Mart Smeets noemt zich wielerjournalist

Yuri van Gelder zit aan de cocaïne. Al sinds jaar en dag, maar pas na afloop van het NK turnen in juni liep hij tegen de lamp. De gevolgen: titel kwijt, baan bij Defensie kwijt, sponsors kwijt en een schorsing van één à twee jaar. Van Gelder maakte het nieuws zelf bekend. Al hakkelend benadrukte hij dat je van coke echt niet beter gaat turnen. Om af te sluiten met een timide “ik ben alles kwijt”. Michael Boogerd zal de persconferentie van Van Gelder met verbazing hebben bekeken. Een topsporter die bekent. Ja, dan ben je inderdaad alles kwijt. Niet doen dus, maar ontkennen tot je er bij neervalt. De sportieve en financiële belangen die spelen, zijn simpelweg te groot. Het is niet anders.
Daarom was het interview van Mart Smeets met zijn goede vriend Michael Boogerd in De Avondetappe ook zo onbedaarlijk grappig en treurig tegelijk. We zagen een toneelstuk voor twee heren. Meneer Smeets informeerde beleefd of meneer Boogerd wel eens aan een mobiele bloedcentrifuge had gelegen, zoals de geschorste renner Kohl onder ede had verklaard. Meneer Boogerd ontkende, waarna meneer Smeets hem uitvoerig bedankte voor zijn eerlijkheid.

Dat was het dan, de totale kritiekloosheid. Mart Smeets, het geweten van de Nederlandse sportjournalistiek, gepokt en gemazeld in de Tourkaravaan, roerde heel even in de beerput die doping heet. Nou ja, roeren. Hij lette er nauwkeurig op niet te morsen, want zo is Mart. Iedereen weet dat, Boogerd ook. Daarom schoof hij bij hem aan, want Mart vraagt toch nooit door. Het enige wat hij wil, is een leuk itempje en daarna een goed glas wijn met je drinken. Dat is Mart ten voeten uit. Elke Ronde van Frankrijk zet hij geheel vrijwillig zijn oogkleppen op, al 37 jaar lang.

Op de website van de NOS staat een filmpje waarin Mart Smeets Lance Armstrong tegen het lijf loopt, vlak voor een etappe. Het is bijna eng te zien hoe Smeets als bij toverslag transformeert in een sprekende pot vaseline. De lichaamstaal zegt genoeg. Het liefst zou Mart naakt aan de voeten van Lance Armstrong liggen, zachtjes jankend van onderdanigheid. En dat noemt zich wielerjournalist. Mart Smeets is een schande voor zijn vak. Mag ik dat zo zeggen? Ja, dat mag ik zo zeggen.

22 reacties op “Mart Smeets noemt zich wielerjournalist”

 1. Toch zou ik er heel wat voor over hebben als Herbert Dijkstra zijn microfoon zou afstaan aan Mart Smeets….

 2. Ach, dinosaurussen sterven vanzelf uit. Dus op een gegeven moment zijn we ook van Mart verlost. Toch…

 3. Luuk,

  Ik heb bijna gehuild van ontroering. Oke dat is misschien wat overdreven, maar ik was wel blij te zien dat niet iedereen met Mart Smeets wegloopt.
  Ik roep al jaren dat het een vreselijk irritante k-zak is waar de arrogantie werkelijk vanaf druipt. Ik zap weg als ik hem zie.

  Voor dit soort mensen is het woord hautain gewoon uitgevonden.

  Het liefst verbande ik hem van de Nederlansche televisie, EN JA DAT MAG IK VERDOMME ZO ZEGGEN!!!

  Gegroet,

  Rob

 4. Was het geen publieke televisie gefinancierd met belastinggeld, dan had het sowieso prima geweest dat wat Mart wil “is een leuk itempje en daarna een goed glas wijn met je drinken”.
  Immers, voor vermaak zorgen is toch wat televisiemakers zouden moeten doen?

  Echter van een publieke omroep zou je meer mogen verwachten / eisen. Echter zou dit dan niet alleen voor de vorm zijn? Verwacht jij Luuk, dat Boogerd wel zou breken (en bekennen) wanneer Mart er nog 2 kritische vragen achteraan gooit?

  En de kans bestaat natuurlijk altijd dat Boogerd echt ‘clean’ is.
  Zoals de andere studiogast al zei:
  – Bij gebruik wordt ontkend
  – Bij niet gebruik ook
  Dus hoe kan ik nou beoordelen wat waar is!

  En de scene met Armstrong was inderdaad wat ‘onderdanig’, maar bedenk wel dat (a) Armstrong echt een grote meneer is die wel tijd voor Mart vrij maakt en (b) Armstrong Mart juist aanspreekt omdat hij kritiek op hem had!

  Later
  B

 5. Hi Loek,

  Hij was weer als vanouds goed.

  Maar ik wil even iets kwijt dat me van het hart moet, maar niets met de inhoud van je column te maken heeft.

  Zover als ik weet zijn ze altijd vrij van type- of spelfouten, maar het doet me verdriet er nu toch een te moeten melden.

  Het feit dat jij, en vele mensen met je, een zekere uitdrukking verkeerd gebruiken is mij een gruwel.

  De uitdrukking is namelijk niet: “gepokt en gemazeld”, maar: “gepokt en gemazzeld”.
  De uitdrukking heeft absoluut niets met bepaalde ziektes te maken maar is een oud Joods gezegde en zoals je weet slaat het Joodse woord “mazzel” op geluk.

  Neem me niet kwalijk dat ik een miereNneuker lijk, maar zoiets stoort mij en wilde ik het je dus even laten weten.

