Herman Heinsbroek en de zelfredzaamheid van de burger

Herman Heinsbroek, multimiljonair in ruste. Kent u hem nog? Deze week meldde het tv-programma Netwerk dat de voormalig LPF-minister elke maand 7335 euro wachtgeld ontvangt, hoewel hij na zijn aftreden plechtig had beloofd deze “uitkering voor oud-politici” niet te zullen aannemen.

Voor wie het vergeten is: Heinsbroek was nog geen drie maanden minister van Economische Zaken en viel in die periode vooral op vanwege zijn Bentley en zijn plan om het volk middels reclamespotjes waarden en normen bij te brengen. Het kwam er allemaal niet van. Heinsbroek kreeg ruzie met collega-minister Bomhoff. Het conflict escaleerde en leidde uiteindelijk tot de val van het eerste kabinet-Balkenende.

Bij nader inzien wil Heinsbroek nu toch twee jaar lang die 7335 euro per maand incasseren; bij elkaar zo’n 176.000 euro. En natuurlijk heeft hij daarvoor een goede reden bedacht: “Toen ik hoorde dat koningin Beatrix gewoon AOW ontvangt, vond ik het billijk om ook wachtgeld te krijgen.” Heinsbroek is van plan het geld aan een goed doel te schenken, namelijk aan zijn eigen Herman Heinsbroek Foundation. Een stichting die, aldus Heinsbroek, “voornamelijk projecten in de derde wereld financiert.”

Nu moet je elke ijdeltuit die een liefdadigheidsstichting naar zichzelf vernoemt, op zijn zachtst gezegd met het nodige wantrouwen bejegenen. Daarom heb ik meteen op internet gekeken of die Herman Heinsbroek Foundation überhaupt bestaat.

Zoekmachine Google heeft in ieder geval nog nooit van de Herman Heinsbroek Foundation gehoord. En dat wil wat zeggen, want zelfs een uitgerangeerde, derderangs variété-artiest als Ronnie Tober (“Breng die rozen naar Sandra”) slaagt er nog in met zijn “Ronnie Tober Foundation” door Google gevonden te worden.

Nee, de Herman Heinsbroek Foundation bestaat vooralsnog alleen op papier. Na lang zoeken kwam ik de stichting tegen in een landelijke database van de Kamer van Koophandel. Op het genoemde adres is een notaris gevestigd. De akte van oprichting is getekend op 7 mei 2003.

Toch ben ik er van overtuigd dat Heinsbroek zijn 176.000 euro wachtgeld ook daadwerkelijk aan zijn Foundation overmaakt. Het mes snijdt dan immers aan twee kanten. Het hele bedrag is fiscaal aftrekbaar “n Herman kan op kosten van de stichting samen met zijn Naardense buurmannen Jan des Bouvrie en Ferry Hoogendijk heel veel leuke dingen doen. Bijvoorbeeld een studiereis maken naar een fijn blank resort in de binnenlanden van Afrika. Jan gaat mee voor de kleuren en de symmetrie. Ferry heeft thuis nog wel wat wikkels zilverpapier liggen die hij graag aan de nonnen van de missie schenkt.

En mocht Afrika toch te warm zijn; laten we dan niet vergeten dat de Herman Heinsbroek Foundation “voornamelijk” projecten in de derde wereld financiert. Bentley-races en golf-clinics hier in den lande behoren dus ook tot de mogelijkheden.

Rijst de vraag waarom Herman Heinsbroek – volgens het zakenblad Quote goed voor een eigen vermogen van 146 miljoen euro – zich plots ontpopt als een Rupsje Nooit Genoeg. Wie het weet mag het zeggen, want die kutsmoes over koningin Beatrix gelooft natuurlijk niemand. Beter had Heinsbroek kunnen refereren aan Wim Kok, die zich als premier ergerde aan de excessieve zelfverrijking in het bedrijfsleven, maar tegenwoordig grossiert in commissariaten. KPN, TPG, ING en Shell hebben hem al ingelijfd.

Nee, over Herman en Wim hoeven we ons geen zorgen te maken. Ik denk dat koningin Beatrix dat bedoelde toen ze het in de Troonrede had over “de zelfredzaamheid van de burger”.

9 reacties op “Herman Heinsbroek en de zelfredzaamheid van de burger”

 1. Heerlijk!! hoe die er weer bij ligt!!
  Vooral die laatste zin geeft nog een lekkere trap na in iedere willekeurige richting!

  Nice 😉

 2. Zo doe je dat dus…

  Laten alle fondsen met projecten in de 3e wereld de HH Foundation bestoken met verzoeken voor bijdrages aan gerichte projecten. Memisa, Artsen zonder grenzen etc., stuur je documentatie naar de weldoener himself. Ben benieuwd…

 3. Het is toch werkelijk schandalig zoiets, dat wachtgeld is buiten proporties, doet me mezelf trouwens wel afvragen wat die regeringsambtenaars zoal verdienen, ik vind het echt niet normaal meer. De minima krijgen het alsmaar slechter en die gasten verrijken hunzelf steeds meer en meer. Ik wou dat ik mezelf ook had aangemeld als lid van een of andere partij, zou mijn inkomen een leuke ‘boost’ hebben gegeven.

