Integreren? Beter van niet

Het 14-jarige meisje Sahar kan makkelijk terug naar Afghanistan. Daar is het veilig voor vrouwen, zolang ze zich maar houden aan de traditionele Afghaanse normen. Aldus de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Kleine bijkomstigheid: Sahar spreekt vloeiend Nederlands, woont hier al elf jaar en haalt hoge cijfers op het gymnasium in Leeuwarden. Maar daar kan de IND ook niets aan doen. Een woordvoerder: “dat de kinderen verwesterd zijn, is de verantwoordelijkheid van de ouders.”

Nee, ik verzin dit niet. De IND zegt het met zoveel woorden: de ouders van Sahar hadden er beter aan gedaan hun drie kinderen (dochter op 2 gymnasium, zoon op 4 atheneum en de jongste in groep acht) volgens de strikte wetten van de sharia op te voeden. Dan was nu, na elf jaar tevergeefs procederen, de terugkeer niet zo zwaar geweest.

Rijst de vraag: wat verwachten wij als samenleving van dit gezin? We stellen hen in staat elf jaar lang te procederen om een verblijfsvergunning te krijgen. Al die tijd was het dus de bedoeling dat dit gezin niet zou integreren – voor het geval ze weer naar Afghanistan teruggestuurd zouden worden. Dat had de IND in 1999 wel even mogen melden, vind ik.

Nog maar eens lezen, dat zinnetje: “dat de kinderen verwesterd zijn, is de verantwoordelijkheid van de ouders.” Prachtig in al zijn eenvoud. Beter was het volgens de IND geweest wanneer Sahar elf jaar lang gesluierd door Leeuwarden had gelopen, niet naar gemengde scholen was gegaan en geen Nederlands, maar Afghaans had leren spreken. Integreren? Beter van niet.

Minister Gerd Leers (immigratie en asiel) liet dinsdag nogmaals weten niets voor Sahar en haar familie te kunnen betekenen. Het asiel- en migratiebeleid is nu eenmaal “streng maar rechtvaardig”. En regels zijn regels. De gedachte dat die regels wellicht niet kloppen als dít het resultaat is, drukt hij liever weg. De Pontius Pilatus van het CDA wast zijn handen in onschuld.

Het schijnt dat we met onze joods-christelijke cultuur moreel en qua vrijheidsbeleving superieur zijn aan de islam. We schreeuwen moord en brand wanneer in een streng-islamitisch land een vrouw gestenigd dreigt te worden. Ja, dan zijn we toch een potje verontwaardigd. Maar een verwesterd gezin terug de islamisering in trappen, daar hebben we geen enkele moeite mee.

37 reacties op “Integreren? Beter van niet”

 1. Tja, van deze kant had ik het nog niet bekeken Luuk, altijd fijn ff met je neus op de feiten te worden gedrukt zo op de vroege morgen, ben je gelijk weer wakker.
  Maar ik ben bang dat niet iedereen open staat voor nieuwe inzichten, en zeker niet door een erg goed collum met een lekker scherp randje.

  Grtzzz Chris

 2. Dat je überhaupt 11 jaar kunt procederen in dit land is natuurlijk te zot voor woorden. Onmenselijk. Tekenend overigens, dat ik geen enkele CDA-er moord en brand hoor schreeuwen over deze schrijnende kwestie. Ook niet de twee dissidenten Ferrier en Koppejan.

 3. Gerd Leers, de Pontius Pilatus van het CDA. Die zin deed het voor mij.

  Al die politici die de oneliner “regels zijn regels” in de mond nemen, maken het zichzelf zo moeilijk. Maar het klinkt stoerder dan “regels zijn regels, behalve in sommige uitzonderingen”.

 4. Groot compliment voor deze knappe column!
  De opbouw en met name het slot zijn grandioos!

 5. En ja hoor, we hebben weer een gevalletje zieligheid.

  Deze mensen hebben gewoon geen recht op langer verblijf volgens de geldende regels en moeten dus gewoon terug.
  Dat ze hier wat geestelijke bagage hebben gekregen kan ze terug in hun eigen land alleen maar van pas komen. Ze hebben hier de mogelijkheid gekregen een voorsprong te nemen op hun leeftijdgenoten, maar met altijd in het achterhoofd de wetenschap dat ze geretourneerd konden worden naar hun herkomstland.

