Het klasje van Pechtold

Politiek anno 2010. Wat moet je daarvoor allemaal kunnen? Neem nu D66, waar oud-journaallezeres Pia Dijkstra op de kandidatenlijst prijkt. Ze staat op nummer 16. Spannend voor haar, want de partij staat ook op 16 zetels in de peilingen.

Afgelopen maandag zat ze samen met Pechtold in De Wereld Draait Door. Of de 55-jarige Pia enige ervaring heeft in het politieke leven, wilde Van Nieuwkerk weten. Nee, helemaal niets, maar dat vond ze juist heel positief. Van buitenaf kun je immers “een frisse kijk meenemen”. Pia’s motivatie: “ik wil niet langer aan de zijlijn blijven staan”. Verder is het voor haar “een groot avontuur dat ik graag aanga”.

Oei, direct zoveel platgetreden paden! Pechtold viel haar snel bij. Pia had al wat getraind in zijn politiek klasje, vertelde hij. “Kijken of ze het leuk vindt om volksvertegenwoordiger te zijn”. Ook hadden ze situaties nagespeeld, zoals die zich in de Kamer kunnen voordoen.
En dat was het dan. Het is als solliciteren voor de functie van systeembeheerder, terwijl je nog nooit een computer hebt aangeraakt. Geen punt, want je brengt de frisse kijk van buitenaf met je mee. En er is altijd nog dat computerklasje. Je hebt onder leiding van meneer Pechtold al wat met de muis mogen oefenen. Volgende week gaat hij je het verschil uitleggen tussen een map en een bestand, dus dat komt wel goed.

Verbazingwekkend. En Pia zelf is niet minder verbaasd: ze meldde zich bij D66 met de vraag of ze iets voor de partij kan betekenen, en hopla, nu zit ze al bijna in de Kamer. Pechtold heeft haar vast wijsgemaakt dat zij een potentieel stemmenkanon is voor de 50-plus-man met lichte prostaatklachten. Maar stiekem weet hij: zet een BN’er op een verkiesbare plaats en publiciteit is gegarandeerd. Dan mag je zo in DWDD aanschuiven.

Maar nu de grap: de leden van D66 moeten nog stemmen over de precieze lijstvolgorde. Reken maar dat zij indringster Pia laten duikelen op de kandidatenlijst. Pechtold weet dat, hij is sluw. Heeft hij Pia mooi even gebruikt om publiciteit te genereren. En verder? Verder niets. Een harde les voor de onervaren Pia. Typisch zo’n les die je níét leert in een klasje.

17 reacties op “Het klasje van Pechtold”

 1. bwanaa bibibwanaa

  doe mij maar de uber geile lousewies.
  de tijd dat politiek nog ergens over ging is allang voltooid verleden tijd

 2. Luuk Koelman

  @ Aumgn
  Dat is niet de strekking van de column. Waar ik mij over verbaas is: je meldt je als lid en een dag later sta je op de kieslijst voor de 2e Kamer. Met nul komma nul politieke ervaring. Louter en alleen omdat je BN’er bent.

 3. @luuk:
  1, zorg ervoor dat ik niet mijn reactie kwijt ben als ik de rekensom vergeet in te vullen.

  Er staat nergens dat ze zich d66 als nieuw LID had aangemeld, ze heeft gevraagd of ze actief kon worden. Dat is een groot verschil. En natuurlijk maak je als BN-er meer kans, je degelijkheid en discussieskills zijn nu eenmaal al bewezen.

 4. han v Mourick

  mag ik de Heren/Dames naar het andere forum verwijzen
  ( discussie ) U bent hier op de reactie afdeling…
  Tineke de Noooy als BN `er voor de VVD, “die zien we nooit meer terug”:-)

 5. Ik hoop dat je volgende keer een man net zo hard afbrandt als deze vrouw.

 6. @ Louisa
  Volgens mij wordt toch vooral D66 afgebrand. Als ik het goed lees, zegt Koelman dat het D66 niets kan schelen dat Pia D. nul ervaring heeft. De reden: de kans dat ze in de Kamer komt is toch uitermate klein. Dat stelt hen mooi in staat haar BN’erschap te ge/misbruiken voor eigen publiciteit.

 7. Ben er als D66-er blij mee, maar had liever Eva Jinek gezien! 😉

 8. han v Mourick

  Als bekakt studentenclubje, had D66 beter zo `n huppeltutje van de LSVB kunnen nemen, die zeggen met hun taalmisbruik ook niets zinnigs…

 9. Charlotte

  En toen zetten de leden Pia Dijkstra van plaats 16 naar plaats 13 en had Koelman ongelijk.

 10. Luuk Koelman

  @ Charlotte
  Ja, helaas. Dat valt me vies tegen van die D66-leden.
  [politiek modus on] Met de kennis van nu bla bla bla [politiek modus off]

 11. dat D`66 clubje hoopt gewoon via Pia op een gratis vluchtje via de echtgenoot…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top