 4. Goed dat je dit uitgeplozen hebt Luuk!!

  Het is walgelijk om aan te zien hoe zo’n vent die een paar maanden wat rondgerommeld heeft in Den Haag zoveel geld opstrijkt. Dit terwijl mensen die tot hun 65e gewerkt hebben er met een schijt-AOW-tje vanaf komen. En dan dat stelletje farizeërs van het CDA.. met een zalvende glimlach snijden ze je de financiële strot af.

  Nederlanders wordt eens wakker, het wordt de hoogste tijd voor een volksopstand!!!

 5. Goed stukje idd. Eerst hoog opgeven over je eigen normen en waarden en dan iedereen zo besodemieteren.

  Die gast heeft absoluut niets bereikt in Den Haag behalve de woede op zich halen en dan zo’n absurd bedrag ophalen. Daarvoor moet ik 5 jaar werken ofzo, laat hem dat ook eens doen ipv zijn bentleys oppoetsen

 6. Heinsbroek is een onbetrouwbare loser! Waarom besteedt hij niet 1 miljoen van de 146 aan de derde wereld? Waarom moeten wij als belastingbetaler daarvoor dokken. Wat een krenterige egoist!

 7. Merkwaardig dat de heer Koelman met Google niets over de Herman Heinsbroek foundation kon vinden.
  Ik heb ook met Google gekeken en vond onderstaande document:

  Deze gegevens zijn bijgewerkt tot 15-09-2003 08:22:10
  ____________________________________________________________________________
  Rechtspersoon:
  Rechtsvorm :Stichting
  Statutaire naam :Stichting Herman Heinsbroek Foundation
  Statutaire zetel :Naarden
  Adres :Kapellaan 2, 5261CN Vught
  Correspondentieadres :Postbus 100, 5260AC Vught
  Telefoonnummer :073-6580077
  Faxnummer :073-6580089
  E-mailadres :info@famcm.nl
  Eerste inschrijving in het
  handelsregister :16-05-2003
  Akte van oprichting :07-05-2003

  Bestuurder(s):

  Naam :Raaijmaakers, Arthur Cornelis Maria
  Geboortedatum en -plaats :04-04-1960, Vught
  Adres :Kruidnagel 22, 5275KR Den Dungen
  Infunctietreding :07-05-2003
  Titel :Voorzitter
  Bevoegdheid :Gezamenlijk bevoegd (met andere bestuurders,
  zie statuten)

  Naam :Dols, Theodorus Antonius Wilhelmus
  Geboortedatum en -plaats :21-10-1958, Heerlen
  Adres :Meester Bierkuslaan 3, 5237JB ‘s-Hertogenbosch
  Infunctietreding :07-05-2003
  Titel :Secretaris/penningmeester
  Bevoegdheid :Gezamenlijk bevoegd (met andere bestuurders,
  zie statuten)

  Naam :Heinsbroek, Hermanus Philippus Johannes
  Bernardus
  Geboortedatum en -plaats :12-01-1951, Schiedam
  Adres :Vogellaantje 1, 1411DN Naarden
  Infunctietreding :07-05-2003
  Bevoegdheid :Gezamenlijk bevoegd (met andere bestuurders,
  zie statuten)

  22,00 15-09-2003 Blad 00002 volgt.
  Dossiernummer: 32096859 Blad 00002
  ____________________________________________________________________________
  ____________________________________________________________________________
  Alleen geldig indien door de kamer voorzien van een ondertekening.

  22,00 Woerden, 15-09-2003

  Voor uittreksel

  Bron: Uittreksel-informatie Internet. Geldt niet als uittreksel in de zin van artikel 15 lid 1 van de Handelsregisterwet

 8. John Verschuren

  Wel verder kijken dan uw neus lang is, meneer Hamer. Ik heb ook met Google gekeken en de info die u vond, staan op twee weblogs (onderhuids.com en vandervlies.com) die beide ook de achtergrond van de “Herman Heinsbroek Foundation” hebben onderzocht. Zij kwamen net als Koelman niet verder dan de vermelding in dat Handelsregister van de KvK.

 9. francois

  En toch was die Heinsbroek mischine nog nit z slecht geweest. Hij had zakelijk inzicht en levenservaring, 90% van onze politici hebben dat niet. Hij had natuurlijk wel een enorm zooitje ongeregeld om zich heen en dat straalt niet mooi af, vooral als je jezelf niet eens scheert.

  Wie toch een andere politiek wil, zonder de huidige vastgeplakte politici, nodig ik graag uit voor de discussies op het forum http://www.bbnl.messageboard.nl

  Als al die mensen meedoen die zo graag die ellendige vastgelopen politiek willen veranderen, dan lukt het ons vast wel.

  De bezem erdoor voor een sociale en vooruitstrevende politiek.

  Zie ik je daar?

  groeten
  Francois

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top