  Er zijn gewoon teveel beroepsprocedures om uitzetting te voorkomen. Als deze mensen gewoon na de eerste afwijzing een enkeltje Kabul gekocht hadden (hadden ze zelfs kunnen krijgen!), dan hadden ze nu niet deze tearjerker hoeven te spelen.

  Het viel me nog mee dat de familie niet huilend rond de kerstboom hun verhaal deed.

  Ik wens ze alvast prettige feestdagen in Afghanistan.

 6. Beste Bob Plop,

  Ik hoop dat alles in je leven zo voorspoedig blijft gaan als dat het nu gaat. Compassie is je blijkbaar vreemd. Egoist!

  Ik wens je alvast prettige feestdagen in je eigen wereld!

 7. Beste Martin,

  Dan wens ik jou een groot huis toe met al die uitgeprocedeerden die jij hier wilt houden. Filantroop!

 8. Zeg kabouter Plop, ik wens jou fijne feestdagen met je geweten onder de kerstboom in je eigen fijne wereldje.

 9. Harrie de Hengst

  @ Bob

  Het is 15 februari 2018, de Verenigde Arabische Wereld heeft 3 maanden geleden de totale oorlog aan het westen verklaard, met die arrogante VS voorop. Aangezien Nederland altijd als een trouw hondje achter de VS is aangetrippeld en bovendien een immigratiestop heeft gezet op Moslims staan zij hoog op de hitlist, na Denemarken.

  Petten is uit voorzorg omringd door een cordon VN troepen nadat een mislukte aanval op de centrale gelukkig mislukte. De Rotterdamse haven heeft minder geluk gehad en de gigantische branden woeden al zeker 5 weken, een donkere sluier van rook en oliedampen over het Westland achterlatend. Den Haag ligt in puin en de regering probeert vanaf Volkel het land te besturen, iets dat bijna onmogelijk lijkt door de vele Moslimterroristen die het land lam hebben gelegd. Hilversum 3 bestaat niet meer, evenals bijna elke communicatie-antenne in het land dus informatievoorziening komt maar moeizaam aan bij de bevolking.

  De familie Plop zit in hun kelder nadat er met megafoons vanuit jeeps werd omgeroepen dat alle vijanden van Allah hun schepper zouden ontmoeten. Op een klein AM-radiootje hoort B. Plop dat inmiddels het complete westen van Europa onder de voet is gelopen en dat de makkelijkst te bereiken veilige plek Mexico is. B. weet via een ondergronds netwerk aan 4 tickets naar Mexico te komen (hij heeft er wel een aantal erfstukken van zijn moeder voor moeten verpachten) en weldra zal er een geheime vlucht vanaf Zaventem vertrekken met gelukszoekers aan boord.

  Eenmaal in Mexico aangekomen blijkt dat hij niet de enige is en dat er honderden, misschien wel duizenden mensen bij de immigratiedienst staan te wachten in de hoop asiel te kunnen krijgen. Op de achtergrond hoort hij een spaanstalige nieuwszender kwetteren en nieuwsgierig kijkt hij om, er hangt een TV aan de muur en hij ziet nog net een enorme paddenstoelwolk oprijzen vanaf het terrein in Petten, de centrale is geraakt. Half Nederland en delen van Europa krijgen de fallout recht over zich heen dankzij een sterke noordenwind.

  Als hij na 45 uur eindelijk aan de beurt is zegt de Mexicaanse ambtenaar in gebrekkig engels tegen hem dat hij geen recht heeft op asiel en dat ze hem niet kunnen binnenlaten. B. trekt zijn schouders op en draait zich om. Met zijn familie nemen ze de taxi naar het vliegveld en kopen daar 4 tickets naar huis.
  Eenmaal thuisgekomen besluit hij maar naar de Intratuin te gaan om een goeie schoffel te halen, want dat radioactieve materiaal schijnt niet zo goed voor je te zijn, maar gelukkig is hij weer thuis!

 10. Het is niet veilig voor onze militairen en politiemensen, maar je kunt er gerust 14-jarige meisjes heen sturen??

  Zucht… ik geloof dat ik de wereld niet meer snap.

 11. Bob,

  Dus als ik het goed begrijp ga jij als je leven niet meer veilig is en je probeert te vluchten en het land waar je heen vlucht je zegt dat je terug moet gewoon direct terug? Geloof je het zelf? Ja, bezoek dan maar snel een psychiater.
  Zo niet, reageer dan ook niet zo dom over anderen.

