pauw.

Terwijl achter hem een foto van Kim met zijn opblaaspop wordt geprojecteerd, prachtig geschoten vanuit kikkerperspectief, legt hij met ernstige blik uit dat het hier gaat om een zogenaamde self inflating rubber doll: “Harde tepels en drie lustopeningen. We studeren nog op de merites van elke opening afzonderlijk.”
 

15 reacties op “Noord-Korea heeft er schik in”

 1. Ach ik wist dat je dit onderwerp zo leuk zou vinden dat je er over zou schrijven. Leuk dat je voorspelbaar wordt voor mij, Maar hoop dat je er wel mee doorgaat, zelfs een wind die stinkt, maakt na het lezen dat ik de geur overleef.

 2. Het wachten is op de eerste Noord-Koreaanse bunga-bunga !

 3. Kan iemand mij alvast voorlichten over de drie lustopeningen, ik ben zo opgewonden geworde van het verhaal datik niet kan wachten op Pauw & Witteman.

 4. @Luuk, wil je je alsjeblieft even verdiepen in :
  “Zeven tekeningen tonen gruwelijkheden in strafkamp Noord-Korea” ? Google maar ff.
  Dan vergaat je de lust tot grappen en grollen wel
  Ik dank je wel.

 5. Nog even een aanvulling:
  Deze schokkende tekeningen met bijbehorend commentaar staat in de Volkskrant…

 6. Ik stel vast dat niemand de behoefte heeft te reageren op mijn bijdragen.

 7. In het besef dat ik een oude zuurpruim ben met een beroepsdeformatie:
  Ik vind het gewoon niet te verteren dat de leiders van sommige landen, zoals Noord-Korea en Syrië ( en vult u maar aan) hun eigen landgenoten uithongeren, martelen en doden.
  Ja, die landen zijn soeverein.Ja, daar kunnen wij niets aan doen.
  Vandaar mijn wat spinnige reactie, maar ik kon het lekker toch niet laten.
  Er valt in mijn ogen gewoon niets te lachen in en om Noord-Korea.

 8. een vrolijke fan

  @ Louisa: ik ben het met je eens dat het niet goed gaat in Noord-Korea/Syrie/willekeurig land waar geen olie te halen valt, maar mag je daarom er geen komisch stukje over schrijven? Dat feest is toch ook gewoon raar, zeker gezien zn voorganger?

  En schrijf je ook alle caberetiers aan die onze volksvertegenwoordigers belachelijk maken? Dan blijf je wel bezig.

  Het is goed dat je het je aantrekt (zouden misschien meer moeten doen), maar je moet ook dingen loslaten en genieten van het leven en leuke columns, anders is het alleen maar slecht voor je eigen gezondheid.

  En Luuk wanneer ga je weer eens brandbrieven schrijven? Zie genoeg reclames voorbij komen die al lachwekkend op zich zijn, dus met een brandbrief er overheen is het dubbel lachen.

 9. @Louisa: je kan het ook zien als een van de manieren om er toch enige aandacht voor te trekken. Waarbij hopelijk het contrast aan het denken zet.

 10. Ik heb mijn doel bereikt: jullie zijn gaan nadenken.
  Met diverse resultaten tot gevolg.
  Wat jullie verder van mij denken laat mij steenkoud.
  En mijn gezondheid is mijn zaak.
  Dit bericht van mij geldt voor alle reacties op mijn reacties.
  Veel plezier verder met jullie schijtlolligheden, nijdigheden en ga zo maar door.

 11. @Louisa Impliceer je nou dat “wij” zonder jouw zure comments niet zouden nadenken in het algemeen? Of bedoel je over Noord Korea?
  Denk je dat jij onze ogen hebt geopend?

Reacties zijn uitgeschakeld.

Scroll naar top