Heibel om zeehond Hannes

Begin september ontsnapte zeehond Hannes uit de dierentuin van het Duitse Nordhorn. Een groot mediacircus was het gevolg. Achtervolgd door 120 reddingswerkers, 25 duikers en vier cameraploegen zwom het zeehondje in vijf dagen zo’n 85 kilometer. In het Nederlandse plaatsje Dalfsen raakte Hannes uiteindelijk verstrikt in de netten van medewerkers van de zeehondencrèche Pieterburen.

Sindsdien is de zeehond inzet van een conflict tussen de zeehondencrèche en de dierentuin van Nordhorn. De Duitsers willen Hannes terug, maar Lenie ‘t Hart, directrice van Pieterburen, piekert daar niet over. Hannes ligt in haar zeehondencrèche aan een sonde van vispap. Wanneer het dier is aangesterkt, wil Lenie hem in het wild uitzetten. De Duitse dierentuin ziet zichzelf echter nog steeds als de eigenaar van Hannes, en wordt daarin gesteund door minister Veerman van LNV. Bovendien is het volgens internationale afspraken verboden om in gevangenschap geboren zeehonden in het wild uit te zetten.

Maar Lenie ‘t Hart wil van geen wijken weten. De emoties zijn inmiddels hoog opgelopen, want wat de koe is voor de Indiër, dat is de zeehond voor de Nederlander. Na een bezoek aan Pieterburen zijn twee Nederlandse kinderen huilend de actie Free Hannes gestart, die door de zeehondencrèche wordt gecoördineerd. Kinderen uit het Duitse Nordhorn reageerden daarop met de actie Free Hannes oder kill Hannes?. Zij zamelden vijfduizend handtekeningen in om het zeehondje Hannes veilig terug te laten keren naar de dierentuin.
De kinderen worden flink opgejut. De dierentuin spreekt van diefstal: “De zeehondencrèche probeert gewoon geld aan Hannes te verdienen door de verkoop van T-shirts en posters met zijn beeltenis.” De zeehondenopvang is er op haar beurt weer van overtuigd dat Hannes bij terugkeer in de dierentuin “in een troebele poel wordt gedumpt”. Daarom willen ze desnoods procederen “tot aan het Europese Hof”. Want Hannes uitleveren aan de Duitsers? Dat nooit!

Inmiddels bemoeit de politiek zich met de zaak. Menig wethouder komt, omgeven door camera’s, Hannes een visje voeren. De burgemeester van Dalfsen heeft de smaak pas echt te pakken. Hij wil Hannes eind november hoogst persoonlijk zijn vrijheid terug geven in de Waddenzee. Natuurlijk met veel pers erbij zodat iedere toerist Dalfsen voortaan weet te vinden. Daartoe heeft de burgervader de zeehond alvast een achternaam gegeven: Hannes van Dalfsen. Ook wil hij dat Hannes’ redding officieel met een plaquette wordt herdacht.

Alle media-aandacht legt Lenie’s zeehondencrèche geen windeieren. De Free Hannes T-shirts vinden gretig aftrek en donateurs staan in de rij om voor vijfhonderd euro een zeehondje te adopteren. Zelfs kinderen legen hun spaarpotje graag voor de arme zeehondjes. Zo lezen we op de site van Lenie hoe ene David en zijn zusje Rebecca al hun spaargeld (€ 53,47) aan de Zeehondencrèche doneren.
Arme kinderen. Laat ze het nieuws uit De Volkskrant maar niet horen, dat Lenie ‘t Hart geld van donateurs ook gebruikt om reizen naar haar petekind in Mauritanië te financieren. Petit Lenie heet het kleine meisje. Mooie naam. Menig donateur zal denken met een zeehondje van doen te hebben.

14 reacties op “Heibel om zeehond Hannes”

 1. Altijd al gedacht dat Lenie niet spoorde.
  Zwaar overschatte beesten trouwens, die zeehonden. Ik ben voor de knuppel! 😉

 2. Ach……het zijn wel leuke beesten……heb er wel eens 1 in m’n armen gehad…….maar deze mag terug waar ie vandaan komt!
  Nieuwe actie?
  “Free Hannes from Lenie”? Ach nee, laat maar……wat een opwinding, als er weinig ander nieuws is………….

 3. Tijd voor een Salomons oordeel: Beest in laten slapen.
  Dan kan de rest gezellig met zijn allen een biertje drinken, jong en oud, kaaskop en mof.

 4. Lenie ut Hart is niet echt geliefd in Groningen… een groot aantal vissers in lauwersoog en omgeving kan haar wel doodschieten…. dat mens is er alleen maar als er camera’s zijn, mediageil zoals zo veel nederlanders zijn. Van mij mogen ze dat beest zo de dierentuin in schieten waar het vandaan komt want uitzetten heeft het weinig kans….

 5. Lenie heeft haar zaakjes goed voorelkaar ze pakt aan alle kanten geld om haar luxe levens standaard op te houden.Als de zeehonden in haar ”dierentuin”op zijn plukt ze er gewoon een paar uit zee het staat zo kaal als ze op zijn.
  Ze was een keer op de televiesie en wees achteloos achter haar op een stuk of wat dure landrovers en zei”als deze op zijn moeten we weer nieuwe hebben.In Afrika doen ze honderd jaar met Landrovers waarom nieuwe?.
  Dus wil Lenie geld hebben al moet ze de zeehonden uit Rusland halen,ze schakeld moeiteloos over op haringen in nood als het maar geld op brengt.
  Het wordt tijd dat het grote publiek eens door krijgt dat Lenie er alleen maar zit om geld te verdienen over de ruggen van kinderen en donateurs.

 6. van mij mogen ze die touristenjagers uit Noorwegen even over laten vliegen, en daarna vanover de omheining dat badje in Pietersburen leeg laten knallen !

 7. Sjjjjttt, laten we het nu ff niet over Noorwegen hebben. Dadelijk bedenkt Lenie dat ze ook haar reisjes naar Noorwegen kan financieren om daar zogenaamd het leed van de zeehondjes te bestrijden…

 8. killere tomato

  Sjemig… Als dit allemaal klopt dan is Pieterburen gewoon een dekmantel voor Lenie’s luxetripjes. Waarom doet me al dat mediageile nou toch zo aan Mvr. Duisenberg denken?

  Dit soort klein-onrecht kan me nou echt het bloed onder nagels halen!

 9. Henkie Polder

  Mensen met de naam ‘Lenie’ moet je sowieso niet vertrouwen.

 10. Tragisch, dat die vrouw met de spaarcentjes van kindertjes van de kleuterschool naar Mauretanie afreist. Zag haar van de week op TV, die dame spoort niet….

 11. Sehr geehrte Damen und Herren,

  mit Interesse haben wir “Heibel um Hannes” gelesen.

  Können Sie die Stadt richtig schreiben? Richtig ist NORDHORN (an Grenze zu Denekamp-NL)

  Danke,
  herzliche Grüße

  Thomas Berling,
  Directeur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top