fritz-haber

Fritz Haber, een tragisch heerschap

Vandaag is het precies 74 jaar geleden dat Auschwitz werd bevrijd, het vernietigingskamp waar tijdens de Tweede Wereldoorlog 1,1 miljoen mensen werden vermoord. Op zo’n dag moet ik altijd even denken aan Fritz Haber: Duits patriot, chemicus en van joodse komaf. Waarom ik aan hem moet denken? Niet omdat hij omkwam in Auschwitz. Nee, verre van dat.

Direct na de Eerste Wereldoorlog (1914 – 1918) won Haber de Nobelprijs voor de Scheikunde, voor zijn bijdrage aan de ontwikkeling van kunstmest. Dat is niet mis. Kunstmest is één van de belangrijkste uitvindingen van de twintigste eeuw. Vandaag de dag groeit bijna de helft van al ons voedsel dankzij kunstmest. Je kan dus rustig stellen dat zonder Haber de helft van de huidige wereldbevolking er niet zou zijn geweest.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was Haber als hoofd van de chemische divisie van het Duitse leger verantwoordelijk voor de ontwikkeling van chloorgas. Hij zag grootse mogelijkheden en haalde het Duitse opperbevel over zijn nieuwe wapen in te zetten. Op 22 april 1915 werden aan het front duizenden cilinders met chloorgas geopend, op een moment dat de wind richting Franse linies stond. Vanuit een Duitse loopgraaf keek Haber toe. Hij zag hoe de eerste gifgasaanval uit de geschiedenis meer dan vijfduizend Franse militairen doodde, tegenover nul aan Duitse zijde.

Op het verwijt van een naaste medewerker dat gifgas een barbaars middel is en in strijd met het oorlogsrecht, antwoordde hij: “dood is dood, hoe het ook tot stand wordt gebracht”.
Haber werd een nationale Duitse held. De minister van Oorlog schreef hem: “uw prachtige successen zullen altijd in de geschiedenis voortleven en zullen niet vergeten worden”.

Na de Eerste Wereldoorlog leidde Haber als gevierd chemicus een groot wetenschappelijk instituut, waar in de jaren twintig een nieuw insecticide werd ontwikkeld: Zyklon B.
In 1933 kwam Hitler aan de macht. Haber moest vluchten naar Groot-Brittannië. Voor de nazi’s was hij namelijk geen nationale held, maar gewoon een jood.
Een jaar later, in 1934, stierf hij aan een hartaanval. De Tweede Wereldoorlog en de Endlösung bleven hem bespaard, maar het overgrote deel van zijn familie had minder geluk. Zij behoorden tot die 1,1 miljoen mensen die in Auschwitz met Zyklon B werden vergast.

34 reacties op “Fritz Haber, een tragisch heerschap”

 1. Nou, en ?
  De tweede wereldoorlog is voor wel 70% met Joods kapitaal gefinancierd en met Joodse wapens en andere middelen uit de Joodse industrie gevoerd, al is dat feit altijd onder de mat geschoven. Hitler was tenslotte zelf een gestoorde halve Jood, een einzelgänger met familieproblemen.
  Ook nu nog wordt een landje als Nederland hoofdzakelijk door Joodse bankiers en intelligentsia bestuurd, komt het kapitaal binnen via Joodse bedrijven en zijn de media nagenoeg geheel in Joodse handen en door hoofdzakelijk Joods sleutelpersoneel en artiesten bemand, ook en vooral de Gooise matras. Dat geheel wordt vanuit en door Israël en Amerika gedirigeerd resp. gebruikt, en door de Nederlandse gristenpuppets gefaciliteerd en toegedekt. Niemand hier, behalve wat Moslims die zo stom waren om zich voor vies werk alhier te laten strikken, zal daar bezwaar tegen maken.
  Vergeet nooit: Nederlanders en ook Duitsers hebben bijna allemaal Joods bloed in hun familie en blijven zich lustig ook met Joodse nazaten vermengen. Wij moeten daarom nu eindelijk eens gaan stoppen met het nuttigen van dat dus ook voor ons erg ongezonde varkensvlees !

