Meelopen in de zorg

Echt iets voor de TROS: een vierdelige serie waarin presentatoren van ‘de grootste familie van Nederland’ een dagje vrijwillig meelopen in de zorg. Aanleiding is de Week van de Zorg, want wie wil er vandaag de dag nog werken in een verpleeg- of ziekenhuis? Het betaalt slecht en de werkdruk is enorm.
Vanavond is aflevering vier van Sterren in de Zorg. Aflevering drie (die van gisteren) heb ik niet durven kijken. ‘TROS-coryfee Ivo Niehe loopt mee in een revalidatiecentrum’, meldt mijn tv-gids. Alleen al de gedachte: lig je met een dwarslaesie in bed, doemt opeens dat nekloze hoofd van Niehe naast je op, om je in 21 talen beterschap toe te wensen.

Nee, dan dinsdag. Toen zagen we in aflevering twee Jack van Gelder en Jan Smit tussen de verstandelijk gehandicapten. Jack hanneste wat met steunkousen en Jan zong een lied. Beiden vonden hun dag in de zorg “heel bijzonder”, “leerzaam” en “echt boeiend”. Maar om vier uur ’s middags waren de heren gevlogen. En geen seconde later.

Afgelopen maandag was de eerste en meest opmerkelijke aflevering. Reinout Oerlemans en Jaap Jongbloed in het AMC/Emma Kinderziekenhuis. Jaap liep mee met een medewerkster die kinderen bijstaat vlak voor een operatie. Hij aaide een 8-jarige jongetje dat op het punt stond aan zijn oren te worden geopereerd, over de bol. Daarna was het tijd voor een interview. Niet met het jongetje, maar met Jaap. Onze TROS-coryfee was geroerd. Hij vond het allemaal “best wel heavy” en noemde de aai “een indrukwekkend moment”. Misschien dat het Jaap allemaal extra raakte omdat hij zelf flaporen heeft.

Reinout Oerlemans liep mee op de afdeling kinderoncologie, waar jonge kankerpatiëntjes liggen. Het was even wennen, de wijze waarop hij, met een vinger aan de kin, naar de verpleegkundige luisterde. Overdreven bewondering (“begint je dienst al om zeven uur ’s ochtends? On-ge-loof-lijk…”) wisselde Oerlemans af met een eng soort nederigheid (“ik ben maar een domme BN’er”). Des te opmerkelijk was de scène waarin hij de kijker vertelde over de “hele zieke kindjes” die hij had gezien, waarna zijn stem stokte en hij geëmotioneerd uit beeld liep.

Aan het eind van de middag troffen Reinout en Jaap elkaar in de hal van het ziekenhuis. “Het was een mooie ervaring,” sprak Reinout, “ik ben blij dat ik weer de auto in kan, op naar huis.” De heren groetten elkaar en weg waren ze.

Wie de aftiteling goed leest, begrijpt die laatste opmerking van Oerlemans. Zijn productiebedrijf Eyeworks is namelijk de producent van Sterren in de Zorg. Met andere woorden: Oerlemans, volgens Quote goed voor een eigen vermogen van 75 miljoen euro, heeft deze week zijn geld weer verdiend. Rijst de vraag: hoeveel heeft de TROS hem betaald voor zijn gesnotter tussen de kankerpatiëntjes? Twee, drie ton? Laten we ons daarom geen illusie maken over de belangeloosheid van Sterren in de Zorg. Leuk, al die krokodillentranen, maar voor niets gaat de zon op. Waar ben je anders TROS-coryfee voor?

close

Af en toe een verse column én exclusieve schrijftips in je mailbox?