Een gebrekkige algemene ontwikkeling, Geert

Geert! Wat was dat nu weer voor vreemde quote, afgelopen maandag tijdens je proces? Je noemt de islam een “ideologie die uit de woestijn komt en alleen woestijnen kan voortbrengen.” Al veertien eeuwen lang is de islamitische wereld volgens jou een wereld die “alleen maar maatschappijen kan voortbrengen die achterlijk en verpauperd zijn.”

Ik bespeur hier een gebrekkige algemene ontwikkeling, Geert. Wellicht heb je op de mavo het vak geschiedenis te snel laten vallen. Of zeg je zulke dingen opzettelijk? Je kunt – terecht – veel kritiek hebben op islamitische landen anno nu, maar spreek geen onwaarheden over hun historie.

Neem nu Bagdad. Die stad telde in de middeleeuwen al 1,5 miljoen inwoners. De bevolking had de beschikking over badhuizen, bibliotheken, scholen en ziekenhuizen. Er was waterleiding en straatverlichting. Ter vergelijking: in diezelfde periode wentelden jouw voorouders zich in hun eigen stront, kreperend aan de pest. Dát waren de donkere middeleeuwen van de door jou zo bewierookte joods-christelijke cultuur.

Het moet gezegd: geen rijkere cultuur dan de islamitisch-Arabische cultuur. Wil je voorbeelden? Dan doe ik een greep in dat Arabische vat vol heerlijkheden. We beginnen klein. Wat dacht je van koffie (afkomstig uit Jemen)? Schaken? Het kompas? De pantoffel? Allemaal dankzij de kruistochten tot ons gekomen.

Wist je bijvoorbeeld dat ‘alcohol’ van oorsprong een Arabisch woord is? Dat is niet voor niets. Het waren de Arabieren die destilleertechnieken ontwikkelden. Hero Brinkman kan je daar vast meer over vertellen.

Trouwens, het waren ook de Arabieren die tussen de tiende en vijftiende eeuw aan de basis stonden van de wiskunde (algebra) zoals wij die nu in het westen kennen. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Zonder Arabieren zaten we bijvoorbeeld nog vast aan het Romeinse schrift. Van je I II III in plaats van 1 2 3.

Maar nu komt het: de scheikunde (alchemie – alweer zo’n Arabisch woord). Ook deze wetenschap is schatplichtig aan de moslimwereld. Islamitische geleerden deden in de vroege middeleeuwen belangwekkende chemische vindingen. Zo ontdekten ze bijvoorbeeld diverse zuren, handig in het dagelijks gebruik. Valt het kwartje al? Nee? Dan zal ik het maar hardop zeggen. Beste Geert, jij dankt de kleur van je kapsel aan de cultuur die jij zo verafschuwt.

44 reacties op “Een gebrekkige algemene ontwikkeling, Geert”

 1. Als dat zo is dan zijn ze er ermede weinig opgeschoten.
  Wat hebben wij en hun aan het; ‘verleden’ het enige wat telt is nu en de toekomst.!
  Hebben wij mensen iets van het verleden geleerd?
  Nog steeds meer zooi en onrust.

 2. @ Bent stank voor dank? Geert maakt er wel maandelijks gebruik van.

  @ Luuk laatste zin is zo mooi en zo onverwachts! Prachtig!

 3. Malle pietje

  Heel goed Luuk,

  Geert Wilders is niet zo slim (of sluw?) als ie lijkt. Oh ja, ‘hij durft te zeggen wat veel mensen denken’…alsof dat zo’n bijdrage is…oplossingen heeft ie nog niet of nauwelijks meegenomen. Die man spreekt via zijn onderbuik, het begrip ‘wijsheid’ is ‘m volkomen vreemd

 4. Algemie? Zeker niet opgelet tijdens de spellingslessen.
  Spelfouten interesseren me weinig, maar als je iemand de maat meent te moeten nemen wegens gebrek aan kennis is het wel een beetje lullig.

