Herman Heinsbroek: formatie over de heg

Interessante old-boys-network onthulling in het Algemeen Dagblad. De tuin van LPF-Kamerlid Ferry Hoogendijk grenst aan het landgoed van Herman Heinsbroek, de trendy LPF-minister van Economische Zaken. De ex-platenbaas erkent zonder omwegen dat hij dankzij zijn bekendheid met buurman Ferry minister is.

De zon scheen. Ferry Hoogendijk had net twee Afrikaantjes en een Vlijtig Liesje ingezaaid. De vrouw in het tuincentrum had ze hem aangeraden. Perkplantjes waren makkelijk zelf te zaaien en je had bijna altijd succes. De eminence grise van de LPF schoffelde nog wat na.
Ach, murmelde Ferry in gedachten verzonken, was het samenstellen van een ministerslijstje maar zo gemakkelijk. Vanochtend nog Mat aan de telefoon. “In godsnaam Ferry, ken jij dan niemand?”
Nee. Het was niet anders.
En bovendien vroeg de buxushaag om extra aandacht.
Terwijl Ferry over dit soort zaken wat stond na te denken, klonk in de verte een zwaar, onregelmatig motorgeronk dat duidelijk in kracht aanzwelde. Ferry keek op. Niets te zien, maar het Vlijtig Liesje bij zijn voeten trilde licht en kleine korreltjes los geschoffelde aarde wipten verschrikt op.

Ferry tuurde over het landgoed van zijn buurman met wie hij amper contact had. Nog steeds niets te zien. Of toch wel. Ja, daar was het. Vanachter een rij heesters doemde plots een immense zitmaaier op, met bovenop in het kuipstoeltje een goed gekleed heerschap. Hij droeg een blazertje met een dubbele rij gouden knopen en zijn wilde bos haar sprong op bij iedere glooiing in het gazon. In aerodynamische houding over het stuur gebogen denderde hij op de buxushaag af waarachter Ferry stond.
Een aanslag!
Nog voordat Ferry kon wegduiken, gaf de man een wilde ruk aan het stuur. Nu koerste hij met rechte rug lángs de buxushaag. Eén hand aan het stuur, de ander nonchalant in de zak van zijn witte pantalon. “Middag buurman.”
Bij een rij populieren keerde de zitmaaier. De motor dreunde. De uitlaat trilde. Het was een pompeus geluid dat bij Ferry een zekere mate van opwinding veroorzaakte. De machine accelereerde woest, naderde weer en stopte precies bij de buxushaag, een diepe slipstream in het gras achterlatend.
Het motorgeluid verstomde. De bestuurder klauterde uit zijn kuipstoeltje, liep een rondje om de zitmaaier en schopte eens controlerend tegen een van de banden.
Ferry rook de frisse aftershave van de man. Wilde limoenen. En wat zag die kerel er goed uit, met zijn gebruinde hoofd, lange krullen en stoppelbaardje. Een mooie, slimme jongen. Zoveel was zeker. Een wilde jongen misschien ook wel, een echte rock and roller. Met een beetje fantasie een kruising tussen Fortuyn, Clinton en Kennedy.
Ferry stotterde iets. De man keek hem met twinkelende ogen aan.
“Zitmaaier? Dit is de Bentley onder de tuintractors, vriend. In dit beestje steekt pure kracht. Een vijfcilinder met traploze hydrostatische aandrijving en een robuust maaidek. Met onafhankelijk sturende vooras, gesloten motorkap en extra brede banden. Rijklaar voor 35.000 euro, maar dan heb je ook wat.”
Ferry knikte ijverig.

“Maar nu pauze.” De man klom weer op zijn zitmaaier en stak tergend langzaam een dun sigaartje op. Hij rekte zich uit, leunde over zijn stuur en keek peinzend naar de rest van het gazon.
Zo verstreek de tijd. De man zuchtte, schudde eens met een been (zijn voet sliep) en geeuwde zo nu en dan hartstochtelijk.
Ferry glimde. Als dit geen pauze nemen was, nou, dan wist hij het ook niet meer. Eindelijk weer eens iemand die deed wat hij zei en zei wat hij dacht. Daar kon je bij Mat mee aankomen.

close

Genoten? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!