Hier is ook armoede

“Ingrid, ga eens met de antenne in de voortent staan. De tv-ontvangst is weer belabberd. Ja, zo is het beter. Hè hè. Reclame, leuk. Wat is dat nou weer? Giro 555? Armoede? Ja hoor, het zal weer eens niet. Honger in de Hoorn van Afrika, de ergste droogte in zestig jaar. Of ik maar weer even gul wil geven. Gekke Henkie mag de rekening betalen.

Geen rooie cent maak ik over, hoor je me! Ik geef goddomme al gul genoeg via de belastingen. Die zwarten gaan me aan het hart hoor, maar wat kan ik doen aan droogte? Met geld kunnen we niet voor regen zorgen.

Trouwens, het is daar toch al eeuwenlang een zooitje? Vroeger, als klein jochie, moest ik mijn spaarvarken omkeren voor de arme kindertjes in Afrika. En wat hebben zij al die jaren met onze centen gedaan? Nou? Hoe meer zon, des te luier ze zijn. In Griekenland stoppen ze op hun 52ste met werken, in Afrika is iedereen levenslang met pensioen. Zo is het toch? Moet ik me daar soms schuldig over voelen? Dat ze zelf iets aan hun armoede doen.

Het is een grof schandaal dat hun probleem op het bordje van ons hardwerkende Nederlanders wordt gelegd. En wij maar betalen. Nou, hier is ook armoede hoor. Ik moet ook elk dubbeltje omdraaien. Alsof zo’n neger weet wat een kaartje voor de Efteling kost.

Trouwens, hoezo droogte? Het is maar net hoe je ermee omgaat. Ik zou willen dat het hier op de camping eens droog werd. Maar mij hoor je niet klagen, tegenslag hoort erbij. Ik graaf gewoon een gracht rond de tent. Er het beste van maken, zo zijn wij Nederlanders. Daar zouden die zwarten nog wat van kunnen leren. Ja toch? Niet dan?

Deze jongen hoeft zijn schuldgevoel niet af te kopen. Elk land moet gewoon zijn eigen boontjes doppen. Werken voor je geld. Als ik niks doe, krijg ik óók niks. Dus waarom die hongernegers dan wel? Die leven toch ook gewoon voor zichzelf? Daarom maken ze zoveel kindjes. Als die het allemaal overleven, is het volgend jaar helemáál raak. Ja, zo is het toch? Ik zou het wel weten. Hé, hoor je dat Ingrid? Het begint weer te regenen.”

37 reacties op “Hier is ook armoede”

 1. Germaine

  Ik heb het artikel gelezen en Uw argumenten kloppen als een bus edoch je vergeet een andere doelgroep: de Antilliaan.
  Antillianen willen niet werken, spreken gebrekkig Nederlands, zijn dierenbeulen en zijn Anti Blank/licht getint. Ze krijgen alles voor elkaar: projecten om hun financieel en moreel te steunen en zijn het ook nog helden geworden. De film Lost Boys is een hit op Curacao. Het zijn geen Caribische Nederlanders maar Afrikaanse Antillianen. Ze laten anderen voor hun zwoegen en zij hangen de Macho uit. Waar ze ook leven is het dorp omgetoverd in een Transkei. Beste Luuk, het wordt tijd om een artikel te wijden aan deze exotische doelgroep zonder moraal en doel in het leven.

 2. Het Kleine Negertje

  Ik denk dat Michèle het niet helemaal begrijpt 😉

 3. Opperprutser

  We steunen toch enkel landen waar wat te halen valt? Dan is het pas echt leuk geven als je er wat terug voor krijgt. De koloniale tijd is nou wel zo’n beetje voorbij. We hebben ons prachtige geloof verspreid over dat continent. Nou moeten ze maar voor zichzelf zorgen tenzij ze iets nuffigs hebben om te exporteren of wij het klimaat daar kunnen gebruiken om iets sneller en beter te laten groeien.

 4. zandkorreltje

  Trouwens, het is daar toch al eeuwenlang een zooitje? Vroeger, als klein jochie, moest ik mijn spaarvarken omkeren voor de arme kindertjes in Afrika. En wat hebben zij al die jaren met onze centen gedaan? Inderdaad een bodemloze put. Maar dat willen we maar liever zo houden, dan brengt de hulporganisaties meer op dat wat dan ook. Komkommertijd, dus hup, we gooien er nog eens wat aandacht tegen aan, vooral als heel Nederland zijn vakantiegeld aan het uitgeven is. Laten we nog eens op de emotie spelen, dat werkt altijd goed. Geen cent van mij, inderdaad.

 5. laat die lui nou gewoon de vakantie vieren in het rampgebied, misschien dat ze niet van mening veranderen, maar ze helpen in ieder geval de lokale economie.
  Andere optie, drop ze in een rampgebied, zonder creditcard en haal ze een paar dagen later weer op.

 6. Als je kijkt naar de magere opbrengst zijn klaarblijkelijk niet alleen de Henk & Ingrids van de PVV schuldig aan het niet geven aan giro 555. Beetje goedkoop om dat, bij gebrek aan echte argumenten, als PVV bashing in deze column te brengen. Valt me tegen van je!

 7. Het mag best nog een keer gezegd worden alleen heet Mien nu Ingrid, we gaan met onze tijd mee.

  ‘Als ik mijn kijkgeld nou betaal
  Waarom moet ik dan door het journaal
  Achteraf mijn eetlust steeds laten bederven
  Denk ik dat het fris is, Mien
  Wanneer ze steeds weer laten zien
  Dat er weer een zooitje zwarten ligt te sterven’

  http://www.youtube.com/watch?v=8Andb0JvAX4

 8. Beste luuk,

  In dit land ben je vrij om je mening te geven maar je taalgebruik bevalt me niet termen als zwarten en negertjes komen erg denigrerend over ik hoop dat je in het vervolg meer respect toont voor mensen van afrikaanse afkomst. Je bent niet verplicht om iets te doneren, misschien ben je gefrustreerd omdat je wat krap bij kas zit. Dit is nog steeds geen reden om je frustraties af te reageren op een continent waar wij alle afkomstig van zijn.

 9. Spijker, kop, raak. Hulde!
  Het is inderdaad tenenkrommend hoeveel mensen het verschil niet zien tussen ontwikkelingshulp en noodhulp of denken dat de mensen in de vluchtelingenkampen zelf debet zijn aan problemen in hun land. De onnozelaars.

 10. Het is me een raadsel hoe linksfiguren door middel van natrappen hun weggelopen kiezers hopen terug te winnen.

 11. Gek is het toch dat elke ramp door de goede doelen wordt aangegrepen om weer geld uit onze zakken te kloppen terwijl ze van de vorige acties toch miljarden op bankrekeningen hebben staan.Een buurman van mij dacht ook een goede daad te verrichten door met zijn kennis als leraar ambachtschool naar afrika af te reizen en daar water putten te graven.
  de negers stonden te kijken terwijl hij groef,en als hij vroeg of ze wilden graven liepen ze hard weg,veel te heet vonden ze.

 12. @ ger: Ook u haalt hier ontwikkelingshulp en noodhulp door elkaar. Het gaat in dit geval om noodhulp; direct voedsel en medicijnen om te voorkomen dat mensen sterven. Dat is iets volkomen anders (en een volslagen andere discussie) dan langlopende ontwikkelingsprojecten zoals bijvoorbeeld waterputten. De zin of zinloosheid hiervan is voor de Hoorn van Afrika niet relevant.

  @ Diverse anderen hierboven: http://nl.wikipedia.org/wiki/Ironie

 13. Laat die negers het lekker zelf oplossen. Ze kunnen er wel op los neuken zonder na te denken aan de consequenties. En van een condoom willen ze niks horen. En ik ben nu de zwarte schaap omdat ik niet wil doneren.

  @ Germain Wat mij betreft mogen alle Antillianen het land uit. Ga maar lekker in je eigen land luieren en de crimineel uithangen!

 14. Over de inhoud ga ik het niet eens hebben, maar er wordt wel direct aangetoond dat mensen sneller boe roepen dan dat ze een stuk fatsoenlijk lezen. De mensen die hier eigenlijk worden verdedigd gaan zelfs als eerste roepen dat ze worden gediscrimineerd, geweldig gewoon!

 15. Ik lach me een krul!!!!!!!
  De racisten reageren met je hebt groot gelijk, hebben alleen niet door dat het over hun gaat!!!!!
  De gekwetsten zijn teveel bezig met gekwetst te zijn en racisme etc, net zo erg eigenlijk als de racisten zelf, de ene hand wast de andere…..
  Stelletje stumpers, zijn jullie allemaal zo dom, of lezen jullie niet?!?
  Wat laatste opmerkingen,
  Arend, heb je last van vervangende schaamte of zo?!?
  Voor de rest, de “grootgelijkers”, deze column is een satire over jullie…..
  Dit is keiharde scherpe ironie……

 16. Nee, je meent het niet dat het meldpunt discriminatie hierover flipt! Dat Henk en Ingrid satire niet snappen, dat snap ik. Het zijn tenslotte hun woorden. Maar als je geen karikaturen meer mag neerzetten om je punt duidelijk te maken….

 17. Discrimineren heb je zeker van huis uit meegekregen, net als
  peijnenburg. Je valt het arme volk aan terwijl die er niets aan kan doen. De Afrikaanse regering is hier verantwoordelijk voor. En niet alle zwarten en negers ( KLEURLINGEN ).