 5. Luuk Koelman

  @ RGH Veel zaken zijn niet door de Arabieren uitgevonden, maar wel via hen tot ons gekomen.

  @ Eert: Auw! Touché!

 6. Scheikunde=chemie is voortgekomen uit de alchemie (een innerlijke discipline).

 7. Wilders neerhalen is natuurlijk het makelijkste wat er is. Maar ik juich iedereen toe die het doet.
  Je laatste stukje ga ik overnemen. Ik andere woorden zetten want ik vind jouw schrijfstijl persoonlijk niet zo fijn en in mijn dagboekje zetten. Bedankt! 😀

 8. Malle pietje

  Wel eens gehoord van “wie kaatst kan de bal verwachten”? Als GW domme uitspraken doet (achterlijke cultuur etc…) moet je niet gaan huilen dat je ‘neergehaald’ wordt en moet je er op rekenen dat dat (negatieve) reactiesop roept

 9. GW heeft haarkleur te danken aan arabische wereld: ik snap eindelijk waarom hoofddoekjes daar zo populair zijn!

 10. Ik denk dat Wilders dat allemaal best wel weet. Hij is meer een straatvechter met een missie met als achterliggende agenda zijn eigen baantje en het zionistische gedachtegoed.

  Succes, Ben

 11. Zo heet Geerts kleur toch ook – ‘Arabisch blond’?

  Ik kan nog immer erg genieten van dit soort columns! Jammer dat Geert zelf niet in de reakties verschijnt, misschien moet je de sommen afschaffen.

 12. We danken ook de sorbet(sharbât) aan de Arabieren.
  Via Turkije (serbat/serbet)naar het westen gekomen.
  Overigens denk ik dat Geert helemaal niet dom is, hij zegt slechts dingen die zijn fans willen horen.
  Dat zie je wel meer bij politici….

 13. Check je bronnen; de arabisch/islamitische cultuur is er niet één van uitvinden, maar van doorgeven wat anderen hebben uitgevonden. Lekker iets om trots op te zijn: doorgeefluik zijn. Poehee, dan heb je iets bijgedragen aan de wereld.

  Verder wil ik de arabisch/islamitische niet tekort doen, maar het ziet er naar uit dat de wetenschap eerder ondanks de islamitische cultuur floreerde dan dankzij. Als we het bijvoorbeeld hebben over de altijd aan de haren erbij gesleepte medische wetenschap hebben onder de islam, dan is die geheel in handen van Nestoriaanse christenen, niet van mohammedanen.

  Verder prima dat je Wilders een veeg uit de pan geeft, maar doe dat niet door hem een gebrek aan algemene ontwikkeling te verwijten terwijl je daar klaarblijkelijk zelf zo onder gebukt gaat.

 14. De Nederlandse taal is ook sterk beïnvloed door het Arabisch. Denk aan woorden als mokka, gitaar, katoen, matras, kurk, abrikoos, tabak, siroop, spinazie, limoen, etc. Vermoedelijk gebruikt Wilders talloze leenwoorden per dag zonder dat hij het in de gaten heeft.

 15. Mijn dank is groot! Dit wilde ik toen ook gelijk zeggen toen ik de heer Wilders weer hoorde met zijn onzin. Maar gelukkig zijn mensen zoals U die dit voor heel veel mensen doen en ook een publiek kunnen bereiken. Leve het vrije woord met inhoud en feitelijkheden.

