Gonny van Oudenallen: de zwakste schakel

Politiek. Je zou erom lachen als het allemaal niet zo droevig was. Neem nu Gonny van Oudenallen, naar eigen zeggen een echt politiek dier. Ze werd deze maand beëdigd als lid van de Tweede Kamer en neemt de vrijgekomen zetel van LPF’er Margot Kraneveldt in, die overstapte naar de PvdA.

Maar Gonny van Oudenallen zit niet namens de LPF in de Kamer. De Fortuynisten wilden haar niet vanwege de ‘bonnetjesaffaire’. Gonny werd in april beschuldigd van het betalen van 21 duizend euro aan gemeentegeld aan haar eigen reclamebureau voor ‘ondersteunende werkzaamheden en adviezen.’ Niets vreemds aan, aldus Gonny. Ze had gewoon haar eigen eenmanszaak ingehuurd om zichzelf van advies te voorzien. Trouwens, het inhuren van een ander bureau was duurder geweest.

Daarnaast betaalde haar partij Mokum Mobiel vijfduizend euro voor telefoontjes gericht aan haar bedrijf en pinde Gonny in 2003 voor ruim 17 duizend euro met het giropasje van Mokum Mobiel. Slechts 3500 euro kon zij met bonnetjes verklaren. Waar de rest van het geld aan was opgegaan, wist Gonny niet meer. Dat komt door een ongeluk in 1991. Gonny werd toen door een auto geschept en sindsdien kampt zij met concentratiestoornissen.

Enfin, of Gonny zo vriendelijk wilde zijn af te zien van haar Kamerzetel. Maar geen haar op haar hoofd die daaraan dacht. Gonny stond drie jaar geleden bij de Kamerverkiezingen immers als nummer acht op de lijst van de LPF en volgens de Kieswet is zij dus de eerst aangewezene voor de vrijgekomen zetel. Dat was Gonny niet vergeten. En nu zit ze dus in de Tweede Kamer. In haar eentje vormt zij de fractie ‘Groep Oudenallen’. Iedereen op het Binnenhof weet waarom. Het is de meer dan riante wachtgeldregeling waar Gonny op uit is. Als dank voor enkele maanden werk in de Tweede Kamer (in november zijn immers de verkiezingen) mag zij de komende twee jaar wachtgeld tegemoet zien: bij elkaar zo’n 170.000 euro. Niet slecht voor welgeteld 28 vergaderdagen.

In ruil voor al dat geld belooft Gonny hard te werken voor haar functie. “Het landsbelang staat bij mij voorop”. Daarom is ze lid geworden van de ‘commissie buitenland’ van de Tweede Kamer. Gonny heeft zich inmiddels gebogen over de crisis in het Midden-Oosten. Het standpunt van Groep Oudenallen: “De minister moet hier wat aan doen. Wat? Ja, dat weet ik ook niet, maar de minister moet er echt iets aan doen.”
Tevens gaat Gonny het persoonlijke element terugbrengen in de politiek. Vanuit haar woning aan de Amsterdamse Weteringschans (nee, niet vanuit haar sociale huurwoning in Amsterdam-West want die verhuurt ze illegaal onder) werpt ze zich momenteel op als de spreekbuis van haarvervend Nederland. Gonny, die zelf heur haar sinds jaar en dag knallend rood verft, is namelijk geschrokken van het nieuws dat langdurig gebruik van sommige haarkleurmiddelen kanker kan veroorzaken. Inmiddels heeft zij het kabinet om opheldering gevraagd.

Ja, als er één persoon is waar Gonny van Oudenallen voor opkomt, dan is het wel Gonny van Oudenallen zelf. Iedereen weet het, iedereen ziet het en iedereen laat het gebeuren. Alle collega-politici feliciteerden Gonny hartelijk met haar aanstelling als Tweede Kamerlid, om achter haar rug om eens besmuikt te lachen.
Ze zeggen wel eens: een ketting is net zo sterk als zijn zwakste schakel. Dat geldt ook voor de Tweede Kamer. Die is voor de Nederlandse burger net zo geloofwaardig als haar meest ongeloofwaardige lid.

close

Genoten van deze tekst? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!