 18. He jo Nigger !! Lets dig some holes for water !!
  Maar er zit een gat in m’n emmer ?

 19. Nou Luuk, je hebt een stel lekkere reacties. Plaatsvervangende schaamte om zoveel domheid.

 20. Canis Spurcus

  Weet je wát pas armoede is? Gebrek aan humor. Oh ja en zeurclubjes als MDRA, mocht dat echt bestaan. Go Luuk!

 21. Alsof die mensen ooit ook maar een stuiver zien van het geld van giro 666 eeeeeh 555.

 22. Het gaat natuurlijk weer altijd over geld.
  Laat de Africaners gewoon hun eigen brood verdienen.
  We hoeven toch niet altijd die luie gasten onder de evenaar
  te sponsoren we hebben al onze handen vol aan die Grieken Italianen Ieren Portugezen tering Franse boeren die onze subsidie opstrijken om niets te doen,een beetje klooien met hun lapje grond,en hup ze krijgen weer een paar ton van de europese gemeenschap.En maar zwart geld in hun zakken steken van de verkoop aan de buren en buitenlanders.

 23. Aiaiai, de reakties demonstreren hoe het verdeel-en-heers beleid hier in Nederland aardig voet aan de grond begint te krijgen. In elke discussie – althans wat daar tegenwoordig nog voor door moet gaan – draait het alleen maar om rechts tegen links. Inhoudelijk wordt er maar wat gekakeld.

  Erg jammer. De column zelf is zo treffend, het is gewoon genant.

 24. je schoonzus

  Luuk, heel goede column. Net zoals iemand als noteerde voel ik ook plaatsvervangende schaamte om zoveel egoïsme.
  Was goed om de tekst van Robert Long te lezen, zelfs toen wist hij al hoe de wereld van sommige mensen in elkaar zat.

 25. Hij is weer héél sterk, chapeau!!
  Het enige dat zin heeft voor die zwarten is een giga sterilisatie-project.
  Geld en voedsel brengen lost niets op.
  En dán moeten ze nog eens leren werken.
  Twee eeuwen geleden wat het hier ook allemaal zo fijn niet, met hard werken zijn we gekomen waar we nu staan.
  Jammer dat vele miljarden van ons geld inderdaad nog altijd naar (alweer) de zwarten gaan, aan uitkeringen, zinloze projecten én aan kost en inwoning in gevangenissen..! 🙁

 26. Jammer dat de meeste lezers zo dom zijn. Ze snappen niet wat humor en wat serieus is. Humor is trouwens serieus!

 27. Gelukkig zijn er in in dit land nog enige mensen die nadenken, kritisch (durven zijn) en snappen hoe deze wereld in elkaar steekt! Jawel, het draait allemaal om de duit en de fluit. Velen in dit land hebben blijkbaar nog maar één gedachte: “Als ikzelf het maar fijn heb, kan de rest voor mijn part doodvallen”.

  Fijne instelling, wees maar trots op jezelf!

  @rivella

  Ben jij misschien een hardwerkende bouwvakker die tot zijn 67e moet werken? Heeft het zweet bij jou wel eens in je bilnaad gestaan. Dacht het niet.

  Nou ja, ik wil jou even bedanken namens alle gevangenen, zwarten, uitkeringstrekkers en andere in jouw ogen minder volk, voor jou gulle giften al die jaren.
  Zoals je zegt toch al enige miljarden. Wij wisten niet dat je miljardair was en dat al dat geld door jouw noeste arbeid bij elkaar gebracht was. Onze excuses voor eventuele andere gedachten.

  Misschien stopt op een dag wel al hetgene wat jij noemt. Dan komen we wel even wat geld bij jou halen. Dat vind je vast wel een goed idee. Dat er mensen zijn die wat doen om aan hun geld te komen.

 28. Hey koelman, hier is ook armoede he! je bent een vuile racist luuk. de vuile edomiet julie hollanders zijn rijk geworden door de afrikanen uit te buiten. Nu is de efteling te duur geworden en geef je hun de schuld. je hebt zeker geen genoeg lezers die jou columns lezen zodat je deze geert wilders achtige uitspraken moet doen he!. je bent nog niet van mij af ik zal een keertje bij je langs komen en dan merk je het wel wat de realiteit inhoud.

  [IP adres: 95.128.90.68]

 29. Au Luuk, heel erg raak. Wat treurig hoeveel reaguurders niet begrijpen dat je een “Henk & Ingrid” persifleert.

  Voor de mensen die serieus denken dat dit een discriminerend artikel is, zoek alsjeblieft even het woord “persiflage” op en lees het artikel dan nog een keer. Dank u.

 30. Jan Lisman

  Die geinige Chris toch. Maar hij zit kennelijk bij breedbanddelft.nl en de lijst van organisaties die hun diensten gebruikt staat keurig op de website vermeld. Even kijken of Chrisje z’n baas het ook zo leuk vindt dat hij vanaf ZIJN computer hier Luuk aan het bedreigen is.

 31. @ chris Stel je niet aan jonge..ga s aan het werk jij anders wordt je (zwarte) baas boos!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top