 16. Ja zeker Luuk, het is zeker waar! Ik ben hoogleraar op het gebied van historische wetenschappen. Het wereldje waarin we leven hebben we zeker te danken aan de Islamitische/Arabische wereld. Ze zijn namelijk met de basis gekomen en daaruit is het natuurlijk verder ontwikkeld. Beste mensen spreek niet uit begeerten, maar wees objectief en leer de geschiedenis kennen en dan zal je zien hoe geniaal de Arabieren waren, dat zijn eenmaal feiten. Het probleem is dat de negatieve beeldvorming over de Islam ontstaan is door de negatieve doctrine dat voortvloeit uit de media. @ Hent: U praat wel over ‘nu’ en de toekomst, maar weet dat de geschiedenis het fundament is van het ‘nu’ en de toekomst. Zonder geschiedenis was je niet niet in staat om een comment te plaatsen. @ RHG: Correctie! De cijfers die de Arabieren nu kennen die komen vanuit India, de cijfers die wij in het westen kennen zijn ‘ja zeker’ Arabische cijfers.
  Verder is het een natuurlijk een geniaal stukje. Wilders heeft moeite met nadenken, zijn kapsel belemmert zijn denkvermogen, waardoor men steeds maar zijn gebrekkige argumenten hoort die alsmaar zichzelf tegen spreekt. Superrrr!

  Ps. Hier een link over de invloeden van het Arabisch wereld:
  http://www.youtube.com/watch?v=3m5BYXNZRS4&feature=related

 17. @ Albert,
  ik kan ook wel zeggen dat ik hoogleraar ben. Euh… doe mij maar Sociologie, ok? Deal! Mooi, vanaf vandaag onderteken ik mijn berichten met ‘hoogleraar sociologie’!

 18. @Albert: “zijn kapsel belemmert zijn denkvermogen” – is dat wetenschappelijk onderbouwd?

 19. Albert bedoelt het goed hoor! @Jaap : Aan jouw taalgebruik kun je al merken dat je geen hoogleraar bent ( sociologie nog wel toe maar!) De PVV heeft jammer genoeg weer nieuwe plannen. Ze willen namelijk dat vrouwen, moslima’s, die een hoofddoek dragen niet meer de bussen in mogen en ook niet meer mogen werken. Absurd idee natuurlijk. Ze zeggen dat de hoofddoek een teken van onderdrukking is, niet wetend dat het juist een symbool van vrijheid is. Jammer genoeg weten velen van jullie dit ook niet. Hier een link van een interview met Naima Ajouaau van de PvdA. Ze is uit protest een hoofddoek gaan dragen.
  http://www.al-yaqeen.com/nieuws/nieuws.php?id=1843

  Verder wil ik iedereen die een positieve reactie heeft achtergelaten bedanken!

 20. @ albert
  vraag me af jij ook hoogleraar bent . jou manier van schrijven laat zien dat je niet echt klasse hebt. je hebt je laten verlagen tot kelder niveau , waarvoor applaus.

  als ik zie wat er heden ten dage van de techniek/alchemie over is ,dan is de islam sinds de middeleeuwen ernstig stil blijven staan . of mag ik stellen dat de islam zichzelf aan het vernietigen is ? dan rest mij alleen nog te zeggen “lang leve de islam “? of ga ik nu te ver ? dus ja wat het verpauperen betreft , geert heeft helemaal gelijk

 21. Fantastisch! Ik hoop dat Geert dit ook gelezen heeft. Wellicht wil iemand dit voorlezen tijdens zijn rechtszaak, dan weten we zeker dat hij het gehoord heeft.

 22. Geert Wilders kan onzin blijven praten, omdat niemand hem de maat neemt in de Nederlandse politiek. Wie Wilders’ loyaliteit wil bevragen of zijn uitspraken wil weerleggen, dient eerst het moordende Israel-taboe te doorbreken. Dat is de kern van het probleem. Geert Wilders liegt systematisch net als zijn broodheren, maar zolang het Israel taboe in de weg staat tussen de waarheid en Wilders, krijgt Wilders vrijspel. Israel blijft de Westerse wereld ondertussen voorhouden dat Israel voorop gaat in de strijd tegen de politieke islam en vecht voor het behoud van de Nederlandse normen en waarden. Of zoals Wilders het noemt. Israel is het voorportaal van het Westen in de oorlog tegen de (radicale) islam.