 12. whulsbergen

  Vraag je eens af hoeveel tijd van die 11 jaar er daadwerkelijk iemand met de dossiers bezig is geweest?

  Met een beetje goeie wil moet zo’n procedure in 3 maanden kunnen. Inclusief alle hogere beroepen.

  Dus: meisje hier laten, en de procedures ernstig versimpelen en verbeteren om hier een keer vanaf te zijn.

 13. @ Harrie de Hengst.

  Je verhaal is leuk om te lezen, maar je dramatiek heeft weinig met het topic te maken.

  Het klassieke voorbeeld van een naam en gezicht bij een uitgeprocedeerde om compassie te krijgen is weer eens van stal gehaald en zo te lezen trapt menigeen er weer vol in.
  Als het over groepen zou gaan, dan was de verontwaardiging stukken minder geweest.

  In Afghanistan zijn grote delen veilig genoeg om te wonen en te leven. Misschien niet volgens de standaard die wij hier hebben, maar dat geldt voor het grootste deel van deze aardkloot.

  Als ik mij zo betrokken zou voelen bij het wel en wee van uitgeprocedeerden zoals sommigen hierboven doen, dan zou ik mijn koffer pakken en daar ter plekke helpen met het verbeteren van de situatie in plaats van hier een beetje goedkoop “Boe!” roepen vanuit de luie stoel. Gelukkig heb ik van dusdanige betrokkenheid geen last. Dat heb ik via mijn belastinggeld uitbesteed.

 14. Mensen zijn dol op regels zijn regels wat ook mooi lijkt. Iedereen dezelfde rechten en plichten. Helaas doet dit geen recht aan het feit dat niet alle situaties en bedoelingen gelijk zijn.
  Ik weet niet hoe je dit bij wet zou kunnen regelen maar eigenlijk zou je uit moeten komen op het geven van een verblijfsvergunning aan mensen waarvan het voor ons en hen prettig is dat ze hier wonen (vrouwen en homo’s en atheisten uit moslim landen die juist kiezen voor de nederlandse vrijheid en gelijkheid, die willen leren, slim zijn, denkers) en het niet verstrekken van verblijfsvergunningen aan mensen die hier alleen zijn voor het gratis geld, gratis medische zorg maar die nederland verder richting afgrond van intolerantie, domheid en ongelijkheid duwen.
  Niet alle mensen en verhalen zijn gelijk. Iedereen voelt aan zijn water dat dit afgaanse meisje een verrijking is voor nederland en wij voor haar. Maar dan ook niet uithuwlijken aan een enge neef die besluit haar te mishandelen omdat ze te slim is. Zulke types nooit binnenlaten en als ze er toch zijn onmiddelijk uitzetten wegens ongeschiktheid voor een vrije samenleving.
  Iedereen die ook maar een beetje in de richting komt van eerwraak etc. onmiddelijk uitzetten. http://documentairenet.nl/2010/11/3doc-code-rood-eerwraak/

 15. Harrie de Hengst

  @ Bob,

  Mijn verhaal had misschien niet veel met het topic te maken, maar wel met je opmerking van; 1x afgekeurd, dan pak je toch gewoon je spullen weer en gaat naar huis?

  Zo simpel ligt dat niet, je moet erg wanhopig zijn wil je al je bezittingen en bekenden achterlaten om naar een ander land te vluchten, dan is er echt geen andere uitweg meer en ga je dus ZEKER niet graag terug naar het gevaar waar je net uit bent gevlucht. En daar had het alles mee te maken.

 16. En net nu in de VS the DREAM Act, een maatregel die een pad tot burgerschap biedt voor illegale immigranten die als kinderen naar de VS zijn gekomen, de goedkeuring van het U.S. House of Representatives kreeg. http://bit.ly/g6soGt

 17. @ Harrie de Hengst

  De meeste vluchtelingen hebben niet de middelen om hier te komen. Die worden in de regio opgevangen, terecht, het is meestal ook een plek waar ze zich meer thuis voelen dan hier. Op het handjevol dat Nederland hier zelf elk jaar heen haalt na, is Nederland niet het aangewezen land om als eerste opvang te dienen. Je ziet dat het moeilijk wordt om mensen terug te laten keren als ze eenmaal hier de zoete vruchten van ons bestaan geproefd hebben. Ik geef iedere uitgeprocedeerde overigens groot gelijk om te proberen hier te blijven. Zou ik ook doen. Het heeft alleen niets meer te maken met vluchteling zijn. Het zijn puur economische motieven.

