Hier spreekt níét de groene Sint

Lieve ouders, er moet mij iets van het hart. Sinds kort is de groene Sint in het land en ik vind dat niet plezierig. Deze groene Sint is namelijk niet echt. Zijn baard zit met twee elastiekjes vast (trek er maar eens aan) en hij dringt zich ongegeneerd aan eenieder op.

Hij bezocht bijvoorbeeld de Tweede Kamer en riep daar dat ik kinderen foute chocoladeletters geef. Onbegrijpelijk. Eeuwenlang was er niets mis met mijn chocoladeletters, en nu opeens wel.

Zo is er elk jaar wel wat. Vorig jaar moesten mijn pieten opeens rood, blauw, groen en geel zijn. Alle kleuren van de regenboog waren goed, behalve roetzwart. Je denkt: absurder kan het niet, maar gisteren kreeg ik een brief van Greenpeace. Mijn stoomboot zou niet klimaat neutraal zijn en dient volgend jaar uitgerust met een windmolen in plaats van een schoorsteen. Zo niet, gaan ze met rubberboten de intocht beletten. Voorts mogen mijn pietermannen van Unicef geen cadeaus meer stoppen in schoentjes die door Chinese kinderen zijn vervaardigd en eist PETA dat ik Amerigo inruil voor een ligfiets.

Lieve ouders, ik ben het zo beu. Ik gruw van al die politiek correcte lieden die zichzelf graag een goed gevoel geven en daarvoor mijn verjaardag misbruiken.
De Goedheiligman wordt er helemaal recalcitrant van. Daarom koopt hij vanaf heden alleen nog maar chocolade bij de Aldi. Moet u ook doen. Een halve kilo voor slechts 99 cent. Heerlijk! Je proeft de pure ellende waaronder die arme cacaoboeren hebben moeten werken. Echt de authentieke volle smaak van de derde wereld. En zulke grote stukken! Daar moeten die stumperds zich echt een breuk aan hebben getild. Aanrader dus.

Tot slot een waarschuwing: als Sinterklaas nog één brief van Greenpeace krijgt, komt hij voortaan op een walvisvaarder de haven van Schiedam binnengevaren, een dode blauwe vinvis achter zich aan slepend. Ja, de Sint laat zich niet langer meer gebruiken, door welk goed doel dan ook. Al weet hij natuurlijk heel goed dat er veel onrecht in de wereld is. Maar daarmee moet je kleine kinderen niet lastig vallen. Dat komt later wel, als ze groot zijn. Het devies van Sinterklaas: verbeter de wereld, maar laat de Goedheiligman erbuiten.

close

Genoten? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!