Met een piemeltje was het een man

“Geen piemel.” Ik vind dat een sterk argument van de heren. Waar gaat het over? Zakenvrouw Nanka van de Meer uit Woudrichem mag geen lid worden van de plaatselijke visclub De Hoop omdat ze een vrouw is. Ze wil graag vissen in de open wateren rondom haar woonplaats, maar daarvoor is een vergunning nodig. En die vergunning krijg je alleen wanneer je lid bent van De Hoop. De voorzitter van visclub De Hoop tegenover Omroep Brabant: “met een piemeltje was het een man, en dan mag je lid worden.” Zo staat het al meer dan honderd jaar in de statuten van de visclub.

Mevrouw Van de Meer ligt inmiddels op ramkoers. Ze heeft aangifte gedaan. Ook start ze een civielrechtelijke procedure wegens discriminatie en stapt ze naar het College voor de Rechten van de Mens. Hoe hard en verongelijkt wil je het hebben? Waarom niet gezellig naar De Rijdende Rechter? Die man heet niet voor niets meester Visser. Tenminste, zo denken mannen. Vandaar ook de reactie van de oud-voorzitter van de visclub: “mens, waar ben je mee bezig?” Ja, sinds ik regelmatig bijdragen lever aan de website HoeMannenDenken.nl, begrijp ik mijn seksegenoten, inclusief mijzelf, steeds beter. Mannen beginnen eindelijk moed te tonen. Ze zeggen waar het op staat: wij mannen doen mannendingen, en jullie, vrouwen, doen vrouwendingen. Voor de rest is er korfbal. Dat is de natuurlijke ordening en daaraan moet je niet willen tornen. Geen man die het in zijn hoofd haalt een procedure te starten bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, omdat hij met zijn prostaatklachten niet welkom is op de Vrouwen In De Overgang-avond in buurthuis Ons Genoegen. Klagen over je prostaat doe je bij je maten aan de waterkant, met als schrale troost een drie meter lange werphengel die op kruishoogte voor je uit bungelt. Dat maakt vissen tot quality time voor heren. Wat is daar mis mee? Laat mannen! Zij willen toch ook niet met alle geweld naar de Lady’s Night in Holland Casino? Of mee in de bus, met de Katholieke Plattelandsvrouwen naar de Keukenhof?

De gunfactor noemen mannen dat. Het zwakke geslacht is nog niet zo ver. Oh, die eeuwige verongelijktheid van vrouwen in tuinbroek die eigenlijk alleen maar man willen zijn. Op de sociale media vroeg menig Opzij-lezeres zich dan ook af of negers wel welkom zijn bij visclub De Hoop. Een domme vraag. Natuurlijk zijn negers welkom bij visclub De Hoop. Alleen negerinnen niet.

19 reacties op “Met een piemeltje was het een man”

 1. een vrolijke fan

  Ik neem aan dat deze mannen ook nog lopend danwel op een hoge fiets naar hun visstek gaan? Dat deden ze immers meer dan honderd jaar geleden ook. En ze vissen natuurlijk ook nog met een tak en normaal touw met een kurk als dobber, immers dat deden ze ruim honderd jaar geleden ook.

  Waar halen ze eigenlijk tijd vandaan om te vissen, want ruim honderd jaar geleden werkte mannen nog 70 uur per week.

 2. Tsja, ik zou graag ook wel eens geweldig can me af willen menstrueren. Maar ja, ik heb een piemeltje…

 3. Rens van Leerdam

  Mevrouw Van der Meer heeft wel een punt. De SGP werd ook gedwongen vrouwen toe te laten op hun verkiezingslijsten. Daar mochten ze zelf niet over beslissen van de hoogste rechter. Ik vind dat vrouwen ook op die visclub toegelaten moeten worden. Anders is er werk voor de Clara Wichman stichting.

 4. “Voor de rest is er korfbal.” Hartelijk dank voor deze bondige weergave van de essentie van het leven in deze complexe tijden!

 5. De prangende vraag wordt genegeerd door de reaguurders. Daarom stel ik de vraag maar. De Piemel is een dwingende eis om mee te mogen doen. Dan eis ik logischerwijs het gebruik der Piemel tijdens het vissen uitgelegd te krijgen. Lokken ze daarmee snoeken danwel Meervallen mee? Is de Piemel een tijdverdrijf bij het úúrenlang staren naar de dobber? En indien tijdverdrijf, is de ‘output’ dan te waarderen als een milieu-delict?

 6. Van Aarsbergen

  Woehahaha, meneer Luuk toch! Ge hebt haar nu wel bij de ballen genomen zeg! Ehhh.. Verdomd… Ehhh…. ach KUT!

