Liftdeuren met placebo-knop

Zomaar een vraag. Waarom zit in elke lift altijd een knop die de liftdeuren doet sluiten? Het is een vreemde knop. Ik vertrouw ‘m niet. Druk erop en de ene keer sluiten de deuren direct, maar een andere keer mag je rustig een seconde of tien wachten. En druk je er niet op, sluiten de liftdeuren ook. Hoe kan dat? Waar zit de logica?

Op zo’n moment denk ik altijd als vanzelf aan vroeger, toen ik nog een klein jochie was. Wanneer mijn vader en ik in de auto voor een spoorwegovergang wachtten, zette hij altijd de ventilator aan. Ik wist niet beter of dat blazende geluid zorgde ervoor dat de trein sneller kwam. Zoiets leek me logisch. We wachtten voor de spoorwegovergang, mijn vader schoof een schuifknopje naar rechts en hopla, daar kwam de trein. Soms meteen, soms moest je even wachten, maar hij kwam altijd. Zo bedotte ik mezelf, zonder het te weten.

Maar nu láten we ons bedotten, want met de knop die zogenaamd liftdeuren doet sluiten, is het niet anders. Het is een ‘placebo-knop’. Hij werkt niet, maar zit er louter en alleen om de gebruiker van de lift het gevoel te geven dat hij invloed kan uitoefenen op het moment waarop de liftdeur weer sluit. Op een knopje drukken, mensen doen dat vol overgave. Eindelijk macht! Sommigen drukken meerdere keren, anderen houden de knop secondenlang ingedrukt. Of ze drukken nog een keer, terwijl de persoon voor hen er net op heeft gedrukt.

Raar hoe de menselijke psyche werkt. Plaats ergens een knopje dat enkel en alleen een ledlampje laat branden wanneer je erop drukt, en iedereen is tevreden. Placebo is niet voor niets Latijn voor ‘ik zal behagen’, want voor wie het niet weet: een placebo is eigenlijk een nepmedicijn. Een geneesmiddel zonder werkzame stoffen, maar omdat de patiënt heilig gelooft in de werking ervan, werkt het vaak ook. Hoe dat kan? Niemand die het weet.

Mocht u nu liftmonteur zijn en denken ‘Koelman, domme gans, die knop heeft wel degelijk een functie’, laat dan de volgende zin goed tot u doordringen: in de geneeskunde wordt het placebo-effect alleen maar sterker wanneer ook de arts heilig in het nepmedicijn gelooft.

18 reacties op “Liftdeuren met placebo-knop”

 1. Mij werd als kind wijsgemaakt dat men bij een bordeel TL-verlichting verkocht. Toen deed men nog niet moeilijk over koopzondagen. Je weet dat ze komen, maar niet exact wanneer.
  Nu ik dit lees begin ik overigens serieuze twijfels te krijgen over de nachtapotheek, Huub Stapel en de liftknopjes voor omhoog en omlaag.

  Mooie metafoor.

 2. Hmm ik zal eens proberen als ik de knop: deuren open heb gedrukt om dan meteen de knop deuren sluiten te drukken. Kijken of het dan wel werkt, want verder heb ik me ook al afgevraagd hoe die werkte… of niet werkte.

  PS, de lift hier in het gebouw heeft geen knoppen maar een paneel die op aanraking reageert. Ik moet zeggen, het geeft minder voldoening dan een knop!

 3. Die in het ziekenhuis waar ik gewerkt heb deed het iig wel: die schoof meteen dicht of er nu iets tussen zat of niet! 🙂

 4. Deze knoppen werken wel degelijk. Maar uiteraard alleen als er niemand tussen de sensor van de deuren staat. De knop is bedoeld om (jaja) de deuren direct te sluiten, terwijl deze normaal wat langer open blijven staan zodat ouderen en mensen met zware boodschappen of onhandige kinderwagens iets meer tijd hebben om in te stappen.

