Geert zonder Vrees

Nog zes dagen te gaan tot de verkiezingen. Mijn hemel, laat het snel voorbij zijn. Jan Peter Balkenende die onder het oog van talrijke televisiecamera’s het orkest van André Rieu dirigeert. Ja, dat is erg. Nog erger is Geert Wilders in RTL Boulevard, twee dagen na Jan Peter. Dus zó anders is die blonde nu ook weer niet.

Of het zou het staatsieportret van Geert Wilders moeten zijn, in Veronica Magazine van deze week. Wilders heeft zich verkleed als zijn zeeheld Michiel de Ruyter. Het is een wat kitscherige foto geworden, bewerkt met overvloedig veel airbrush. Geert staat op de brug van zijn driemaster De Zeven Provinciën. Terwijl hij de lezer indringend aankijkt, trekt hij zijn sabel uit de schede. In de verte zien we een schoener waarvan het grootzeil de vlag van de Nederlandse Antillen voorstelt. De boodschap is duidelijk. Geert gaat dat schip enteren.

In het begeleidende interview vertelt Wilders waarom hij zich heeft laten fotograferen als Michiel de Ruyter. “Hij is een van de grootste helden uit onze geschiedenis. Strijdbaar. Voor niets en niemand bang”. Ook Balkenende komt aan bod. Wilders noemt hem “een antiheld”. Dat is slim, want als lezer begrijp je meteen: als Balkenende een antiheld is, dan is Wilders een held. Net als Michiel de Ruyter. En je kijkt nog maar eens naar de foto. Daar staat ie: Geert zonder Vrees, voor niets en niemand bang.

Ja, dat geloof ik graag. Het is niet moeilijk voor niets en niemand bang te zijn wanneer je over een bunker en zes bodyguards beschikt. Dat is de tragiek achter deze foto. Het gapende gat tussen fantasie en realiteit. De ene Geert zonder Vrees wandelt ’s avonds laat in zijn eentje door Slotervaart, de ander zit in zijn bunker.
In gedachten zag ik hem altijd op bed liggen, verveeld bladerend in een stapel Suske en Wiske-boeken. Maar gisteren hoorde ik van een ingewijde dat hij 3D-televisie in zijn bunker heeft. Ik had het kunnen weten! Geert in zijn Michiel de Ruyter-pak, staand voor de tv, met zo’n lullig brilletje op. Zwaaiend met zijn sabel terwijl hij naar Pirates of the Caribbean kijkt. “Pak aan, jij schurk! Addergebroed! Hier! En daar! En daar! Ik ben het!” Wie? O ja, Geert zonder Vrees.

close

Af en toe een verse column én exclusieve schrijftips in je mailbox?