Hebzucht

Bij internetspaarbank Icesave kun je transparant sparen, zo heette het. Ik moet toegeven: ze hebben woord gehouden. Mijn spaargeld is compleet onzichtbaar geworden – transparanter kan niet.

Hoeveel heb ik eigenlijk op mijn IJslandse rekening staan? Was het 18.000 of 20.000 euro? Ik weet het niet. Af- en bijschrijven verliep via internet en de website van Icesave is – terwijl ik dit schrijf – uit de lucht.

Hoe dom kun je zijn, roept iedereen nu. En hoe hebzuchtig? Welnu, zo moeilijk is dat niet. Je ziet de advertentie: 5,25 procent rente op een spaarrekening – en vrij opneembaar. Mooie aanbieding! Je checkt of Icesave een vergunning heeft van de Nederlandsche Bank. Hebben ze. Zijn er verder garanties? Ja, de IJslandse staat garandeert de eerste 20.000 euro, mocht Icesave omvallen. De Nederlandse overheid garandeert 90 procent van de volgende 20.000 euro. Wat is dan het gevaar?

Antwoord: een gebrek aan topografische kennis. IJsland telt koud 300.000 inwoners. Had ik dat maar geweten! Een land met evenveel inwoners als de stad Utrecht is natuurlijk nooit in staat de inleg van 128.000 Nederlandse spaarders (zo’n 1,6 miljard euro) op te hoesten, mocht er iets mis gaan. Laat staan de zeven miljard pond die Britse spaarders er hebben geparkeerd. Het hele land leeft op de pof. Dat bleek maar weer toen de IJslandse premier afgelopen week een grote middelvinger opstak naar Groot-Brittannië en Nederland. Garant staan zoals toegezegd? Bij nader inzien toch maar niet.
Maar niet getreurd. Inmiddels schijnt er toch weer een akkoord met IJsland te zijn. En los daarvan: onze minister van Financiën Bos garandeert dat ik “linksom of rechtsom” mijn geld terugkrijg. Hooguit moet ik een paar maanden wachten.

Wat!? Een paar maanden? Vraag ik me toch af, krijg ik over die periode wel mijn 5,25 procent rente? Daar hoor ik Wouter Bos niet over.

Wat zegt u? Kom ik nu wat al te hebzuchtig over? Kom op zeg, daar ben ik toch Icesave-klant voor?

close

Genoten van deze tekst? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!