Geen flauw idee

Ik zweef. Nee, niet van geluk. Ik zweef omdat ik niet weet op welke partij ik 4 juni moet stemmen.

Oké, niet op het CDA. Zij zijn een lijstverbinding aangegaan met de partij van Berlusconi. Stem je CDA, krijg je Silvio er gratis bij. Nee, dank u vriendelijk. Maar verder… geen flauw idee.

Gelukkig biedt internet uitkomst middels ‘de enige echte StemWijzer’. Geef uw mening over dertig Europese stellingen en StemWijzer vertelt u welke partij het best bij u past. Tenminste, dat is de bedoeling. Maar mijn God, wat een saaie, zouteloze problemen schotelt StemWijzer ons voor. Wat bijvoorbeeld te denken van stelling 2: ‘Om de EU te financieren, is een directe Europese belasting beter dan betalingen per land’.

Moet ik daar mijn mening over geven? Welnu, ik weet het niet en ik wil het ook niet weten. Daar sukkel ik al weg achter mijn computerscherm. Een natuurlijk afweermechanisme.

Ik ben niet de enige. Zo’n beetje iedereen die StemWijzer invult, is dolende. De kiezer doet maar wat. Neem nu stelling 11: ‘De EU moet culturele tradities als stierenvechten met rust laten’. Daar is 45% het mee eens, 48% oneens en 7% heeft geen mening. Maar nu komt het, stelling 12: ‘Europa moet het onverdoofd ritueel slachten van dieren verbieden’. Daarop antwoordt 73% met ‘ja’ en 20% met ‘nee’. Een dilemma waarop politici zich de tanden stuk mogen bijten, want hoe combineer je een verbod op ritueel slachten met het toestaan van stierenvechten? Ik zie slechts één oplossing: Islamitische slagers dienen verplicht een opleiding tot toreador te volgen. Dat is wat de kiezer wil.

Ach, konden we maar stemmen over de breuk tussen Jan en Yolanthe. Daar heeft tenminste iedereen verstand van. Behalve Wouter Bos. “Ik ben blij dat Wesley Sneijder eindelijk weer eens een keer scoort”, grapte hij tegenover journalisten. Hoe dom kun je zijn? Het is juist Yolanthe die scoort! Zij maakt de transfer van de eeuw. Van FC Volendam naar Real Madrid.

Wat zal ze zweven. Van geluk.

close

Genoten? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!