  Dat politici als Wilders dit standpunt bepleiten, is zeer kwalijk en nergens op gebaseerd. Dat andere Nederlandse politici dit zien gebeuren maar vervolgens zwijgen, komt door de verlammende werking die het Israel-taboe al jaren op politici in dit land heeft. Als er een Turkse vlag had gehangen in de kamer van de PVV-fractie had de PVV als eerste Kamervragen over gesteld. Nu de Israëlische vlag hangt, zwijgen politieke partijen van links tot rechts. Dat heel de buitenland paragraaf van het verkiezingsprogramma van de PVV is gewijd aan Israel zou onder normale omstandigheden ondenkbaar zijn en direct tot Kamervragen hebben geleid. Maar zolang het Israel-taboe heer en meester is in de Tweede Kamer zal niemand het in zijn / haar hoofd halen dit punt op de agenda te zetten. Het wordt Wilders zo erg makkelijk gemaakt.

  Luuk Koelman bedankt voor deze column.

 23. @ ‘Wist je bijvoorbeeld dat ‘alcohol’ van oorsprong een arabisch woord is? Dat is niet voor niets’.

  – Meneer Koelman, waarom greep u juist naar de ‘alcohol’, toen u ‘Wilders’ meende te moeten beleren over arabisch/islamitische invloed in onze taal en cultuur? Kwam dat zomaar uit dat ‘arabisch vat vol heerlijkheden’ opborrelen? Of wilde u Wilders aan de hand van het arabische leenwoord ‘alcohol’ even ontnuchterend onder de neus wrijven, dat de arabisch/islamitische geest al lang uit de fles is en dat hij maar beter kan ophouden, omdat hij er – juist in de cultuur waarin hij zelf met de fles is grootgebracht –aldus niet meer aan ontkomt, hoe dan ook ‘onder invloed’ te verkeren.
  Hoe het ook zij, het getuigt van weinig spirit, dat u met dat ‘alcohol’ zo nodig uit een vaatje moest tappen, dat in de arabisch/islamitische wereld nu juist harám is. Alsof die wereld onze taal en cultuur al niet heel wat stérker drank dan alcoholische had (in)geschonken! Uit de eeuwen lang doorsijpelende invloed valt toch zeker wel een zuiverder (halal) destillaat van dezelfde arabisch/islamitische essence te (her)winnen?
  Wanneer het u inderdaad om de onthulling van die essentiële invloed is te doen, dan lijkt een sterker ‘citaat’ van uw eigen krachteloze vraag aan Wilders gerechtvaardigd , – weliswaar niet letterlijk, maar toch wel juist in diezelfde géést, die uit de fles is. Ik ‘citeer’:

  ‘Wist je bijvoorbeeld dat ‘razzia’ van oorsprong een arabisch woord is?…..’.

  De zin die er onmiddellijk op volgt zou u zich nu ontzeggen, hoewel of juist omdat ie nu pas op de lippen brandt. Dat laat zien, dat het nu pas een echt brándende vraag is! Wilders wist het al! En u?

 24. Zoon_van ADAM

  Beste

  Het probleem van allerdaags is , Is dat de kennis Sterk afneemt en mensen Maar gelooft op hun woord
  Maar als we het ergens over eens zijn is dat de mens Recht Heeft op WAARHEID !

  Graag wil ik met jullie delen waar de moslims 14 eeuwen geleden mee zijn gekomen

  Neem effen de tijd en je zult versteld staan

  ZIE link

  http://www.risallah.com/koran/wonderen.php?page_index=9
  een greep over wat de moslims 14 eeuwen geleden hebben meegekregen
  De vorm van de aarde
  De bergen
  zee?n en rivieren
  Diepe zee?n en inwendige golven
  Wolken & bliksem
  Oorsprong van het heelal
  De rode roos van Nebula
  De menselijke embryologische ontwikkeling
  De sensorische karakteristiek van de huid
  Het cerebrum (grote hersenen)

