Een gebrekkige algemene ontwikkeling, Geert

Geert! Wat was dat nu weer voor vreemde quote, afgelopen maandag tijdens je proces? Je noemt de islam een “ideologie die uit de woestijn komt en alleen woestijnen kan voortbrengen.” Al veertien eeuwen lang is de islamitische wereld volgens jou een wereld die “alleen maar maatschappijen kan voortbrengen die achterlijk en verpauperd zijn.”

Ik bespeur hier een gebrekkige algemene ontwikkeling, Geert. Wellicht heb je op de mavo het vak geschiedenis te snel laten vallen. Of zeg je zulke dingen opzettelijk? Je kunt – terecht – veel kritiek hebben op islamitische landen anno nu, maar spreek geen onwaarheden over hun historie.

Neem nu Bagdad. Die stad telde in de middeleeuwen al 1,5 miljoen inwoners. De bevolking had de beschikking over badhuizen, bibliotheken, scholen en ziekenhuizen. Er was waterleiding en straatverlichting. Ter vergelijking: in diezelfde periode wentelden jouw voorouders zich in hun eigen stront, kreperend aan de pest. Dát waren de donkere middeleeuwen van de door jou zo bewierookte joods-christelijke cultuur.

Het moet gezegd: geen rijkere cultuur dan de islamitisch-Arabische cultuur. Wil je voorbeelden? Dan doe ik een greep in dat Arabische vat vol heerlijkheden. We beginnen klein. Wat dacht je van koffie (afkomstig uit Jemen)? Schaken? Het kompas? De pantoffel? Allemaal dankzij de kruistochten tot ons gekomen.

Wist je bijvoorbeeld dat ‘alcohol’ van oorsprong een Arabisch woord is? Dat is niet voor niets. Het waren de Arabieren die destilleertechnieken ontwikkelden. Hero Brinkman kan je daar vast meer over vertellen.

Trouwens, het waren ook de Arabieren die tussen de tiende en vijftiende eeuw aan de basis stonden van de wiskunde (algebra) zoals wij die nu in het westen kennen. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Zonder Arabieren zaten we bijvoorbeeld nog vast aan het Romeinse schrift. Van je I II III in plaats van 1 2 3.

Maar nu komt het: de scheikunde (alchemie – alweer zo’n Arabisch woord). Ook deze wetenschap is schatplichtig aan de moslimwereld. Islamitische geleerden deden in de vroege middeleeuwen belangwekkende chemische vindingen. Zo ontdekten ze bijvoorbeeld diverse zuren, handig in het dagelijks gebruik. Valt het kwartje al? Nee? Dan zal ik het maar hardop zeggen. Beste Geert, jij dankt de kleur van je kapsel aan de cultuur die jij zo verafschuwt.

close

Genoten van deze tekst? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!