Garantie tot aan de deur

Geen enkel televisiedebat gezien en toch niets gemist. Heerlijk is dat. Daarom ben ik ook zo gek op de Nederlandse politiek. Wat weten we met nog twee weken te gaan? Cohen heeft zijn cijfers niet paraat! Dat is waar heel Nederland zich nu druk over maakt. Is hij wel een goed debater? En nog belangrijker: wie heeft het televisiedebat gewonnen?

Gaan daar de verkiezingen over? Waar komt toch die gedachte vandaan dat de beste debater ook de beste premier zou zijn? Ik wil geen goed debater, ik wil een kundig bestuurder.
Daarom interesseren televisiedebatten me niet. Dat kakelt maar door elkaar heen, braakt oneliners uit, probeert de opponent vliegen af te vangen. Elk debat is niets meer dan het uitventen van het eigen, vooraf ingestudeerde gelijk. Wat overblijft, is plaatsvervangende schaamte. Je kijkt naar een stelletje colporteurs. Allemaal proberen ze je hun eigen stofzuiger te verkopen.

Wie is tijdens televisiedebatten de meest gewiekste colporteur? Daar gaan de verkiezingen over, als je de media moet geloven. Wie brengt het beste zijn stofzuiger aan de man? Wie scoort de meeste ‘punten’? Is het die keurige meneer die bedremmeld naar de grond kijkt omdat hij niet weet hoeveel watt zijn stofzuiger heeft? Of die verkoper die je al vier keer eerder een exemplaar zonder zuigkracht verkocht? Of die ander, nog niet droog achter de oren, maar hij heeft een tante en die heet Neelie. Of toch maar die colporteur die je niet laat uitpraten en schreeuwt dat hij de ideale stofzuiger heeft voor Henk en Ingrid?

Debatten op televisie, je wordt er niets wijzer van. Dat komt zo: wie een echte stofzuiger koopt, wordt beschermd door de colportagewet. Ben je na acht dagen niet tevreden, krijg je je geld terug en koop je een andere.
Misschien moeten we zoiets ook maar invoeren bij Tweede Kamerverkiezingen. Ben je na acht maanden niet tevreden, neem je je stem terug en kies je een andere partij. Maar dat idee zal het nooit halen. Daar is een reden voor. Geen enkele Haagse stofzuigerverkoper weet zeker of zijn eigen stofzuiger wel echt werkt. Daarom mag je ’m niet eerst proberen. Het is garantie tot aan de deur, maar dat vertellen ze er niet bij.

close

Genoten? Abonneer je dan op mijn gratis nieuwsbrief en ontvang net als 2200 anderen elke twee weken verse columns en longreads in je mailbox.

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Dit artikel is geschreven door Luuk Koelman. Hij is columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Hij werkt voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Contact

Of mail me via luuk[at]koelman[dot]com