 5. @Michel. Enige vorm van humor en “zaken met een korrel zout nemen” is je niet aan te zeggen. Ben je soms liftmonteur…

 6. knoppies ?? me vrindin wordt er wild van . maar neem uit gewoonte toch de trap…. beter voor je ….

 7. Geen liftmonteur, maar toch werken die knopjes als ik ze gebruik.
  Er zit zelfs humor in die knopjes.

  Als je van de begande grond naar de 8e verdieping gaat, en je drukt ‘m in op het juiste moment in op de 7e verdieping, dan sluit de deur na een halve centimeter weer, dus eigenlijk zonder open te gaan, en laat de luie honden op de 7e verdieping geiriteerd staan.

 8. Geniaal triviaal wederom, heer Koelman! En voer voor verhitte discussies natuurlijk. Vergelijk ook het drukknopje bij het voetgangersverkeerslicht. Was het licht ook groen geworden als je niet op het knopje had gedrukt? Bij sommige stoplichten is dit wel degelijk het geval.

 9. Jaaa! Van die zaken waarvan je je nauwelijks bewust bent dat je ze bezighouden. Zodra je uit de lift stapt, ben je de hele kwestie weer vergeten. Net zoals…. Damn, ik weet zeker dat er meer voorbeelden zijn. I rest my case.

 10. Het bedrijf waar ik mijn dagelijkse kunstje mag doen is niet zo filosofisch; de liften daar hebben helemaal geen sluitknopje.

 11. Je zult maar een manisch depressieve lift zijn. Op en neer, op en neer, op en neer. Is ook niet leuk voor zo’n lift. Of een claustrofobische lift….ik geef het je te doen. Of stel dat je als lift pech hebt en langs de weg staat. Hoe doet hij dan zijn duim omhoog om -inderdaad- liften? Het leven van een lift gaat niet over rozen, zoveel is wel duidelijk. Lift op stuk beleid. Meer respect voor de lift in het algemeen en diens knopjes in het bijzonder.

 12. treewhisperer

  @Hans, haha ja of mensen die herhaaldelijk op het knopje blijven drukken alsof het licht dan sneller groen zou worden. 🙂

 13. Zo heb ik TNO al enkele malen verzocht wetenschappelijk onderzoek te doen naar de fopknoppen op voetgangersverkeerslichten (3x woordwaarde). Op zo’n knop druk je ook voor nop!

 14. Het is inderdaad zaak om op de ‘deuren dicht’-knop te blijven rammen tijdens het reizen met de lift om ervoor te zorgen dat mensen op tussenliggende verdiepingen niet in kunnen stappen. Zo komt u sneller op de verdieping waar u moet zijn en daarmee is deze knop dus geen placebo.

 15. Ik woonde ooit met mijn ouders in een appartementencomplex waar ook nogal wat ouderen woonden. Ik zie mezelf nog zo staan in de lift, als een dolle drukkend op de sluit-de-fucking-deur-knop, terwijl de naar intiemspray riekende buurvrouw langzaam maar zeker met haar roltas achter zich aan richting de liftdeuren schreed. En inderdaad. De knop doet geen kont.

 16. Die knop is altijd aanwezig, maar degene die de lift heeft laten installeren, heeft ook bepaald of die knop werkt of niet. Zo zit dat.

 17. Ben van Velzen

  Gooi de lift in independent service en kijk dan nog eens of de knop niet werkt. Hij is dan vereist. Net als deur openen.

  Voor het overige is het aan degene die de lift heeft laten installeren of de knop iets doet of niet.

  Als reactie op Joris die ongetwijfeld de “truc” heeft gezien van deur sluiten blijven rammen tijdens de tocht met de lift: in oudere liften met relais logica werkt dit. Maar niet zoals je zou denken. De lift stopt nog wel, en gedraagt zich alsof de liftdeuren openen en weer sluiten. Je bent dus niet sneller, alleen een eikel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top