Er zijn enkel mensen met ideeën


“Je hebt mensen met veel ideeën,” zei een cursist laatst tegen me “en je hebt mensen met weinig ideeën.”


Ik denk dat dat niet zo is. Er zijn enkel mensen met ideeën.


Is het niet wonderlijk hoe een fabrikant van scheermesjes keer op keer met iets nieuws komt? Na het enkele mesje is daar het dubbele mesje, en dan het driedubbele mesje. En daarna het mesje met lubrastrip, gevolgd door het mesje met skin guard-ribbels, gevolgd door het mesje met de comfort gel bar (whatever that may be). En ga zo maar door.


Eindeloos.


Of denk eens aan de redacteuren van tijdschriften die jaar na jaar met een nieuwe insteek komen voor hun kerstnummer. Kerstmis godbetert! Het verhaal is al tweeduizend jaar hetzelfde. En toch lukt het redacteuren steeds weer iets nieuws te bedenken dat de lezers verrast. Hartstikke knap hoe zij elk jaar het thema ‘kerst’ in een nieuw jasje steken.


Zei ik jasje? Met mode is het net zo! Ook daar houdt de creativiteit nooit op. Het gaat maar door en door en door. Steeds weer andere combinaties. Ik zou bijna zeggen: elk seizoen weer iets anders van hetzelfde.


Hoe dan ook: het zijn allemaal ideeën, het is allemaal creativiteit.


Creativiteit zit in ieder van ons, klaar om gebruikt te worden. Sterker nog: het is overal. Creativiteit heeft ook niets met IQ te maken. Het is veel eerder een manier van denken.


Rijst de vraag: waar komen al die ideeën dan vandaan? De Britse komiek en acteur John Cleese (je weet wel, van Monthy Python) heeft daar een heel grappig én leerzaam antwoord op:


Goed, laten we dat even in het achterhoofd houden, voor straks.


Nu gaan we ons op de rauwe praktijk van alledag concentreren. Bijna elke blogger of columnist die ik ken, werkt op de volgende manier:


Wanneer de deadline nadert, kruipt hij achter zijn laptop en denkt: waar zal ik eens over gaan schrijven? Eigenlijk heeft hij – daar komt die uitdrukking! – nog geen idee. Tien tegen één dat juist dán de inspiratie stagneert.


In deze online cursus gaan we op jacht naar het idéé voor een stuk; de insteek, de clou, de brainwave die alles ‘rond’ maakt. Zodat je, wanneer je achter je tekstverwerker kruipt, precies weet waar jouw stuk naartoe gaat.


Precies weten waar je morgen over gaat schrijven – dus: het idee al hebben – heeft twee belangrijke voordelen:

  1. Het geeft je ‘onderbewuste’ een voorsprong van 12 uur. De hele nacht kan het idee gisten en lekker ‘inweken’ in je brein. Hoe belangrijk dat is, leer ik je verderop in deze cursus.
  2. Morgen kun je al je energie gebruiken voor het schrijven. Al die wilskracht hoef je niet meer te ‘verspillen’ aan het zoeken naar ideeën. Je hebt je idee, je weet waar je naartoe wil met je tekst. Alles is helder!


Ja, er zijn columnisten en bloggers die zeggen dat deadlines hen juist ‘dwingen’ tot ideeën. Maar dat is echt onzin. Tijdnood dwingt je alleen maar gebruik te maken van het eerste idee dat in je opkomt. En het eerste idee is – helaas, helaas – zelden het beste idee. Beter is het tijd te besteden, om juist die ideeën te vinden die minder voor de hand liggen.


Oké? Aan de slag dan!


Hieronder zie je je voortgang. Klik op het driehoekje voor een overzicht.
Je moet ingelogd zijn om je cursus voortgang te zien.