Jan Peter, de koning van de kwinkslag

Oké, daar komt ie: een F1-coureur staat op het punt seks te hebben met een meisje. Hij wil een condoom gebruiken. Dat vindt het meisje niet nodig. Ze is aan de pil. Waarop de coureur antwoordt: “I love the smell of burning rubber!” Was getekend: Jan Peter Balkenende. Hij tapte de schuine mop tijdens een speech op een VIP-diner, ter afsluiting van de Bavaria City Racing in Rotterdam.

Het filmpje van de speech staat op YouTube en ik heb het wel een keer of dertig bekeken. Het moet gezegd: Jan Peter brengt zijn dijenkletser met overtuiging. Allereerst de gewaagde keuze. Hij brengt één van de moeilijkere moppen uit het repertoire van Ab Normaal, het pluche konijn dat vroeger schuine moppen tapte op tv. Daar is moed voor nodig. Verder valt de timing op. Dat is het lastige aan humor. Timing is alles. Jan Peter begrijpt dat. Hij laat op precies het juiste moment een lange stilte vallen. Wat een spanningsopbouw, meesterlijk! En tot slot het moeilijkste onderdeel. Met zware stem de clou plaatsen terwijl je stoïcijns de zaal in kijkt. Petje af hoe Jan Peter dat doet. Ik gok op regie-aanwijzingen van Ernst Hirsch Ballin.

Moppen uit de oude doos. Wanneer hoor je ze nog? Hooguit tijdens het jaarlijkse diner met de schoonfamilie, wanneer na een half uur alle gespreksonderwerpen zijn uitgeput. Dat is de tragiek achter de mop. Zo ook in die zaal. Even blijft het stil, maar Jan Peter geeft geen krimp. Je ziet het hem denken: de clou moet even indalen, vanwege de complexiteit van de grap. En jawel hoor, plots davert daar die schaterlach door de zaal. Oorverdovend hard. De gasten schuddebuiken, roffelen hinnikend met de vlakke hand op tafel. Zo’n dijenkletser hebben ze nog nooit gehoord! Wat een jolijt! Nog even en ze blijven erin. Ze spreiden de armen, gooien het hoofd achterover en schateren het uit. De mond wagenwijd open, met vrij uitzicht op de huig. Ja, dat onze premier het maar goed ziet. Hij is waarlijk de koning van de kwinkslag! Vandaar ook die bijna staande ovatie tot slot. Prachtige overdrijving, door alle gasten met verve gebracht. Strikt genomen was dat de leukste grap van de avond, maar ik denk niet dat Jan Peter ’m begreep.

9 reacties op “Jan Peter, de koning van de kwinkslag”

 1. Kennelijk heeft Koelman iets met zuur. Zurige Koelman kan het waarschijnlijk niet hebben dat JP de MP een groter komediant is, maar ja daar is ook niet zoveel voor nodig.
  Of moet Zuurman zich aan een encycliek te houden, afgeroepen van de kansel der linkse kerk ?

 2. @Ruud
  Als de stuksjes van Koelman al een zure ondertoon zouden hebben, u weet hem daarin ver te overtreffen, Chapeau daarvoor.

  @Luuk
  Dit is toch prachtig, de koning van de lach is in 2005 gestopt met cabaret, de koning van de kwinkslag kan dit gat, na 5 jaar, op gaan vullen.

 3. Henk haarlem

  Heej JP Doofpot Hier nog een goede “mop”

  Een MP staat op het punt zijn ambtswoning te laten schilderen maar wil niet het brandgevaarlijke wandkleed verwijderen,op de vraag waarom niet antwoord de MP “I love the smell of burning painters”

 4. Luuk Koelman

  @ CiNNeR
  Nou ja, tegen beter weten in klamp je je toch vast aan de meest rare vormen van hoop.

 5. Ik wilde zelf eigenlijk nooit het woord ´condoom´ en Balkenende in één zin horen, laat staan dat ik het uit zijn mond wilde horen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top