Maarten Ducrot maakt een potje van de Tour de France

Theo Koomen.png
Ach, wat heb ik Theo de afgelopen weken gemist. De oudere jongeren onder ons weten over wie ik het heb: Theo Koomen. De in 1984 overleden radioverslaggever wás de Ronde van Frankrijk. Zoals Theo was er maar een. Totale begeestering.

Theo zette de waarheid naar zijn hand, dat was zijn grote kracht. Was hij te laat bij de finish? Geen nood. Terwijl vrijwilligers de dranghekken alweer inlaadden, versloeg Theo de eindsprint alsnog live, met overslaande stem achter zijn eigen woorden aanhollend. “Oooo, moedertje moedertje, daar komen ze!”

Het verhaal gaat dat Theo ooit de finish van een Tour-etappe versloeg vanachter een blinde muur. Daar komt zijn legendarische quote “ik zie niets maar het is geweldig!” vandaan. Schijnt ook op Theo’s grafsteen te staan. Ja, zo was Theo. Verslaggever en entertainer in één. Theo kon van niets iets maken. Je wist waarover hij het had en iedereen vermaakte zich.

Kom daar maar eens om anno nu. Met Maarten Ducrot, de deskundige van de NOS die niets ontgaat. Al drie weken geen flauw benul waar die man het over heeft: “Kijk nou toch eens. Eerst de linkebal uithangen en dan opeens zomaar vanuit het niets alles naar rechts gooien. De hele coalitie op zijn kant”.

En even later: “Kijk daar! Kijk daar! Kijk daar! Wat moet die een jeuk in zijn kuiten hebben. Ai, dat doet pijn. Courage, courage. Hij kraakt, hij kraakt, hij kraakt, maar hij begeeft niet. Die jongen kronkelt als een aal op zijn fiets. Dat ie dat mag van zijn moeder. Ach, kijk dat koppie. We gaan het meemaken. Ja hoor, te laat dicht gedaan. Dacht ik het niet, nu waait hij naar achteren. Laat zich bijna parkeren in de mongolenwaaier. Chasse-patate, mensen, chasse-patate.”

En net voordat ik met een levengroot vraagteken boven mijn hoofd overschakel naar de BRT, hoor ik het Ducrot zeggen: “de chasse-patate. Geen idee wat het betekent, maar het ik vind het een prachtige uitdrukking”.

4 reacties op “Maarten Ducrot maakt een potje van de Tour de France”

  1. Jitze van der Meer

    Tijdens de vacantie hoorde ik zo’n gladiool na afloop van een etappe opmerken:
    “Je weet pas achteraf, hoe het geweest is!”.
    Of hij familie is van Joham Cruijff is mij niet bekend.

  2. Jaaaa. Ook ik heb Theo gemist. En nu Jacques Chapel er ook niet bij was, vond ik het heel saai. Ik heb welgeteld 10 minuten naar Radio Tour de France geluisterd en 0 minuten tv gekeken. De Tour is niet meer.

  3. Belgisch wielerterm. Renner die aansluiting probeert te vinden bij de kopgroep maar daar niet in slaagt terwijl hij ook niet terugzakt in het peleton. Tussen wal en schip, als het ware

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top