Geen flauw idee

Ik zweef. Nee, niet van geluk. Ik zweef omdat ik niet weet op welke partij ik 4 juni moet stemmen.

Oké, niet op het CDA. Zij zijn een lijstverbinding aangegaan met de partij van Berlusconi. Stem je CDA, krijg je Silvio er gratis bij. Nee, dank u vriendelijk. Maar verder… geen flauw idee.

Gelukkig biedt internet uitkomst middels ‘de enige echte StemWijzer’. Geef uw mening over dertig Europese stellingen en StemWijzer vertelt u welke partij het best bij u past. Tenminste, dat is de bedoeling. Maar mijn God, wat een saaie, zouteloze problemen schotelt StemWijzer ons voor. Wat bijvoorbeeld te denken van stelling 2: ‘Om de EU te financieren, is een directe Europese belasting beter dan betalingen per land’.

Moet ik daar mijn mening over geven? Welnu, ik weet het niet en ik wil het ook niet weten. Daar sukkel ik al weg achter mijn computerscherm. Een natuurlijk afweermechanisme.

Ik ben niet de enige. Zo’n beetje iedereen die StemWijzer invult, is dolende. De kiezer doet maar wat. Neem nu stelling 11: ‘De EU moet culturele tradities als stierenvechten met rust laten’. Daar is 45% het mee eens, 48% oneens en 7% heeft geen mening. Maar nu komt het, stelling 12: ‘Europa moet het onverdoofd ritueel slachten van dieren verbieden’. Daarop antwoordt 73% met ‘ja’ en 20% met ‘nee’. Een dilemma waarop politici zich de tanden stuk mogen bijten, want hoe combineer je een verbod op ritueel slachten met het toestaan van stierenvechten? Ik zie slechts één oplossing: Islamitische slagers dienen verplicht een opleiding tot toreador te volgen. Dat is wat de kiezer wil.

Ach, konden we maar stemmen over de breuk tussen Jan en Yolanthe. Daar heeft tenminste iedereen verstand van. Behalve Wouter Bos. “Ik ben blij dat Wesley Sneijder eindelijk weer eens een keer scoort”, grapte hij tegenover journalisten. Hoe dom kun je zijn? Het is juist Yolanthe die scoort! Zij maakt de transfer van de eeuw. Van FC Volendam naar Real Madrid.

Wat zal ze zweven. Van geluk.

8 reacties op “Geen flauw idee”

 1. Ha, een strak stukje tekst waarin het probleem van deze Europese verkiezingen wordt blootgelegd. Ik moet de stemwijzer nog invullen, want ik zou op dit moment ook niet weten wie waar voor staat. Maar of de vage stellingen van de Wijzer uitkomst bieden, betwijfel ik.

 2. Net de stemwijzer gedaan. Er staan bij mij alleen maar partijen bovenaan waar ik nog nooit van gehoord heb. Lekker dan.

 3. ha idd de kieswijzer bevat “politiek correcte” onderwerpen.
  Een goed onderwerp zou zijn de uitholling van de privacy en de steeds verder toenemende BB controle van de burgers, opoffering van vrijheid in ruil voor schijnveiligheid.

  Of een terugkeer naar de NL grondwet en het in ere herstellen van de grenzen.

  Maar daarover zwijgt men…..

 4. Om even terug te komen op het belangrijkste onderwerp van deze column ……

  ‘scoren’ is een term die zowel ‘een doelpunt maken’ als ‘een vrouw in je bed weten te krijgen’ betekent .

  conclusie : ons premierke is een sukkel of heeft een onverwacht Dirty Mind …..

  Dolle Pret, zoals gewoonlijk ….

  grjoep
  (‘een puntje zetten’ is Zaans voor een nummertje maken ….)

 5. Aangezien ik op het CDA uitkwam met de stemwijzer, een partij die zeer ver van mijn bed is, meld ik mij bij het RIAGG aan voor hulp.

 6. Mooie column weer 😀

  Overigens stem je niet eens echt op de partij maar op een cluster waar ze in zitten, die min of meer dezelfde mening hebben. Zo zitten bijvoorbeeld D66 en VVD bij elkaar in 1 groep, dus daar hoef je al niet tussen te twijfelen.

  Zelf denk ik aan Libertas, van de Ier die de door onze strot geduwde grondwet toendertijd nog flink vertraagd had. Maja, like it really matters. Die Europese Verenigde Staten komen er toch wel.

 7. Tja, op een of andere manier is het voor mij niet mogelijk om de ingevoerde gegevens verwerkt te laten krijgen door de stemwijzer. Niet dat ik veel vertrouwen had, maar zo kan ik ook niet gevat reageren natuurlijk. Nog geen flauw idee wat ik ga stemmen ook.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top