Het klasje van Pechtold

Politiek anno 2010. Wat moet je daarvoor allemaal kunnen? Neem nu D66, waar oud-journaallezeres Pia Dijkstra op de kandidatenlijst prijkt. Ze staat op nummer 16. Spannend voor haar, want de partij staat ook op 16 zetels in de peilingen.

Afgelopen maandag zat ze samen met Pechtold in De Wereld Draait Door. Of de 55-jarige Pia enige ervaring heeft in het politieke leven, wilde Van Nieuwkerk weten. Nee, helemaal niets, maar dat vond ze juist heel positief. Van buitenaf kun je immers “een frisse kijk meenemen”. Pia’s motivatie: “ik wil niet langer aan de zijlijn blijven staan”. Verder is het voor haar “een groot avontuur dat ik graag aanga”.

Oei, direct zoveel platgetreden paden! Pechtold viel haar snel bij. Pia had al wat getraind in zijn politiek klasje, vertelde hij. “Kijken of ze het leuk vindt om volksvertegenwoordiger te zijn”. Ook hadden ze situaties nagespeeld, zoals die zich in de Kamer kunnen voordoen.
En dat was het dan. Het is als solliciteren voor de functie van systeembeheerder, terwijl je nog nooit een computer hebt aangeraakt. Geen punt, want je brengt de frisse kijk van buitenaf met je mee. En er is altijd nog dat computerklasje. Je hebt onder leiding van meneer Pechtold al wat met de muis mogen oefenen. Volgende week gaat hij je het verschil uitleggen tussen een map en een bestand, dus dat komt wel goed.

Verbazingwekkend. En Pia zelf is niet minder verbaasd: ze meldde zich bij D66 met de vraag of ze iets voor de partij kan betekenen, en hopla, nu zit ze al bijna in de Kamer. Pechtold heeft haar vast wijsgemaakt dat zij een potentieel stemmenkanon is voor de 50-plus-man met lichte prostaatklachten. Maar stiekem weet hij: zet een BN’er op een verkiesbare plaats en publiciteit is gegarandeerd. Dan mag je zo in DWDD aanschuiven.

Maar nu de grap: de leden van D66 moeten nog stemmen over de precieze lijstvolgorde. Reken maar dat zij indringster Pia laten duikelen op de kandidatenlijst. Pechtold weet dat, hij is sluw. Heeft hij Pia mooi even gebruikt om publiciteit te genereren. En verder? Verder niets. Een harde les voor de onervaren Pia. Typisch zo’n les die je níét leert in een klasje.

close

Genoten? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!