Homo

Goed nieuws. De politierechter in Den Bosch heeft een man die “homo” naar een agent riep, vrijgesproken van belediging. Volgens de rechter is ‘homo’ een neutraal woord. Tenminste, zolang er geen negatieve lading aan het woord wordt gegeven. Dus ‘homo’ mag wel, maar ‘vuile homo’ niet.

Bovendien had de verdachte zijn excuses aangeboden. Dat vind ik dan weer jammer. Ik zeg altijd maar zo: een man een man, een woord een woord. Wie op straat een diender met ‘homo’ aanspreekt, behoort dat ook in de rechtszaal te doen. Met rechte rug binnenstappen, vriendelijk knikken naar de parketwachter (“goedemiddag homo”), doorlopen naar de beklaagdenbank, knikje voor de openbaar aanklager (“meneer de homo”) en een buiging voor de rechter (“edelachtbare homo”). Dat was nog eens in stijl geweest. En het mooie is: van de politierechter in Den Bosch mag het.

Al roept zijn vonnis wel vragen op. Mag je een agente bijvoorbeeld aanspreken met ‘doos’? Het zal u zeker een prent opleveren, maar voor de Bossche politierechter kunt u dan betogen dat ‘doos’ een neutraal woord is. Sterker nog, zonder dozen zouden hele bedrijfstakken instorten. Desnoods roept u een pizzakoerier op om te getuigen. Zonder doos geen pizza. Hulde dus aan de doos. Jazeker, ‘doos’ was bedoeld als compliment, edelachtbare.

Maar helaas, te vroeg gejuicht. Enkele dagen na de uitspraak in Den Bosch, bleek de politierechter in Assen minder tolerant. Hij veroordeelde een man die twee agenten had uitgemaakt voor homo tot 220 euro boete. Zijn motivatie: als de agenten het kwetsend vinden, is het strafbaar.

Wat nu? Stel, een diender slingert u voor één of ander wissewasje op de bon en u voelt de behoefte verbaal eens flink van leer te trekken. Doen of niet?
Mijn advies: vraag altijd beleefd of schelden is toegestaan.
“Agent, als ik nu zeg dat ik u een homo vind, krijg ik dan een boete?”
“Zeer zeker, meneer.”
“Nou, laat ik dat dan maar niet hardop zeggen, agent.”

close

Genoten van deze tekst? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!