Leenreclame

Dat werd tijd. Kredietverstrekkers mogen hun reclames binnenkort niet meer uitzenden tussen 6 uur ’s ochtends en 9 uur ’s avonds. U kent ze wel, de leenspotjes van bijvoorbeeld Dirk Scheringa en zijn DSB Bank. Tot zijn imperium behoren ondermeer Frisia, Postkrediet en Becam, plus nog een slordige honderd andere dochterbedrijven zoals De Geldlijn, Lenen.nl en Telefoonkrediet.

Geen ‘Leen van Frisia’ meer tussen 6 uur ’s ochtends en 9 uur ’s avonds. Nu denkt u waarschijnlijk: kunnen we die lul van een Leen niet helemaal verbieden? Helaas, een compleet verbod op Leen is volgens de Europese regelgeving tegen de vrijheid van meningsuiting. Ja, echt waar. Leen van Frisia heeft zo zijn rechten. Datzelfde geldt voor zijn achtergrondkoortje dat vrolijk zingt: “Wie is toch die man, waarbij je zoveel lenen kan? Voor een auto, een boot, een keuken of een schuur. Hij doet niet moeilijk, en hij is niet duur. Leen van Frisia!”

Hoe het komt weet niemand, maar spotjes van Dirk Scheringa hebben een onweerstaanbare aantrekkingskracht op sneue types die hun lening slechts met de grootst mogelijke moeite kunnen terugbetalen. Dirk Scheringa weet dat, maar die sneue types hebben geen flauw benul. Logisch, daar zijn het immers sneue types voor. Eind van het liedje: ze komen in de schuldhulpverlening terecht. Daar mogen ze jarenlang op bijstandsniveau leven. De rest van hun geld gaat naar Dirk. “De duivel schijt altijd op de grootste hoop”, pleegt mijn vader in zo’n geval te zeggen. Hoe dan ook, Dirk Scheringa werd er multimiljonair mee. Hij staat nu op nummer 97 van de Quote 500 met een eigen vermogen van circa 285 miljoen euro.

Wat te doen met zoveel geld? Dirk kocht zich zijn eigen Scheringa Museum en voetbalclub AZ. Over enkele weken mag hij samen met Louis van Gaal de kampioensschaal vasthouden op de kaasmarkt in Alkmaar. Alvast van harte gefeliciteerd, Dirk. Prachtig dat armlastig Nederland dit succes voor jou mogelijk heeft gemaakt.

close

Genoten? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!