Garantie tot aan de deur

Geen enkel televisiedebat gezien en toch niets gemist. Heerlijk is dat. Daarom ben ik ook zo gek op de Nederlandse politiek. Wat weten we met nog twee weken te gaan? Cohen heeft zijn cijfers niet paraat! Dat is waar heel Nederland zich nu druk over maakt. Is hij wel een goed debater? En nog belangrijker: wie heeft het televisiedebat gewonnen?

Gaan daar de verkiezingen over? Waar komt toch die gedachte vandaan dat de beste debater ook de beste premier zou zijn? Ik wil geen goed debater, ik wil een kundig bestuurder.
Daarom interesseren televisiedebatten me niet. Dat kakelt maar door elkaar heen, braakt oneliners uit, probeert de opponent vliegen af te vangen. Elk debat is niets meer dan het uitventen van het eigen, vooraf ingestudeerde gelijk. Wat overblijft, is plaatsvervangende schaamte. Je kijkt naar een stelletje colporteurs. Allemaal proberen ze je hun eigen stofzuiger te verkopen.

Wie is tijdens televisiedebatten de meest gewiekste colporteur? Daar gaan de verkiezingen over, als je de media moet geloven. Wie brengt het beste zijn stofzuiger aan de man? Wie scoort de meeste ‘punten’? Is het die keurige meneer die bedremmeld naar de grond kijkt omdat hij niet weet hoeveel watt zijn stofzuiger heeft? Of die verkoper die je al vier keer eerder een exemplaar zonder zuigkracht verkocht? Of die ander, nog niet droog achter de oren, maar hij heeft een tante en die heet Neelie. Of toch maar die colporteur die je niet laat uitpraten en schreeuwt dat hij de ideale stofzuiger heeft voor Henk en Ingrid?

Debatten op televisie, je wordt er niets wijzer van. Dat komt zo: wie een echte stofzuiger koopt, wordt beschermd door de colportagewet. Ben je na acht dagen niet tevreden, krijg je je geld terug en koop je een andere.
Misschien moeten we zoiets ook maar invoeren bij Tweede Kamerverkiezingen. Ben je na acht maanden niet tevreden, neem je je stem terug en kies je een andere partij. Maar dat idee zal het nooit halen. Daar is een reden voor. Geen enkele Haagse stofzuigerverkoper weet zeker of zijn eigen stofzuiger wel echt werkt. Daarom mag je ’m niet eerst proberen. Het is garantie tot aan de deur, maar dat vertellen ze er niet bij.

14 reacties op “Garantie tot aan de deur”

 1. Laurens L.

  Het alternatief zou een tv-programma kunnen zijn waarin je Cohen, Rutte, Halsema, etc. een bus vol met schreeuwende kinderen laat besturen. En dat dwars door Amsterdam. Leuk voor de kijkers en geen geouwehoer!

 2. Omdat ik de som goed heb, reageer ik. To the point opgemerkt, dat men slechts ‘vaststelt’ of iemand goed kan debatteren. En gelukkig maar, aansluitend aan het debat op dezelfde zender een dikke 500 kilo overbetaalde nitwits die herkauwend de debating vaardigheden gaan analyseren. Aan de tafel zit zo rond een miljoen euro bruto en men oreert over kwaliteit van debating. In plaats van over de inhoudelijke kwaliteit van politieke statements. Wie gaat het volk het beste afpersen en uitwringen. Het wordt tijd dat Openbaringen 20: 11-15 in werking gesteld wordt. 🙂

 3. Luuk,

  Je kunt het niet beter verwoorden. Ik werd gisteren misselijk bij Knevel & van den Brink toen de Elsevier kakker Arend Jan Boekesteijn zich zat te verkneukelen aan het debat. Carré een debattempel noemend veranderde zijn gezichtsuitdrukking naar die van een 11-jarig jongetje dat zijn eerste golfclub krijgt voor zijn verjaardag. Maarten van Rossem (ook geen fan van maar goed) noemde het debat nationaal bekvechten. Jouw stuk slaat de spijker helemaal op zijn kop! Bedankt!

 4. je schoonzus

  Luuk, je hebt helemaal gelijk, ik kijk er uit principe ook niet naar om de redenen die jij dus opgeschreven hebt.

 5. Je hebt helemaal gelijk Luuk. Toch geniet ik van de stofzuigerbeurzen met door elkaar heen tetterende colporteurs. Ze weten inderdaad niet eens of hun stofzuiger werkt en ze weten ook niet precies wat ie moet kosten. En tóch proberen te verkopen! Niets is vermakelijker 🙂

  Ik heb overigens niet eens een stofzuiger nodig, laat staan dat ik er voor wil gaan betalen…

 6. die schijnvertoningen kijk ik ook niet naar!
  NL is toch al verkwanseld aan de EU.
  De enige goede start is een terugkeer van Nederland.

 7. *Populisme-alarm loeit*

  Los daarvan: Goede column, spijker op z’n kop!

 8. Leuk idee voor de nieuwe uitgave van Brandbrieven! Geachte heer ……. Weet u nog dat u tijdens het TV-debat zus en zo beloofde? Tot mijn grote spijt moet ik constateren dat u zich vooralsnog niet aan uw woord heeft gehouden. Aangezien ik mijn stem aan u gegeven heb bij de afgelopen verkiezingen zou ik die per ommegaande terug willen vorderen. Graag verneem van …………etc.etc.

  Ik vrees dat er geen antwoord komt.

  Oja: En driewerf hulde voor je column

 9. Beter had je het niet kunnen verwoorden, waarvoor dank!

  R

 10. Wel leuk: voor het eerst mag je zelf kiezen door wie je genaaid gaat worden.

 11. Malle pietje

  Helemaal mee eens…het gaat nooit over iets inhoudelijks….het is uiterlijk vertoon…maar ook het volk heeft boter op z’n hoofd: kennelijk is er een markt voor dit soort ‘kip zonder kop’ gekakel. We zouden er met z’n allen ook niet naar moeten kijken (heb ik overigens niet gedaan, ik krijg er kromme tenen van)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top