Klare taal van Bram Moszkowicz

Bram Moszkowicz. Als ik zijn naam hoor, moet ik altijd aan zijn oudere broer David denken, ook advocaat. Hij werd ooit opgepakt omdat hij doorreed nadat hij met zijn Jaguar achterop een andere auto was geklapt. Tegenover de politie verklaarde David dat hij een aanval van epilepsie moest hebben gehad. Daardoor had hij van het ongeval niets gemerkt en kon hij zich er dus ook niets meer van herinneren. Ja, de advocatuur is een mooi vak.

Nóg gewiekster dan David is Bram, de jongste telg uit het geslacht Moszkowicz. Als iemand zijn woorden zorgvuldig kiest, is hij het wel. Zo zal Bram nooit tegen een journalist zeggen dat hij “geen commentaar” heeft. In plaats daarvan antwoordt hij op elke lastige vraag “ik hoor het u zeggen”, om na een vriendelijk “goedemiddag” weer door te lopen.

En nu ligt juist Bram in de clinch met een journalist. Jort Kelder, hoofdredacteur van zakenblad Quote, zou allerlei lasterlijke praatjes over hem hebben rondgebazuind. Zo zou Moszkowicz een “maffiamaatje” zijn dat “koffers met zwart geld” van cliënten aanneemt. Waar of niet, niemand die opkijkt van deze beschuldiging. In de volksmond staat Bram bekend als iemand die warme banden onderhoudt met zijn cliënten; de man die Desi Bouterse omhelsde op een Surinaams strand en voor het oog van de televisiecamera’s een dansje met hem maakte.

Maar daar is het Kelder niet eens om te doen. Hij vindt dat Moszkowicz moet terugtreden als advocaat van Holleeder. Moszkowicz was namelijk ook advocaat van Endstra, de vastgoedmagnaat en ‘onderwereldbanker’ die in 2004 werd geliquideerd, nadat hij jarenlang door Holleeder zou zijn afgeperst. Dat is belangenverstrengeling, aldus Kelder, want de kans bestaat dat Moszkowicz voor de verdediging van Holleeder informatie gebruikt die hij in vertrouwen van Endstra heeft gekregen.

Moszkowicz heeft inmiddels een aanklacht tegen Kelder ingediend. Waarom is niet duidelijk, want Moszkowicz roept te pas en te onpas dat hij die “geborneerde pseudo-journalist” absoluut niet serieus kan nemen.
Een geborneerde pseudo-journalist. Kijk, dat is nog eens een verwensing waarmee je thuis kunt komen. ‘Pseudo’ betekent ‘nep’, dat wist ik nog wel, maar wat zou ‘geborneerd’ betekenen? Echt zo’n woord dat de fantasie prikkelt. In gedachten zag ik het al in de Dikke Van Dale staan: borneren: onverdoofd castreren – alle biggetjes werden geborneerd. Daar kon die Jort het mooi mee doen. Maar wat een teleurstelling toen ik het woord opzocht. ‘Geborneerd’ betekent zoveel als ‘bekrompen’. Nu net een eigenschap waarover Kelder ní­ét beschikt.

Dat pompeus geformuleerde Nederlands, het is de ambtenarentaal van de advocaat. Bram Moszkowicz achter zijn tekstverwerker. ‘Kelder lult uit zijn nek,’ hoe ga ik dat verwoorden? Druk bladeren in het synoniemenwoordenboek, wat mijmeren, overleg met collega-advocaten en dan uiteindelijk komen tot iets als “de heer Kelder bezigt in al zijn uitlatingen ontegenzeggelijk platitudes dewelke de realiteit op generlei wijze recht doen”.

Het is een leegte van jewelste. Geen wonder dat Moszkowicz volgens geruchten volledig in de tang zit bij Holleeder. Die is een stuk beter van de tongriem gesneden. Hij houdt zijn linkervuist vlak voor de neus van de strafpleiter en brult: “Zie je deze?” En hopla, daar verschijnt de andere vuist: “dat is een broertje van deze!” Gevolgd door een: “zorg dat ik vrij kom, of je speelt met de klink van het mortuarium.”
Kijk, daar kan geen advocatentaal tegenop. Maar het maakt wel duidelijk wat Moskowicz bedoelde toen hij tegenover de Amsterdamse politie verklaarde dat de relatie met zijn cliënt Holleeder “niet altijd goed voelt”. Wederom moeizaam geformuleerd, maar wie erbij was, kon het ruiken. Arme Brammetje, het liep hem dun door de broek.

close

Genoten van deze tekst? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!