  Ik kan me prima indenken dat er een beroepsprocedure bestaat als iemand als asielzoeker afgewezen wordt of als de asielprocedure beëindigd wordt, maar het is hier nu doorgeslagen. Van mij mag het systeem omgedraaid worden. Binnen 3 maanden geen verblijfsvergunning of vluchtelingenstatus is enkeltje elders, desnoods in de regio van herkomst. Dit schept voor de betrokkenen ook duidelijkheid.

 18. @ Harrie de Hengst het zijn niet alleen de slachtoffers die asiel aanvragen hoor maar ook criminelen. Kijk maar naar die Afrikaanse pipo die leiding had in het leger ofzo..hij had zoveel moorden op zijn naam staan en had asiel aangevraagd (weet niet meer welke land. Hij werkte als postbode maar de mensen hadden hem herkend.

  Ontopic: procedures duren gwoon te lang en dan ga je kindertjes maken en dat komt, zoals nu blijkt, goed van pas want ze gaan de situatie opnieuw bekijken.

 19. Het/alle problemen komen voort uit de mens en zijn maatschappij met al zijn geloven en ongeloven. De overbevolking doet er vervolgens nog een schepje bovenop want iedereen wil een deel van de “rijkdom”. Ergo het probleem is te groot om verstandelijk opgelost te worden waardoor het gaat zoals het gaat en nog zal gaan. Oorlogen om grondstoffen, water, religie zullen alleen maar toenemen in de toekomst en de enige kans om dit tegen te houden is eensgezindheid, geboortebeperking en 1 visie van alle wereldleiders! Zie dat maar ‘s te bewerkstelligen? We kunnen natuurlijk beginnen met een klein groepje en deze groep zo groot maken dat het omslagpunt bereikt wordt. Laat ik daarom een eerste steen werpen in de zee van eensgezindheid en geloof, wie volgt? Of wordt het toch Na ons De Zondvloed?

  Het indivudualisme met zijn ikke ikke ikke mentaliteit zal het zeker niet oplossen dus zal “men” toch ooit wakker willen worden indien we willen zorgen voor een leefbaar klimaat op deze toch zo “mooie” aarde!

  Keep it Koel

 20. Ik ben het niet eens met deze uitzetting: het lijkt mij duidelijk dat het meisje niks in Afghanistan te zoeken heeft en bovendien een verrijking van Nederland is.

  Maar de IND heeft natuurlijk ook in 1999 al gezegd dat ze beter niet kunnen integreren, namelijk door hun verzoek af te wijzen. Het is wel de verantwoordelijkheid van de ouders dat ze besloten hebben door te procederen. Die mogelijkheid moet eigenlijk niet meer geboden worden: één keer afgewezen moet betekenen dat ze meteen terug gaan.

 21. Luuk!

  Pats, boem, klabam! Ontzettend raak deze column! Helemaal eens.

  Het lijkt mij leuk als Leers de familie Sahar persoonlijk in Kabul aflevert met een bord voor zijn borst met de tekst ‘Take back your dirty muslims’. Eens kijken wat er dan gebeurt!

 22. Goed verhaal. Ik ben het er grotendeels mee eens, maar wil het toch even opnemen voor de IND.

  De IND is ook maar een uitvoerende organisatie van de wet en het beleid van de overheid. De verantwoordelijkheid voor deze schrijnende situatie ligt dus volledig bij Leers, zijn voorgangers, andere politici en de stemmers. Niet bij de IND.

 23. Wel erg kort door de bocht Luuk…. te makkelijk..

  Sta meer achter Bob Plop dan dat populistische geneuzel van de rest….

  Procedure in NL is absoluut niet perfect, maar als je er dan toch tegenaan wilt schoppen kom dan eens met uitvoerbare alternatieven…

 24. Bij dit soort gebeurtenissen moet ik altijd denken aan het gedicht van Martin Niemöller:

  Toen de nazi’s de communisten arresteerden heb ik gezwegen;
  ik was immers geen communist.
  Toen ze de sociaaldemocraten gevangenzetten heb ik gezwegen;
  ik was immers geen sociaaldemocraat.
  Toen ze de syndicalisten kwamen halen heb ik gezwegen;
  ik was immers geen syndicalist.
  Toen ze de Joden opsloten heb ik gezwegen;
  ik was immers geen Jood.
  Toen ze de katholieken arresteerden heb ik gezwegen;
  ik was immers geen katholiek.
  Toen ze mij kwamen halen
  …was er niemand meer die nog kon protesteren.

