Eigen tuintje eerst

Foei! Een raadslid van een lokale milieupartij uit Bunnik heeft drie jaar lang zwerfvuil dat bij hem in de straat lag, in het voortuintje van zijn buurman gegooid. De buurman begreep niet waar alle papiertjes en lege pakjes sigaretten vandaan kwamen en plaatste een camera. Zo betrapte hij het groene raadslid. Vervolgens deed buurman iets opmerkelijks. Hij sprak het raadslid niet aan op zijn gedrag, maar plaatste de beelden direct op YouTube. Ook een soort van meldpunt, zullen we maar zeggen.

De Bunnikse politiek is hoogst ontstemd over het gedrag van het raadslid. Ik begrijp daar helemaal niets van. Beter is het ontstemd te zijn over het gedrag van de buurman. Ik hoorde hem diverse malen op de radio, trots babbelend over de karaktermoord die hij had gepleegd. Hij leek er schik in te hebben. Was er sprake van ruzie, wilde RTV Utrecht weten. Dat ontkende de buurman. En aan het het raadslid dat inmiddels was opgestapt en zich van elk commentaar onthield, kon niets worden gevraagd.

Daarom besloot ik het filmpje dat buurman op YouTube had geplaatst, eens aandachtig te bestuderen. Eerst zien we een halve minuut niets. Dan komt het raadslid aanlopen, met een hondje. Hij raapt iets op. Ik vermoed een leeg pakje sigaretten. Een paar meter verder gooit hij het pakje achteloos in de voortuin van zijn buurman. En dat is het dan. Valt dat even tegen. Dit lijkt inderdaad niet op een burenruzie. Bij een burenruzie draai je een dampende drol op de motorkap van de buren. Vervolgens blus je na met urine.

Nee, het enige wat hier opvalt, is de kunstig in bolvorm geknipte buxus, in de voortuin. Een voortuin waarin niet één los blaadje is te bekennen. Toen wist ik genoeg. Buurman is zo’n burger met een bladblazer. Een typisch Nederlands fenomeen. Met een bladblazer blaas je alles wat je niet welgevallig is zo de straat op. Anderen vegen het wel op.

Opeens begreep ik het raadslid. Al drie jaar lang zijn de buurman en hij verwikkeld in een prachtig verstild drama rondom een leeg pakje sigaretten en wat losse velletjes papier. Uit de tuin geblazen? In de tuin gegooid. Uit de tuin geblazen? In de tuin gegooid. Uit de tuin geblazen? In de tuin gegooid. Totdat buurman het zat was, een camera installeerde en het gemeenteraadslid aan het YouTube-kruis nagelde. En iedereen vindt het normaal. Nederland is een eng land geworden, een land waar de bladblazer regeert. Het motto: zwerfvuil op straat is niet erg. Zwerfvuil in je eigen tuintje, dát is pas erg.

12 reacties op “Eigen tuintje eerst”

 1. Tja, klinkt als een mannetje met een erg klein pikkie en grote tenen… Een erg eenzijdig verhaal van de buurman op deze manier.

 2. Machtig mooi hoe je de sympathie van de lezer in zo’n bericht volledig laat kantelen! Van ‘groen links en dan rotzooi maken bij je buurman’ naar ‘kleinburgerlijke en egocentrische bladblazende proleet die door buurman terecht wordt gewezen’. Bewondering voor en verwondering over je voorstellingsvermogen. Waar wacht Mattijs van Nieuwkerk op om je uit te nodigen bij DWDD? Heb je bij de tv-bn-ers soms (ook) veel vijanden gemaakt?;-)

 3. Ik had precies hetzelfde maar bij mij was het de gemeente die de troep weg kwam blazen ik woon op een ark en de gemmente blies het zo tegen onze boot aan en op ons looppad en de rest in het water dus lekker opgeruimd

 4. Ja we zijn gek op verklikken en schandpaal nagelen blijkbaar.

  Ik heb een hond. Een een spierziekte die het inmiddels erg moeilijk maakt hondenpoep op te ruimen. Dat doe ik dan ook niet meer. Nu doet de hond nooit iets op de stoep maar probeer hem nu ook aan te leren niet te gaan voor stukken gras maar alleen voor stukjes grond met bosjes. Verder betaal ik hondenbelasting. En meer dan mijn best kan ik niet doen. Het gebeurd wel eens dat iemand ziet dat ik de hondenpoep niet met zakjes te lijf ga. Daar spreken ze mij dan op aan. Dat wil zeggen, mensen stormen witheet brullend of krijsend op me af om in mijn gezicht te spugen hoe asociaal ik wel niet ben. Liefst onder het genot van tal van verwensingen tot en met dreigen met moord en doodslag. De iets gemakzuchtigere medemens doet hetzelfde kunstje maar dan vanuit een deuropening vier huizen verder of vanaf een balkon aan de overkant van de straat.

 5. een vrolijke fan

  Zoals Hans al aangeeft, je weet de sympathie mooi te laten kantelen.

  Feit blijft dat beide heren niet goed bezig zijn en eigenlijk een wintertje Siberië verdienen om weer even een nuchtere blik op het leven te krijgen.

 6. @Sinner Waarom zouden ze voor jou een uitzondering maken? Jij moet je, net als iedereen, gewoon aan de regels houden en niet gaan zeuren als ze je er op aanspreken of je een boete geven.

 7. een vrolijke fan

  @ Teun, het gaat hem denk niet alleen om het feit dat hij wordt aangesproken, maar ook meer de manier waarop hij wordt aangesproken.

  Om dan gelijk even een bijbelcitaat er uit te gooien “hij die zonder zonde zijt, werpe de eerste steen”

 8. Link naar het filmpje doet het niet meer 🙂
  Deze video is privé.
  Als de eigenaar van deze video je toegang heeft verleend, meld je je aan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top