 25. Geert heeft genoeg oplossing. Hij kan ze helaas nog niet uitvoeren. Maar dat komt nog!

 26. henk van lubeck

  Een beetje late reactie, heer Koelman, maar met uw opvatting dat de term ‘alchemie’ van Arabische oorsprong is, zit u er compleet naast. Zonder sneren naar UW vooropleiding: de origine van het woord ‘chemie’ ligt in het oude Egypte. Het woord is afgeleid van ‘khem’ = zwart. In dit gebied werd, evenals in Mesopotamië, al chemie gepraktiseerd vanaf ongeveer 3500 voor Christus. Het voorvoegsel ‘al’ is simpelweg het Arabische bepalende lidwoord en is dus absoluut geen bewijs voor een Arabische oorsprong. Hopelijk bent u bij de andere zaken zorgvuldiger geweest…

 27. henk van lubeck

  @bever
  Bedankt voor je reactie die mijn mening echter niet veranderd heeft. Wikipedia stelt inderdaad in de eerste regel dat de term alchImie van Arabische oorsprong is. Als je echter in datzelfde artikel verder leest staat onder ‘Ethymologie’ dat de oorsprong van het woord alchEmie onduidelijk is… De vakliteratuur (een enkele greep uit het hoofdje: Partington: A short History of Chemistry) heeft het echt over een Egyptische oorsprong.
  Betere voorbeelden van Arabische origine in dit verband zijn inderdaad ‘alcohol’ en ‘alkalisch’ (= basisch), afkomstig van al Qili. Van de laatste term is zelfs ook de bedenker bekend: Dsjebir (Jabir, Jeber).

 28. Trotse Moslima

  Allereerst wil ik zeggen dat ik dit een super stukje vind! Verder snap niet waarom er mensen zijn die proberen om de Arabische cultuur en Islam neer te halen. FACE IT! Wij Arabieren hebben eeuwen geleden dingen ontdekt waar de rest van de wereld nu gebruik van maakt. ALs je de Koran goed kan vertalen staan er talloze dingen in waar de meeste niet zo heel lang gelden echter zijn gekomen, zoals dat de aarde rond is. Haha! Dat weten wij moslims al 14 eeuwen! De waarheid is hard mensen! Verder hoop ik dat Wilders er ooit achter komt dat niet de Islam maar hijzelf achterlijk is! Oog om oog, tand om tand 😉 Als je iedereen in zijn waarde laat, is alles oke! PEACE

 29. Ik vond het een heel goed stuk van je ga vooral zo door. Die hele PVV is al van school gegaan voordat ze groep 8 bereikt hadden. Zoals je in de peilingen terug ziet, zijn het ook alleen de laagopgeleide die op de PVV stemmen. En wist je trouwens dat als je de P omdraait je dan in het arabische ALLAH krijgt in het arabische schrift he.

 30. @hent; dat is ‘m nu,we hebben er niks van geleerd omdat we ons eigen wegje gingen ….waar we door onze eigen schuld in deze “zooitje” zijn beland 😉

 31. Waarschijnlijk omdat u ‘uw’ eigen cultuur zo graag wegcijfert, dicht u ons het gebruik van het arabisch schrift toe. In werkelijkheid zitten we natuurlijk nog stééds ‘vast’ aan het romeínse schrift! Sorry, maar dat verandert u niet zo 1,2,3.
  Verder is het kompas Chinees, zijn onze cijfers Indiaas en heeft het schaakspel een Perzisch/Indiase oorsprong. De bronnen die de bloeitijd waaraan u refereert mogelijk maakten waren allen pre-islamitisch. Wat tot bloei kwam deed dit niet dánkzij, maar óndanks de islam, dat bij monde van kalief Umar alles wat strijdig was met hetgeen Mohammed beweerde schádelijk en alles wat daarmee in overeenstemming was overbódig vond. De autochtone bevolking in de door de islamitische Arabieren veroverde en gaandeweg gekoloniseerde gebieden bleef nog eeuwenlang overwegend niet-moslim. Naarmate het percentage niet-moslims onder de bevolking afnam, nam meteen ook de culturele slagvaardigheid af.