  Met vriendelijke groet,

  Rinus

 6. Ronald,

  het woordenboek: “levenservaring”.

  In de tijd die ik op deze aarde heb mogen doorbrengen heb ik helaas al veel vervuiling van de Nederlandse taal gezien en gehoord.

  De grootste ergernis: in plaats van de vervoeging van het werkwoord “willen” tot “wij wilden”, hoor ik steeds vaker uitkramen: “wij wouwen”” of het iets deftiger: “wij wouden”.

  Kromme tenen……………Brrrrrrrrrr…….

  Rinus

 7. Het is wel eens leuk als er iemand wat kritisch beschreven wordt, vooral als het ook nog eigenlijk een vertaling is van je eigen mening.
  Ik krijg nu al een poosje jouw collumns en ik lees er steeds minder van, omdat het haast voorspelbaar is dat er van jou slachtoffers geen spaan overblijft. Je hebt inderdaad een scherpe pen. Maar hoeveel moeite kost het jou eigenlijk een kritiek te schrijven. Ben je zelf zo goed dat je bijna boven iedereen staat… ach laat maar, stuur mij maar geen nieuwsbrieven meer, bedankt!

 8. Luuk, normaal ga ik niet meepraten wanneer iemand bekritiseerd wordt op internet, maar nu moet het mij van het hart dat ik jouw relaas over Mart Smeets wel loepzuiver vind, zéér herkenbaar en goed onderbouwd. Ik ben regelmatig zeer verbaasd dat Mart nog steeds zoveel ruimte krijgt van het Nederlandse publiek om in 2009 nog zo’n superlege journalistiek te bedrijven.

 9. Het zal wel niet erg intellectueel overkomen maareuh, wil de mens wel een kritische Smeets vraag ik mij af. Ik niet. Omdat ik niet zit te wachten op een focus op het negatieve en alles wat de tour minder leuk maakt. Dat mag op het nieuws maar hoeft niet in elk programma wat je kan bedenken. Bij Nova, Eenvandaag of netwerk zeker, dan is er een groot gebrek aan kritische noten en diepgravende vragen. Maar mag een sportevenement ook een beetje leuk blijven. End an is Mart heel geschikt (zolang we hem niet zelf tegenkomen wellicht).

 10. matthijs

  Wat heb ik hard gelachen in de randstadrail bij het lezen van dit schitterende verhaal over Mart Smeets. Ik zag dat blok vet aan de voeten van Lance Armstrong “zachtjes kjankend van onderdanigheid” geweldig! hoe verzin je het…
  Veel dank , mijn dag was helemaal goed!
  Matthijs

 11. Laurens L.

  “een sprekende pot vaseline…” WOEHA!

  en heeft die Smeets nou een nog dikkere kop gekregen? binnenkort hartstilstand, dan zijn we ervan af…

 12. DeBuurman

  Schandalen over niet-Nederlandse renners, daar smult het tv-publiek van, maar onze eigen helden waar we ons mee identificeren mogen niet van hun voetstuk vallen. We hebben helden nodig, of ze nou vals spelen of niet. Mart houdt dit maar wat graag in stand (en dan fluistert zijn baas dit wel in, alles voor de kijkcijfers). Mart bedankt namens de gehele natie!

 13. Ik zal nooit meer naar Smeets kunnen kijken zonder te denken aan de zin “(…) een leuk itempje en daarna een goed glas wijn met je drinken”. Heel treffend!

 14. Iedereen weet onderhand wel dat de NL tv gekleurd, gecensureerd en gemanipuleerd is?
  Het zou verbazingwekkend zijn als er een keer waarheid vertelt zou worden …

 15. Ik heb mij in mijn bijna 60-jarig bestaan nog nooit één minuut voor sport geïnteresseerd.
  (Waarbij ik aanteken dat ik degenen die dat wel zijn geen strobreed in de weg leg.)
  Maar die Smeets bezorgt mij, als ik hem toevallig zie op de buis, voor ik snel wegzap, altijd braakneigingen.
  Volgens mij familie, al dan niet aangetrouwd, van Jack van Gelder, bbbrrrr

 16. De kern van Uw betoog klopt niet; Kohl heeft niet verklaard dat Boogerd aan de centrifuge heeft gelegen, maar dat hij dit GEHOORD heeft van Matschiner. Ook is dit niet gebeurd onder ede, maar tijdens een verhoor.

  Overigens geldt het niet-vragen voor alle journalisten, niet alleen voor Mart Smeets.

  Dat hij een dweil is is een mening, waar ik het overigens wel weer mee eens ben, niet op basis van feiten, maar gevoel.

 17. Luuk,
  Eens met je commentaar over de sportverslaggever die binnenkort uitsluitend via breedbeelduitzending te volgen vanwege zijn omvang. Een schande voor een sportverslaggever. Buiten je terechte commentaar erger ik me al heel lang aan het taalgebruik van Smeets. Uitspraken als: “hij kijkt hem nu recht in zijn hol” en nog vele vreselijke varianten hierop. Onze oosterburen hebben hier een geweldige uitdrukking voor: “zum kotzen” en dat is nog mild uitgedrukt.
  Luuk ga zo door.

 18. @Rinus: Gepokt en gemazeld zijn:

  Oftewel door de kinderziektes heen zijn. Ergens buitengewoon goed mee op de hoogte zijn.

  Het heeft niets met een Joods gezegde te maken in deze.

  Verder helder betoog; echter met de kanttekening dat Mart wel degelijk een vakman is, maar zich nu op routine door de avonden heen slaat. En daar horen weinig kritische vragen bij…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top