 2. Kan uniteddy ook 1 wetenschappelijk onderzoek tonen waar deze antisemitische opmerkingen empirisch worden bewezen. of is uniteddy gewoon een nazi in een nieuw jasje? antisemitisme bestaat al eeuwen en zal ook altijd blijven bestaan, maar kom dan niet aan met semi-intelligent klinkende lulkoek.

 3. Daar Uniteddy geen mening verkondigt maar het bij (waar of niet-ware) feiten houdt, kun je hem moeilijk van antisemitisme betichten.
  Echter ben ik wel heel benieuwd naar hoe Uniteddy bij die gegevens komt. Als ‘gristenpuppet’ mag ik van hem dus geen tv meer kijken, niet meer naar een concert van Nederlandse artiesten en ook geen bankrekening meer hebben?

  Overigens vraag ik me af hoe Uniteddy bij het woord ‘gristenpuppet’ komt, aangezien hij het over zaken heeft waar heel Nederland, christen, moslim, hindoe of atheïst toch gebruik van maakt? Of zie ik het nou zo helemaal verkeerd??

 4. en Uniteddy behoort vrijwel zeker bij die weinige zonderlingen zonder joods bloed? kan je dat zinloze gebral niet ergens met een kluppy kale koppen in een bunker gaan zitten vieren?

 5. Als je wat onderzoek doet kun je vinden dat de WOll met joods kapitaal is gefinancierd. Die Haber deugde dus vanaf het begin niet.
  Zonder kunstmest zou de helft van de wereldbevolking niet bestaan. Dan vraag ik me werkelijk af of die kunstmest zo’n zegen is! Daarbij komt dat door kunstmest de bodem totaal is uitgeput en uitgemergeld. Bepaalde mineralen zijn praktisch niet meer aanwezig in de bodem, en dus ook niet in wat er op groeit. We hebben wel te eten ja, maar het is maar voor de helft van de voedingswaarde als vóór de kunstmest was uitgevonden. Het komt dus uit de lengte of uit de breedte. Haber is beslist geen verleden tijd. Mensen als de Zwitserse Faber (http://www.gloomboomdoom.com/portalgbd/homegbd.cfm) voorspelt dat de toekomstige oorlogen met gifgas zullen worden gevoerd, waardoor misschien wel meer dan de helft van de wereldbevolking toch nog moet boeten voor de voordelen van kunstmest. Iedere dag worden we geconfronteerd met de ellendige gevolgen van voedselprduktie op grote schaal. En dat is alleen nog maar voedsel voor westerse dikke buiken. Mensen die in de tijd van de uitvinding van kunstmest waarschuwden dat dit meer kwaads dan goeds zou brengen werden weggehoond. Wat dat betreft is er dus ook weer geen bal veranderd.

 6. krijg nou tiete….
  luuk ken je reageren van NAZI `S niet moeilijker maken, eerst fff een flesje gif aanvragen en bij insnuiven pas reageren ???
  anders krijgen we hier net zo `n klote zooi als bij de Elsevier….

  alleen al het “nou en “?? gaan je tenen toch krom van staan , is net ali chemicalie opgehangen komt er weer zo `n varken om de hoek gluren,

  kunstmest is toch gewoon stront van vee ?? of kunstvee ?? namaak vee ?? kunstkoeiestront ?? die zooi staat nu toch onder controle ??

  “kopie” uniteddy
  Wij moeten daarom nu eindelijk eens gaan stoppen met het nuttigen van dat dus ook voor ons erg ongezonde varkensvlees !…………………….

  WIJ ??? uniteddy ik ben geen WIJ van JOU

 7. Luuk Koelman

  Probeer ik een mooi (nou ja), treurig verhaal te vertellen, wordt er weer politiek van gemaakt. *zucht*

 8. Kunstmest wordt juist gebruikt om de uitgeputte aarde weer wat aan te vullen qua voedingsstoffen. We zijn namelijk met iets teveel mensen op deze aardbol.
  Mensen die relevantie toekennen aan het land waar iemand geboren is moeten we daar helaas ook tot toerekenen.

