Het nep-orgasme

Zomer, en daar hebben we de komkommer. Tenminste, in overdrachtelijke zin want volgens recent Amerikaans onderzoek faket één op de drie mannen wel eens een orgasme. Nu doen vrouwen dat al jaren, kreunen terwijl manlief tot een ontlading komt. Het is hun tweede natuur en maakte de speelfilm When Harry Met Sally tot een klassieker.

Ja maar, zie ik u denken: bij een mannelijk orgasme verwacht zij toch – hoe zeggen we dat netjes – enige nattigheid? Inderdaad, behalve wanneer hij een condoom draagt, of nog beter, al een keer is klaargekomen. Dan valt er die tweede keer doorgaans niet zoveel te plengen.

Nee, dat zijn niet mijn woorden, maar die van Dr. Abraham Morgentaler, professor aan Harvard en auteur van de bestseller Why Men Fake It: The Totally Unexpected Truth. Morgentaler bestudeert nu al 25 jaar de psychologie achter het mannelijke nep-orgasme. Volgens hem bedoelt de man het goed. Het laatste wat hij wil, is haar kwetsen. Morgentaler: „De man doet alsof hij klaarkomt, om haar zo te laten weten dat ze hem goed heeft bevredigd. Ook al is dat niet zo.”

Eerlijk gezegd geloof ik daar helemaal niets van. Een man die zijn vrouw een beter zelfbeeld tussen de lakens wilt geven, faket niet heel lui één orgasme, maar direct een stuk of zeven, het liefst staccato achter elkaar, golf na golf simulerend. „Oooooh Annie, wat doe je met me? Ik kom alweer! Oooooh!” Daar wordt zij pas echt blij van. Maar geen man die dat doet.
Een gemiste kans, want volgens mij zijn mannen juist veel betere fakers dan vrouwen. Ga maar na: Alleen op het toilet, met één hand in de aanslag en de ogen gesloten, faket een beetje man in gedachten zo een lekker wijf bij elkaar. Je hebt zelfs mannen die een hele relatie faken.

Ja, bij hen is het allemaal een stuk pragmatischer, doordrongen als zij zijn van het feit dat er ook een leven buiten de lakens is. Het is zondagnamiddag, de witte wijn vloeide rijkelijk en hij is met haar in bed beland. Het is fijn, hij is al een keer klaargekomen, maar zij, met gesloten ogen bovenop hem, weet van geen ophouden. Wat nu? Op zo een moment komt bij elke man een stukje pragmatisme bovendrijven. Hij loert naar de wekker en beseft plots dat over 12 minuten Studio Sport begint. Dus gooit hij amechtig het hoofd in de nek, spant alle spieren aan, draait met de ogen weg en brult eens als een leeuw.

Waarom ook niet? Vrouwen doen niet anders, dus hebben mannen er ook recht op. Het is een stukje omgekeerde emancipatie.

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Hij werkt voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief!