Mediastunt in Provesano

Geachte partijgenoot,

Komende zondag is het eindelijk zover. U vliegt met 44 andere LPF’ers en enkele familieleden van Pim in een door de partij gecharterd vliegtuig naar Provesano, het Italiaanse plaatsje waar onze voorman ligt begraven. Voor de LPF een belangrijke dag in de aanloop naar de verkiezingen. Ik verwacht dan ook veel belangstelling van de Nederlandse pers. De Telegraaf en Nova hebben reeds toegezegd in Provesano aanwezig te zijn. Andere media zullen niet achterblijven. Neem onderstaand draaiboek daarom goed in u op en denk aan het kledingvoorschrift. Eenieder gaat als eerbetoon aan Pim gekleed in een maatkostuum met krijtstreep en draagt een zijden stropdas.

14:30 uur: Aankomst op het vliegveld. In de touringcar richting Provesano reik ik kniebeschermers uit. Draag ze ónder uw pantalon.

16:30 uur: Aankomst in Provesano. We begeven ons zwijgend naar het buitenhuis van Fortuyn. Bij het naambord dat in de oosthoek van Huize Rocca Jacoba is ingemetseld, nemen we gezamenlijk een minuut stilte in acht.

16:45 uur: Ik sta de pers te woord. Jo”o Varela, voor wie veel vrouwelijke kiezers een zwak hebben, staat naast me. Mijn tekst, traag uitgesproken, luidt als volgt:
“U weet hoe sterk onze Pim zich verwant voelde met de profeet Mozes, die zijn volk door de woestijn naar het beloofde land leidde. Als modern profeet probeerde Pim het Nederlandse volk weer in de juiste richting te leiden. Een opdracht die hem uiteindelijk, net als Mozes, fataal werd.”
(Varela begint zachtjes te snikken)
“Wie Provesano bezoekt, wordt overal herinnerd aan de heilsfeiten van Pim; aan de tijd dat hij binnentrad in de Nederlandse politiek. Het is van een bijna religieuze schoonheid, te bedenken dat Pim hier ‘De puinhopen van acht jaar paars’ schreef, het boek waarvoor hij met zijn bloed heeft getuigd en uiteindelijk de marteldood stierf.”
Varela kust 26 maal het naambord in de muur, valt huilend op zijn knie”n en begint – tegen de wijzers van de klok in – kruipend aan een zevenvoudige omgang rond Rocca Jacoba. U volgt hem op de knie”n, luid weeklagend. Samen met Marten, butler Herman en de beide hondjes loop ik mee en leg de pers uit waarom u de route zo deemoedig op uw knie”n aflegt. U vraagt Pim en het gehele Nederlandse volk om vergeving.

18:15 uur: U volgt de heer Varela via het met keien afgezette voetpad van Rocca Jacoba, richting begraafplaats. De processie gaat al kruipende over het parkeerterrein en langs het kerkje. Onderweg slaat u zichzelf met de stropdas beurtelings op de linker- en de rechterschouder.

20:15 uur: Aankomst op begraafplaats. We nemen plaats rondom het graf van Pim en prevelen gezamenlijk ons mantra ‘ik zeg wat ik denk en ik doe wat ik zeg’. De heer Nawijn zal u hierin voorgaan. Dit houdt u vol tot het intreden van de dag.

05.30 uur: Zonsopgang. We kruipen terug en beklimmen op onze knie”n alle trappen in Huize Rocca Jacoba voor een afsluitend gebed op zolder. Leer dit uit uw hoofd:

“Pim, jouw plannen met de wereld
en de mens overtreffen onze verwachtingen.
Hosanna in den hoge!
Maak ons bereid aan jouw bedoelingen
gestalte te geven via Mat,
jouw plaatsvervanger op aarde
die vele malen herrees
en met wie jij nog immer een lijntje hebt.”

07.30 uur: De touringcar naar het vliegveld wacht op ons. Tijdens de vlucht terug praat ik jullie bij over onze volgende mediastunt. Het werkbezoek aan die andere ‘hotspot’ uit het leven van Pim. De darkroom van gaybar The Shaft in Rotterdam.

Tot zondag,

Mat

close

Af en toe een verse column én exclusieve schrijftips in je mailbox?