  Koelman als een platform voor knorrende nazi’s, je verwacht het niet. Komt zeker door dat kale haar van ‘m.

 9. Laurens L.

  Ha, zo leer ik toch weer iets bij uit onze rijke geschiedenis. Een vreemd ding, geschiedenis. Je denkt alles te weten, maar feitelijk weet je niets. Veel zaken zijn nog onbekend of niemand heeft het erover, zelfs Frits Barend niet. Wat ik me trouwens wel afvraag: waarom ontwikkelde Haber Zyklon B.? Zou hij geweten hebben wat hij precies ontwikkelde en met welk doel? Het zou wel erg wrang zijn geweest als hij door zijn eigen gas was vermoord in Auschwitz.

 10. Geachte heer Koelman, Ik ben reeds vele jaren een groot bewonderaar van uw stukjes en lees ze altijd met veel plezier. Ik ben echter wel van mening dat u als moderator van deze website, gestoorde idioten als Uniteddy, geen platform mag bieden. Ik zou graag zien dat u dergelijke stukjes verwijderd van de site. Het draagt nergens aan bij en zet aan tot verkeerde discussies en gedachtengangen.

 11. Luuk Koelman

  @Alain
  Niet nodig. Ieder weldenkend mens begrijpt de waarde van zijn op Gretta geïnspireerde opmerking.

 12. @@Laurens…

  die Duitse ali chemikalie heeft een hartaanval gehad, ,
  helaas heeft hij niet mogen “genieten”van z `n parfumerie,

  Luuk als je toch een Tondeuze overhebt ?? hang hem dan aan me deur, die Wilgen hebben het al zwaar genoeg met dat idiote Chinese torretje….

 13. Ieder weldenkend mens wel ja. Probleem is dat niet iedereen weldenkend is en er mensen door dergelijke geluiden verkeerd getriggerd worden…

 14. “Vergeet nooit: Nederlanders en ook Duitsers hebben bijna allemaal Joods bloed in hun familie en blijven zich lustig ook met Joodse nazaten vermengen. Wij moeten daarom nu eindelijk eens gaan stoppen met het nuttigen van dat dus ook voor ons erg ongezonde varkensvlees !”

  Ik nuttig dus zo weinig mogelijk varkensvlees en voel me daar véél beter bij. Ik houd wèl van varkens omdat het intelligente dieren zijn en gun ze de vrijheid, liefst in een lekkere modderpoel.

  Ik houd ook van de meeste Joden, heb ze gelukkig ook in mijn familie en vriendenkring, en heb kwartjoodse kinderen. Die zijn dus erg intelligent, doen het al goed in de maatschappij en misschien ook nog wel eens op die Gooise matras, hi hi.

  Verder schrik ik me weer rot van die domme gristenpuppets die hier op de bekende wijze het “nazi”-gebral aanheffen zodra iemand een tipje van hun benauwende deken opheft. Get a life en ga eens om je heen kijken, stelletje stiekemerds. Trekpoppen rijmt niet voor niets op zultkoppen.

 15. T is maar een suggestie hoor, maar kunnen we de acute dienst van het riagg niet even sturen naar teddibeer…
  straks loopt ie psychotisch over straat…ich ben derr Führer , du schwein… het begint al raar te lachen iets van hihi ??

 16. Volgens mij heeft Uniteddy een vergeelde poster van Ulrike Meinhof boven z’n bed hangen.

 17. Yep en een opblaaspop, met sticker d`r op. ohhh kom derin mein Fuhrer streepjes code made in Deutschland , jüden frei….1943. THT.. zolang er debielen zijn .
  ……………………peenvogel……………………..

 18. Het is geen nieuws-site Pavlovreaguurdertjes, het is een column. Eentje vol mooie tragiek. Stieren zijn jullie geworden, die dol worden van een rode lap en gaan snuiven en briesen. De lap is niet rood, maar zwart met een rouwrandje.