  Nu ja, Van Aarsbergen vraagt zich enkel nog af, of de visclub ook een ERELID-maatschap heeft? Dat is immers wel op zijn plaats als de neger eenmaal toetreedt. Of heb ik nou teveel vooroordelen? Over mannen of vrouwen, witjakkers of negers, het kan me niet bommen, fuck m’n vooroordelen! 🙂

 7. Sorry, maar voor het eerst vat ik je (sarcastische) ondertoon niet. Ik geef de vrouw groot gelijk, oké misschien grijpt ze wel naar erg grote middelen, maar het is haar nu verboden te vissen in de directe omgeving van haar woonplaats, dat is namelijk alleen toegestaan aan leden van de visclub. Dus helaas slaan je argumenten over de prostaatclub de plank mis, die zouden alleen dan kloppen als je alleen in een groep over medische problemen mag praten als je lid bent van De Vrouwen In De Overgang-avond Club, en deze club het voor elkaar heeft dat er verder geen avonden van medischepraatclubs in jou dorp opgericht mogen worden.

  Ik ga er namelijk vanuit dat mevrouw er helemaal geen probleem mee heeft om zonder een clubje mannen te gaan vissen, of zelf een clubje op te richten dat ook mag vissen in de wateren rondom haar dorp.

 8. Wat kunnen vrouwen toch moeilijk doen, waarom wil zij persé ‘one of the guys’ zijn vraag ik me af? Het is een mannenvisclub, duidelijk toch. Láát ze.

 9. een vrolijke fan

  Een vraagje: hoeveel vrouwen vissen er nou? Niet dat ze er niet zijn, maar het overgrote deel (volgens mij) en de vissers die ik altijd tegenkom zijn mannen.
  Als ik er zo over nadenk lijkt mij dit eerder een publiciteitsstunt dan een vrouw die daadwerkelijk wil vissen.

 10. Ik als visser ben van mening dat iedereen dus ook vrouwen mogen vissen
  Let wel zij is wel welkom bij de club maar dan moet ze met haar man meekomen en dan mag ze kijken
  Dit is natuurlijk niet meer van deze tijd en ik hoop dan ook ten zeerste dat zij deze rechtzaak wint.

  Laat die ouwe piemels van de hoop eens meegaan met de tijd

 11. @ vrolijke fan

  Ik denk dat ongeveer 20 tot 25 % van de vissers van het vrouwelijke geslacht zijn. Dit bekeken vanuit de statuten van mijn eigen vereniging

 12. Luuk Koelman

  @ Chris: Als je heel goed leest, zie je dat de oplossing voor het ‘probleem’ in de eerste alinea zit. 🙂

 13. @ Chris.
  Alle openbare wateren rondom woudrichem heb je een vergunning van deze vereniging nodig
  andere vereningingen mogen hier niet vissen en krijgen dan ook geen visrechten toegewezen

 14. een vrolijke fan

  @icecube: echt waar? Zoals ik zeg, dat je ze niet wil niet zeggen dat ze er niet zijn, maar zoveel verbaasd mij (uitgaande dat de vereniging uit meer dan 10 mensen bestaat :p)

 15. Kijk, mannen gaan vissen om van het gezanik van hun gades te worden verlost.Een paar uur vrij van de echtelijke wrijving die het huwelijk met zich meebrengt.Zonder babbelwijven. Zo gaat dat in sommige kringen.
  Rust. Aan de waterkant. Petje op, brood mee en een paar pijpjes pils.
  En daar kunnen zij geen vrouwen bij gebruiken.
  Ik voel de bui al hangen: De vraag of mijn partner ook vist om van mij verlost te zijn.
  Kan ik antwoord op geven: Nee, dat geldt niet voor mij, echtgenoot gaat enige malen per jaar zeevissen met jaargenoten van de EUR.
  En daar wordt zo geneuzeld dat zelfs mannen elkaar voor geruime tijd zat zijn.
  (Visvereniging “Makkelijk zat”)
  Waarvan acte.

 16. Valt er nou helemaal niemand over het woord ‘piemeltje’? Ten eerste popt dan meteen het beeld van zo’n pathetisch kindergarnaaltje in mijn hoofd. En dat wil ik niet! Ten tweede zou ik het een grove belediging vinden als ik WEL zou worden toegelaten. Ik ben een man (weliswaar met een jongensachtige uitstraling) en heb een penis, ‘pardon my Latin’. Wie kan ik voor het gerecht slepen voor deze ego-vernietigende aantasting van mijn geslachtskenmerk?

 17. @ Luuk, ik heb ‘m al 10 keer gelezen, maar helaas, hij gaat deze keer blijkbaar boven mijn vispet.
  ‘t zal m vast in het piemel/piemeltje zitten, maar helaas……..

  @IceCube, precies dat is mijn punt, wil je dit ook benadrukken of ….?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top