Je bent mooi, hoe leeg die woorden ook zijn

Je bent mooi. Drie woorden die vrouwen maar wat graag horen. Daarom roept de website ‘JeBentMooi.nl’ vrouwen op overal anoniem Post-it-briefjes te plakken, met daarop teksten als “hallo mooie vrouw, straal en bewonder jezelf! Je bent prachtig!” Bijvoorbeeld op de spiegel van het damestoilet. Zo kun je als vrouw de vrouw die ná jou komt ongezien een compliment maken. Waarom? Omdat elke vrouw onzeker is over haar uiterlijk en wel een complimentje kan gebruiken.

Uitgangspunt: het maakt niet uit hoe je eruit ziet, iedereen is beeldschoon. Het Post-it-briefje is dus ook bedoeld voor de schutterige Annie, 120 kilo schoon aan de haak. Annie draagt een minirok met daaronder vleeskleurige pantykousen tot aan de knieën. Haar borsten reiken tot haar navel. Openlijk uitgelachen aan de bar door al haar vriendinnen, maar in de eenzaamheid van het toilet is daar plots dat welgemeende compliment: “hallo mooie vrouw, straal en bewonder jezelf! Je bent prachtig!”

Wat zijn die woorden waard? Volgens mij nul, nada, niets. Leeg zijn ze. Mijn vriendin is het niet met me eens, maar toen ik vanochtend mijn zus opbelde en haar door de telefoon complimenteerde (“wat zie je er stralend uit vandaag!”) begreep ze precies wat ik bedoelde. Het compliment is aan inflatie onderhevig. Nog even en we menen er niets meer van. Mannen doen daar gelukkig niet aan mee. Op het herentoilet vind je nooit complimenteuze teksten. Eerder zakelijke mededelingen. Zo las ik laatst op het klapdeurtje van het herentoilet van een restaurant de tekst “je stinkt.” Dat kon goed kloppen, want ik zat mij op dat moment enorm te ontlasten.

Dat is het mooie aan mannen: zij zeggen eerlijk waar het op staat. Bij vrouwen ligt dat anders. Hun leven is een doolhof van merkwaardige angsten en onzekerheden. Daarom horen vrouwen liever een onecht compliment over hun uiterlijk dan helemaal geen compliment. Het maakt niet uit hoe leeg de woorden zijn. Een probleem voor mannen die hechten aan een eerlijke mening. Zij zullen moeten polderen. Hoe zegt u bijvoorbeeld tegen uw vrouw dat haar achterwerk dubbelgevouwen in haar pantalon zit? Mijn advies: gewoon níét zeggen. En mocht ze er nadrukkelijk om vragen (“heb ik een dikke kont?”) antwoord dan heel diplomatiek: “alléén in deze broek.”

17 reacties op “Je bent mooi, hoe leeg die woorden ook zijn”

 1. Het is niet helemaal waar. Ik las laatst op een herentoilet: Hé, dikke lul! Ik vond het wel een compliment. En het klopt ook nog eens.

 2. Even een snelle blik op JeBentMooi.nl:

  This account has been suspended.
  Either the domain has been overused, or the reseller ran out of resources.

  Dus laten we zeggen: wat een mooie website!

 3. Een bekend en blijvend probleem. Leuk om grapjes over te maken, maar complimentjes blijven voor vrouwen van levensbelang en mannen (incl mijzelf)zien daar veel minder de zin van in en lang niet altijd genoeg aanleiding voor. Eén van de sleutels voor een goed huwelijk. Ik ga binnenkort scheiden…;-)

 4. Luuk Koelman

  @ Simon
  Verdomd! Komt toch niet door mij, hè? De hele website is ‘Suspended Domain’ vandaag. Gisteren was het allemaal nog zo mooi. We houden hoop, wie weet zijn de dames in de loop van de dag weer online.

  Maar gelukkig hebben we het filmpje nog!

 5. Zoiets bedoelde Herman Finkers ongetwijfeld met zijn: wat een lief kind 😉

 6. je schoonzus

  Luuk,

  het zou voor mij echt werken! En, nog even ter aanvulling voor jou: je hebt weer een geweldige column geschreven!

 7. Lekker blijven plakken, en niet alleen op de spiegel !
  Er zijn zoveel andere plaatsen geschikt zoals nachtkastje, medicijnenkastje, dashbord auto, laptop, voordeur, draaideur, schuifdeur etc laat je fantasie de vrije loop !
  Als daarmee de man buiten schot blijft met vermoeiende vragen van een onzekere metgezel, altijd goed !!

 8. En o ja, dat staat je goed, dat rode shirt op de foto in de metro 😉

 9. Mannen zeggen gewoon eerlijk waar het op staat?
  Moet je volgens mij nog maar eens goed over nadenken.

 10. Beste mensen, menen jullie dat nou? Al dat complimenteuze commentaar (“je column is mooi Luuk!”) doet vermoeden dat velen de dame op de foto aanzien voor de scribent. Dames, heren reageerders: de schrijver is een man! We hoeven hier geen post-it blaadje voor onze mond te nemen.

 11. Murphey

  @koerbagh,

  Waarschijnlijk was het persoonlijk bedoeld en niet als onderdeel van het geheel 🙂

 12. dat klopt wat daar staat je hoeft niet de perfecte tieten te hebben ik heb ook maar cupmsat b niemand hoefrt perfecte tieten te hebben en vooral niet laten oppompen

  😀

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top