Je bent mooi, hoe leeg die woorden ook zijn

Je bent mooi. Drie woorden die vrouwen maar wat graag horen. Daarom roept de website ‘JeBentMooi.nl’ vrouwen op overal anoniem Post-it-briefjes te plakken, met daarop teksten als “hallo mooie vrouw, straal en bewonder jezelf! Je bent prachtig!” Bijvoorbeeld op de spiegel van het damestoilet. Zo kun je als vrouw de vrouw die ná jou komt ongezien een compliment maken. Waarom? Omdat elke vrouw onzeker is over haar uiterlijk en wel een complimentje kan gebruiken.

Uitgangspunt: het maakt niet uit hoe je eruit ziet, iedereen is beeldschoon. Het Post-it-briefje is dus ook bedoeld voor de schutterige Annie, 120 kilo schoon aan de haak. Annie draagt een minirok met daaronder vleeskleurige pantykousen tot aan de knieën. Haar borsten reiken tot haar navel. Openlijk uitgelachen aan de bar door al haar vriendinnen, maar in de eenzaamheid van het toilet is daar plots dat welgemeende compliment: “hallo mooie vrouw, straal en bewonder jezelf! Je bent prachtig!”

Wat zijn die woorden waard? Volgens mij nul, nada, niets. Leeg zijn ze. Mijn vriendin is het niet met me eens, maar toen ik vanochtend mijn zus opbelde en haar door de telefoon complimenteerde (“wat zie je er stralend uit vandaag!”) begreep ze precies wat ik bedoelde. Het compliment is aan inflatie onderhevig. Nog even en we menen er niets meer van. Mannen doen daar gelukkig niet aan mee. Op het herentoilet vind je nooit complimenteuze teksten. Eerder zakelijke mededelingen. Zo las ik laatst op het klapdeurtje van het herentoilet van een restaurant de tekst “je stinkt.” Dat kon goed kloppen, want ik zat mij op dat moment enorm te ontlasten.

Dat is het mooie aan mannen: zij zeggen eerlijk waar het op staat. Bij vrouwen ligt dat anders. Hun leven is een doolhof van merkwaardige angsten en onzekerheden. Daarom horen vrouwen liever een onecht compliment over hun uiterlijk dan helemaal geen compliment. Het maakt niet uit hoe leeg de woorden zijn. Een probleem voor mannen die hechten aan een eerlijke mening. Zij zullen moeten polderen. Hoe zegt u bijvoorbeeld tegen uw vrouw dat haar achterwerk dubbelgevouwen in haar pantalon zit? Mijn advies: gewoon níét zeggen. En mocht ze er nadrukkelijk om vragen (“heb ik een dikke kont?”) antwoord dan heel diplomatiek: “alléén in deze broek.”

close

Genoten? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!