En dat heet dan een handelsmissie

Deze week bracht Mark Rutte samen met zijn Vlaamse collega Peeters een bezoek aan Houston, Texas. Het was de eerste gezamenlijke handelsmissie van Nederland en Vlaanderen aan de Amerikaanse staat, met in hun kielzog negentig directeuren van evenzoveel Nederlandse en Vlaamse bedrijven. Want Texas is booming volgens Rutte. Bedrijven kunnen er veel geld verdienen.

Op de website van de Vlaamse krant De Standaard staat een ontluisterende fotoreeks van het bezoek. We zien een foto waarop de burgemeester van Houston, Annise Parker, Rutte en Peeters een enorme cowboyhoed op het hoofd drukt. Het is geen gezicht. Peeters blijft zichzelf en geeft de hoed snel door aan een naaste medewerkster. Rutte niet. Omringd door fotografen tikt hij met een wijsvinger tegen de onderkant van zijn cowboyhoed. Wat dan volgt, is voor ons, het thuisfront, vertrouwde kost. Mark knijpt zijn ogen tot spleetjes, voor de broodnodige lachrimpels. Tegelijkertijd opent hij zijn mond. Of beter gezegd: zijn onderkaak zakt bijna mechanisch een decimeter naar beneden, als de laadbak van een shovel. Rutte weet wat hem te doen staat. Hij geeft de burgemeester van Houston vrij uitzicht op zijn huig. Het is namelijk van het grootste belang dat zij kan zien dat hij zich uitstekend vermaakt. Daar gaat de duim al omhoog. Alles kits, ja echt! Want zo is Rutte. Oh, wat heeft hij een schik. Lachen, altijd maar lachen. Rutte kan niet anders. Zijn lach ontwapent. Tenminste, dat is het idee, want als je lacht om jezelf, kunnen anderen dat niet meer om jou doen. Hij, de levende lachband, de toffe peer. Met zijn lach houdt Rutte de boze buitenwereld op afstand. Dat is zijn pantser. Hij schatert iedereen het gras voor de voeten weg.
Enig minpunt: wie altijd lacht, is met alles happy. Dus kon onze premier geen nee zeggen toen de Amerikanen hem en zijn negentig CEO’s meenamen naar een Wild West Bar. Ik verzin dit niet. Op foto’s schudt Rutte schaterend de hand van tal van bejaarde cowboys, allen bezoekers van de bar.

Zo staan we er weer gekleurd op als natie, want gênanter dan dit krijg je het niet. Draai de zaken maar eens om. Obama brengt een bezoek aan Nederland. Op Schiphol wacht de burgemeester van Volendam hem op. Die doet hem klompen aan de voeten, plant hem een mutsje met achteruitkijkspiegels op zijn hoofd en rijdt hem vervolgens in een als klomp verklede tractor naar de Volendamse visafslag. Daar mag Obama haring happen en de grootouders van de 3J’s de hand schudden. En dat heet dan een handelsmissie.

close

Genoten? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!