sinterklaas zwarte piet

Ik betuig diepe spijt en berouw

De waarheid is: ik heb die decemberochtend de meest verschrikkelijke dingen gedaan. Nu, 31 jaar later, kijk ik met verbijstering terug op deze schandvlek uit mijn leven. Het is onvergeeflijk. Ik heb gekwetst. Ik schrijf het op omdat ik er nog steeds niet over kan praten. Het lukt me niet. Ik zat fout, zo verschrikkelijk fout. Het zit mij nu al jaren dwars, maar het is niet meer terug te draaien en dat vind ik verschrikkelijk. Daarom wil ik schoon schip maken, want nooit heb ik verantwoording afgelegd over mijn verleden. Het vervult me met schaamte en het enige wat mij nu nog rest, is een openbare boetedoening.

Het was 3 december 1987, een donderdagochtend. Ik was jong, 23 jaar, en kon het geld goed gebruiken. Maar dat wil ik absoluut niet als excuus aanvoeren. Huppelend ging ik alle klassen af. Ik riep “zijn er hier nog stoute kinderen?” en gooide strooigoed in het rond. Een heel lief jongetje met een enorme wijnvlek in zijn gezicht mocht op mijn schouders zitten. Na afloop kreeg ik 25 gulden van de schooldirecteur. Ik heb dit bloedgeld geaccepteerd. Ook dat is onvergeeflijk.

Ik kijk terug en betuig diepe spijt en berouw over hoe ik ben omgegaan met de menselijke waardigheid. Ik heb honderdduizenden medelanders tot in het diepst van hun ziel gekwetst. Er is geen enkel excuus denkbaar.

Ik draag mijn verleden met mij mee en besef dat deze mensen de pijn die ik hen toen heb aangedaan, nog steeds voelen. Hiervoor bied ik mijn diepe, diepe verontschuldigingen aan. Aan de negroïde medemens in het algemeen en Prem Radhakishun in het bijzonder. Ik heb niet alleen hun mensenrechten met voeten getreden, maar ook hun culturele rechten en hun minderhedenrechten. Ik kan en wil dit niet ontkennen.

Daarom vind ik het belangrijk verantwoording af te leggen over mijn verleden als Zwarte Piet. Mocht een onderzoekscommissie van de VN mij als getuige willen horen, dan zal ik hen als spijtoptant alles vertellen.

Wat er van al die kinderen op die basisschool is geworden, ik weet het niet. Maar ik begrijp de impact van mijn optreden. Mocht één van hen ontspoord zijn in zijn latere leven, bijvoorbeeld omdat hij er een hobby in heeft gekregen elk weekend negers in de hens te steken, dan trek ik mij dat persoonlijk aan.

Ik hoop dat vergeving ooit tot de mogelijkheden hoort. Maar als de maatschappij daar nog niet aan toe is, heb ik daar alle begrip voor. Ik was immers een propagandist van een onmenselijk, racistisch feest.

14 reacties op “Ik betuig diepe spijt en berouw”

 1. riet,koelman

  oh Luuk wat ken jij weer heerlijk doordraven,gegroet ,tante Riet
  p/s moet nog een afspraak maken,?

 2. Iedereen is wel op een facet onderdeel van een minderheidsgroep. Dikke mensen, brildragers, invaliden, negers, joden, homofielen, vrouwen, werkelozen, rijke patsers, baantjeszwemmers, korfballers, etc, etc.
  Relax!

 3. riet,koelman

  moet jij niet eens een pak op je broek krijgen,van–jawel
  ZWARTE Piet

 4. Ik kan begrijpen dat jij je nu zo voelt, maar diegene die Zwarte Piet af willen schaffen wegens discriminatie moeten zich eerst eens afvragen of zij zelf nooit pakjes van Zwarte Piet hebben willen krijgen. Ook begrijp ik niet dat zich niet in de Nederlandse maatschappij hebben aangepast. Misschien hebben zij een extra inburgeringscursus nodig.

 5. Fuck the system

  Eigenlijk heb ik meer tegen die enge sinterklaas, een ouwe RK bisschop die kindjes op schoot neemt. Met een staf in zn hand, over symboliek gesproken. Daar hoor ik niemand over…

 6. Inderdaad. Ik hoor niemand over de echte slachtoffers van het sinterklaasfeest: De blanke Nederlander.
  Die wordt weggezet als een pedofiel en slavenhandelaar. Een verschrikkelijker stereotype kan je je niet voorstellen.

 7. Luuk. Wat jammer en een beetje dom dat je deze bekentenis zo publiekelijk doet. Ook al is het al zo lang geleden. Je had op zijn minst mij en de andere buren vooraf kunnen informeren. In het belang van jouw eigen en onze veiligheid. Ik zag daarjuist al een groepje mensen door de straat lopen die ik niet ken. Wellicht zijn het de eerste relschoppers. Ik zag ook een busje van een elektrobedrijf staan. Ik vermoed dat ze in opdracht van de VN zenders komen plaatsen. Je pleegt een onverantwoorde inbreuk op de leefbaarheid in de wijk met jouw schandelijk verleden.

 8. Helaas Luuk! Berouw komt na de zonde! Voor deze onvergeeflijke racistische uitspatting zul je branden in de hel! Branden zul je!

 9. Het is je vast vergeven en anders kan je nog een aflaat op je verlanglijstje voor de Sint vermelden.

  Ben me wel rot geschrokken hoe volksstammen Nederlanders reageren op mensen die Piet graag een tikkeltje anders zouden zien. Persoonlijk zie ik Zwarte Piet niet als racisme maar als de discussie iets heeft aangetoond, is het wel dat racisme in Nederland opnieuw flink in opkomst is.

 10. @CiNNeR inderdaad, en dan vooral van de zwarte bevolking naar de blanken toe. Kijk maar uit voor Zimbabweaanse toestanden.

 11. Ach, ach ach, zo veel onrust om een achterhaalde commerciële kinderfeestje, tien jaar geleden bijna uitgestorven, maar door commercie en reclamebureaus weer tot leven geblazen met als enige doel het domme Hollandse volk voor kerst nog even snel de winkels in te krijgen.

  Vroeger was het leuk, nu bij een Sinterklaas intocht wordt je met Reclame van sponsors en bedrijven doodgegooid, je ziet van al die reclame de ware zin van zo een feest niet meer. Voel geen sfeer geen cultuur meer , zie alleen domme volk dat gebruikt wordt door commercie, dus van mij mag die hele Sinterklaas in Spanje blijven en daar blijven.

  Het is niet alleen discriminerend voor negers ,maar voor elk wel denkende mens.

 12. Cees Oosterom

  Het klinkt helemaal niet als spijt. Eerder als angst dat we je terug komen pakken!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top