  Het typeert de islam, geen enkele interesse te tonen voor de cultuur van welk volk dan ook, behalve voor die onderdelen die als wapen in de jihad gebruikt kunnen worden. Wat u zou moeten verbazen is dan ook juist, wat de islam ondanks onbeperkte toegang tot de diverse culturele bronnen níet overnam, onderwijl de westeuropese volken de toegang daartoe ontzeggend. Wat van andere culturele tradities via de moslimwereld toch nog tot ons gekomen is, was zonder de islam eerder en beter tot ons gekomen. En dat dit allemaal ‘dankzij de kruistochten’ tot ons gekomen zou zijn, meneer Koelman, waar háált u het vandaan! Moeten we met u geloven, dat het griekssprekende en volgens romeins recht bestuurde byzantijnse rijk, dat nota bene direct aan het niet-byzantijnse Europa grensde en nog tot 1453 stand hield, geen enkele rol van betekenis heeft gespeeld bij de overdracht van het grieks romeins cultureel erfgoed?

  U zult er wel de pest in hebben, maar de vermeende gelijktijdigheid van sterk contrasterende feiten, welke voor u aanleiding was, om Wilders persóónlijk uit te jouwen (‘de door joú zo bewierookte joods christelijke cultuur’; ‘joúw voorouders, die zich ‘in hun eigen stront wentelden, kreperend aan de pest’), die gelijktijdigheid bestaat niet. De grote pestepidemie die Europa teisterde dateert van 1347-1351, lang nadat een einde was gekomen aan Bagdad’s hoogtijdagen en in een tijd dat Europa al een Thomas van Aquino, Dante en Petrarca had voortgebracht. Én, in diezelfde periode ‘krepeerde’ ook de islamitisch arabische wereld aan de pest. Damascus verloor in 1349 bijna de helft van haar bevolking. Ook in andere door de islam overheerste gebieden rond de Middellandse Zee lag het sterftepercentage aan de ziekte destijds bij de 30 tot 40 procent.

  Wat me – afgezien van dat uitjouwende ‘jouw voorouders’ – zo langzamerhand bij u begint tegen te staan, is dat u kennelijk in de veronderstelling verkeert, dat het ‘ons’ wel zal aanspreken, wanneer u namens ‘ons’ zo wegcijferend en wegwerpend over ‘ons’ meent te kunnen spreken en dat kennelijk in de groteske verwachting dat er een ‘wij’ zal toestromen om zich onder die gestreken vlag te scharen. Ik voor mij zou eerlijk gezegd geen identiteitsbepalend criterium meer weten op basis waarvan u en ik nog overeen zouden kunnen stemmen, al zouden we wachten tot we een ons wegen. Met u overeen te stemmen is een aanwijzing geworden, dat het om iets onwezenlijks moet gaan.

 32. @PIPA

  dat heeft u prachtig verwoordt
  u zet dhr luuk koelman terecht op zijn plek (de schoolbank waar hij hoort)

  het is overduidelijk dat deze proleet (koelman) een schande is voor de westerse wereld met zijn haat jegens wilders bijgezet met fabels en leugens om zijn gelijk tehalen omtrent de zogenaamde arabische uitvindingen

 33. YES EINNDELIJK….. Deze man heeft de ogen van vele mensen geopend en WILDERS DIE VIEZE VUILE moet normaal doen hij vind zichzelf heel wat maar ik bedoel dat hij wilt dat mensen geen hooft doekjes dragen! slaat nergens op hij heeft ook zijn verplichtingen en wij mogen geen varkens vlees wat gaan we er aan doen?
  EMIGREREN zo is hij wel 920.000 van zijn volk kwijt dus iedereen die ook tegen de islam is mag van mij dood vallen want van binnen zijn we gelijk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top