 25. Situatieschets: gezin uit Iran, niet Moslim. Vader technisch ingenieur, vrouw lerares, 3 kinderen. Vader wordt opgepakt en ergens in een hok in de negorij gegooid, waar hij bijna een jaar vergeten wordt. Opgepakt op verdenking van terreur omdat zijn gezin niet Moslim wenst te zijn. Gezin weet al die tijd niet waar vader is. Vervolgens wordt moeder ineens weggeplukt. Onder zware marteling moet zij een verklaring afleggen die haar man niet kan geven, omdat die er niet is!!
  Eindelijk, na vrijlating vluchten zij naar Nederland. Hun leven immers niet meer zeker. Daarmee achterlatend een kast van een huis, bezittingen, alles, om in Nederland een bestaan op te bouwen, waarin zij vrij kunnen zijn van doodsbedreigingen en opgelegde godsdienst. Vader dankbaar met een schoonmaakbaantje en kinderen op universiteit of gymnasium inmiddels.
  WAT NOU ECONOMISCH??

 26. @ Irma een schoonmaker hier verdient nog altijd meer dan een ingenieur in Afghanistan. Economisch dus..

 27. @Tako: maar wat ze met hun loon daar per saldo konden was vele malen meer. Verder nog slimme opmerkingen?

 28. Al vind ik het een mooie column, mogen die mensen en alle anderen van mij gerust blijven en ben ik het grondig eens dat ‘wij’ schuldig zijn aan het feit dat de bezwaarprocedures zo absurd lang duren en daar iets aan gedaan moet worden, heb ik toch een ‘maar’. Sowieso dat dit gezin toevallig het nieuws heeft weten te halen, maar er veel meer gezinnen in zulke situaties uitgezet worden waar wij geen weet van hebben en ons dan absoluut niet druk over maken. Daarnaast is het tenslotte niet gezegd dat deze mensen niet hadden moeten integreren al die tijd. Ze hadden wel hun kinderen duidelijk moeten blijven maken dat het risico aanwezig was, dat ze terug gestuurd zouden worden naar Afghanistan. Met dat risico boven het hoofd – immers zijn ze meerdere keren afgewezen – was het wellicht wel verstandig geweest de kinderen tweetalig op te voeden en iets van hun cultuur door te geven. Overigens is het niet gezegd dat ze dat niet gedaan hebben.

  En in plaats van nazipraktijken en wereldoorlogen erbij te slepen, kan je het ook anders bekijken. Zat kinderen verhuizen met ouders naar een ander land als de ouders besluiten te emigreren. Vrienden van mij zijn geëmigreerd naar een land met overwegend moslims, met een Nederlands kind van toen vijf (grappig, om economische en sociale redenen, alles is daar goedkoper en onder elkaar stukken socialer, het gaat ze erg goed daar, het kind voorop). Dan schreeuwt niemand moord en brand over het westerse meisje wat in verschrikkingen terecht zal komen, dan ziet iedereen het als mooie kans en gaan de kinderen toch fijn wat van de wereld zien. Nu gaat het over volwassenen die het besluit hebben genomen alles op alles te zetten en jaren te gaan procederen, in de wetenschap wat ze hun kinderen aan zouden doen als de uitkomt negatief zou uitvallen en vinden we het afschuwelijk.

  Stoor me overigens mateloos aan woorden als ‘dit kind is duidelijk een aanwinst voor onze maatschappij’ omdat ze toevallig goed kan leren. Of je bent medemenselijk en wil iedereen uit dat soort landen hier in de maatschappij een plek geven. Of niet. Het uitzoeken van de ‘betere mensch’ onder de vluchtelingen en immigranten, doet mij persoonlijk nog meer denken aan nazipraktijken dan ons uitzetbeleid.

  En nogmaals, op zich vind ik dat het gezin en andere gezinnen in dezelfde situatie gewoon hier moet kunnen blijven.

 29. Heb gisteren nog op TV gezien en gehoord dat een huidige minister in Somalie in het verleden asiel heeft aangevraagd in Nederland. Waar lullen jullie nu over.

 30. @noud wikipedia: Somalië heeft sinds 1991 geen functionerende centrale overheid

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top