Hier is ook armoede

“Ingrid, ga eens met de antenne in de voortent staan. De tv-ontvangst is weer belabberd. Ja, zo is het beter. Hè hè. Reclame, leuk. Wat is dat nou weer? Giro 555? Armoede? Ja hoor, het zal weer eens niet. Honger in de Hoorn van Afrika, de ergste droogte in zestig jaar. Of ik maar weer even gul wil geven. Gekke Henkie mag de rekening betalen.

Geen rooie cent maak ik over, hoor je me! Ik geef goddomme al gul genoeg via de belastingen. Die zwarten gaan me aan het hart hoor, maar wat kan ik doen aan droogte? Met geld kunnen we niet voor regen zorgen.

Trouwens, het is daar toch al eeuwenlang een zooitje? Vroeger, als klein jochie, moest ik mijn spaarvarken omkeren voor de arme kindertjes in Afrika. En wat hebben zij al die jaren met onze centen gedaan? Nou? Hoe meer zon, des te luier ze zijn. In Griekenland stoppen ze op hun 52ste met werken, in Afrika is iedereen levenslang met pensioen. Zo is het toch? Moet ik me daar soms schuldig over voelen? Dat ze zelf iets aan hun armoede doen.

Het is een grof schandaal dat hun probleem op het bordje van ons hardwerkende Nederlanders wordt gelegd. En wij maar betalen. Nou, hier is ook armoede hoor. Ik moet ook elk dubbeltje omdraaien. Alsof zo’n neger weet wat een kaartje voor de Efteling kost.

Trouwens, hoezo droogte? Het is maar net hoe je ermee omgaat. Ik zou willen dat het hier op de camping eens droog werd. Maar mij hoor je niet klagen, tegenslag hoort erbij. Ik graaf gewoon een gracht rond de tent. Er het beste van maken, zo zijn wij Nederlanders. Daar zouden die zwarten nog wat van kunnen leren. Ja toch? Niet dan?

Deze jongen hoeft zijn schuldgevoel niet af te kopen. Elk land moet gewoon zijn eigen boontjes doppen. Werken voor je geld. Als ik niks doe, krijg ik óók niks. Dus waarom die hongernegers dan wel? Die leven toch ook gewoon voor zichzelf? Daarom maken ze zoveel kindjes. Als die het allemaal overleven, is het volgend jaar helemáál raak. Ja, zo is het toch? Ik zou het wel weten. Hé, hoor je dat Ingrid? Het begint weer te regenen.”

close

Af en toe een verse column én exclusieve schrijftips in je mailbox?