Eigen tuintje eerst

Foei! Een raadslid van een lokale milieupartij uit Bunnik heeft drie jaar lang zwerfvuil dat bij hem in de straat lag, in het voortuintje van zijn buurman gegooid. De buurman begreep niet waar alle papiertjes en lege pakjes sigaretten vandaan kwamen en plaatste een camera. Zo betrapte hij het groene raadslid. Vervolgens deed buurman iets opmerkelijks. Hij sprak het raadslid niet aan op zijn gedrag, maar plaatste de beelden direct op YouTube. Ook een soort van meldpunt, zullen we maar zeggen.

De Bunnikse politiek is hoogst ontstemd over het gedrag van het raadslid. Ik begrijp daar helemaal niets van. Beter is het ontstemd te zijn over het gedrag van de buurman. Ik hoorde hem diverse malen op de radio, trots babbelend over de karaktermoord die hij had gepleegd. Hij leek er schik in te hebben. Was er sprake van ruzie, wilde RTV Utrecht weten. Dat ontkende de buurman. En aan het het raadslid dat inmiddels was opgestapt en zich van elk commentaar onthield, kon niets worden gevraagd.

Daarom besloot ik het filmpje dat buurman op YouTube had geplaatst, eens aandachtig te bestuderen. Eerst zien we een halve minuut niets. Dan komt het raadslid aanlopen, met een hondje. Hij raapt iets op. Ik vermoed een leeg pakje sigaretten. Een paar meter verder gooit hij het pakje achteloos in de voortuin van zijn buurman. En dat is het dan. Valt dat even tegen. Dit lijkt inderdaad niet op een burenruzie. Bij een burenruzie draai je een dampende drol op de motorkap van de buren. Vervolgens blus je na met urine.

Nee, het enige wat hier opvalt, is de kunstig in bolvorm geknipte buxus, in de voortuin. Een voortuin waarin niet één los blaadje is te bekennen. Toen wist ik genoeg. Buurman is zo’n burger met een bladblazer. Een typisch Nederlands fenomeen. Met een bladblazer blaas je alles wat je niet welgevallig is zo de straat op. Anderen vegen het wel op.

Opeens begreep ik het raadslid. Al drie jaar lang zijn de buurman en hij verwikkeld in een prachtig verstild drama rondom een leeg pakje sigaretten en wat losse velletjes papier. Uit de tuin geblazen? In de tuin gegooid. Uit de tuin geblazen? In de tuin gegooid. Uit de tuin geblazen? In de tuin gegooid. Totdat buurman het zat was, een camera installeerde en het gemeenteraadslid aan het YouTube-kruis nagelde. En iedereen vindt het normaal. Nederland is een eng land geworden, een land waar de bladblazer regeert. Het motto: zwerfvuil op straat is niet erg. Zwerfvuil in je eigen tuintje, dát is pas erg.

close

Genoten van deze tekst? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!