 19. Wie een kuil graaft voor een ander…valt je eigen familie erin. Jodenstreek. (feitelijk bedoeld, is gewoon een woord uit de Van Dale, dus geen kaalkopjesretoriek)

 20. Nou Luuk, je hebt volgens mij deze column geschreven om de boel weer eens flink op te poken en dat is je gelukt.
  Gefeliciteerd.
  Ik wil je nog wel even helpen hoor: de ontdekker van de atoombom was ook Joods, ene Oppenheimer geloof ik.
  Maar wat wil je nou bewijzen ?
  Misschien dat Joden, net als niet Joden, soms etterbakken zijn ?
  Dat wisten we al, want Joden zijn net gewone mensen.
  Ik ben er ook een en dit is tevens mijn laatste reactie.

 21. sodan , die heeft een week liggen slapen, wordt ze wakker , leest columm , en lult over eigenheimers e.d. vindt persoonlijk die orthodoxe Joden ook eng hoor die met die baarden en staartjes,,,,….
  fff sjekke of ze reageert 🙂 Louisa je bent een dikke lelijkerd …:-)

 22. Luuk Koelman

  @ Louisa
  Ik wil helemaal niets bewijzen. Zoals ik in reactie nr 8 al zei: “Probeer ik een mooi (nou ja), treurig verhaal te vertellen, wordt er weer politiek van gemaakt”.

  Trouwens, voor zover ik weet woonde er geen familie van Oppenheimer in Hiroshima en Nagasaki.

 23. En als je die reactie van Han niet verwijdert meld ik je bij het MDI.

 24. han van mourick

  nou zie je nu de vrouwen logica ze zeggen nee en doen ja 🙂 blijft toch mijn overtuiging louisa, dat ik die orthodoxe joodse mensen met staartjes en baardjes even eng en rigide vindt als bijv. de extreme moslim baardjes maar zonder staartjes .. en wie gaat er nu de hele ganse dag tegen een muur ja staan knikken?? zoals in Nederland extreme rigide gereformeerden zijn heb je in elk land en elk geloof extremen. of jij daar nu wel of niet kritiek op kunt hebben, boeit me niet écht… sla sloom…..

 25. Beste Han, ik heb het niet tegen jou, ga niet met jou in discussie, want dat is ver beneden mijn niveau.
  En van Luuk, beste Luuk, snap ik niet goed welk niveau jij nu hanteert, maar jij stelt mij bijzonder teleur als columnist, en nogmaals, ik houd het hier voor gezien.

  Succes verder.
  Louisa

 26. han van mourick

  @ Louisa : je hebt het OVER mij …..
  en je hebt nu je niveau laten zien , en geloof me, dat win je niet van mij….
  kom met argumenten , ik lees alleen maar iets flauws over niveau ?? ben jij er zoéen die alleen maar mensen met DR. Dr `s. Mr. voor de naam ‘ziet staan” ??? nou veel succes, en raad je toch NIVEA aan , wordt je té strak gespannen velletje wat ontspannen van…
  maar kom, hou je nu eens aan je woord he ….nee is nee en ja is ja … en niet misschien, eventueel, waarschijnlijk…

  en interpreteer colums nu eens goed ,en bak er geen halal eitje van ofiets dergelijks ……..

  Luuk beledigt geen mensen, dus wat zeur je toch…….

 27. Mooi treurig verhaal, Luuk. Maar wat een rare en nare associaties maken sommige reaguurders. Bij het lezen van je column is het helemaal niet bij me opgekomen dat je hem antisemitistisch zou kunnen opvatten. Daar gaat het helemaal niet over!

 28. Wow! hier zijn een aantal mensen die nog maar ens goed moeten lezen wat er in de column staat.

 29. Column zet stof tot denken, triest verhaal inderdaad… Jammer hoe lomp mensen erop reageerden, respectloos naar elkaar. Ik doel met name op jou han. Eerst beticht je iemand van racisme vervolgens ga je zelf zeer disrespectvol los over verschillende religie. Also also also jah… Lult met de wind! In eerste instantie zag ik al snel dat jij weinig snapt van deze pagina, maar ik respecteer je wel.

Reacties zijn uitgeschakeld.

Scroll naar top