Een vliegende inloopkast: koninklijke garderobe

Onze kroonprins komt uit een uitstekend milieu. Zo bracht hij vorige week samen met Máxima en Beatrix een driedaags staatsbezoek aan India. Normaal vliegt het koningshuis met het regeringstoestel, een Fokker die plaats biedt aan 24 personen. Groot genoeg voor de Oranjes, maar te klein om zonder tussenlanding naar India te vliegen. Tussenlanding? Dat is iets voor het plebs. Logisch dus dat een enorme Boeing van de KLM werd afgehuurd. Op kosten van de belastingbetaler, maar dat is niet erg. Dat zijn we gewend.

Tot zover niets nieuws onder de zon. Maar bleef het regeringstoestel nu aan de grond? Nee, de Fokker volgde – zonder passagiers – naar India. Aan boord bevond zich de koninklijke garderobe. Alle hoeden van Bea, een rek met bloemetjesjurken, drie paar steunkousen en wat poloshirts voor Willem.

Prachtig is dat. De Oranjes zijn het eerste vorstenhuis ter wereld dat de beschikking heeft over een vliegende inloopkast. Maar nu komt het. In India kaartte onze kroonprins tijdens een symposium de klimaatproblematiek aan. Hij sprak als Al Gore over de opwarming van de aarde en riep op tot “concrete actie, gericht op vermindering van de uitstoot van broeikasgas”. Wat onze kroonprins vooral stak, was dat bergen geld worden gespendeerd “om een rijke minderheid te voorzien van een uitbundige levensstijl”. En even later: “is het deze groep te veel gevraagd bij te dragen aan de toekomst van onze planeet?” Een staande ovatie viel hem ten deel.

Inmiddels is de koninklijke familie weer terug in Nederland. Wat wordt de bijdrage van Willem-Alexander aan het milieu? Stopt de prins met jagen (lees: lood de natuur in knallen), is vliegen voor de fun niet meer zijn hobby? Heeft hij de glasbak ontdekt? Het antwoord op al deze vragen is: nee.

Zo zie je maar weer: Het evangelie preken is één, maar ernaar leven blijkt een stuk moeilijk. Verbeter het milieu, begin bij jezelf. Maar onze kroonprins hoeft dat niet. Hij komt immers uit een prima milieu.

11 reacties op “Een vliegende inloopkast: koninklijke garderobe”

 1. DoktorBlue

  hahaha
  “vliegende inloopkast” hahaha
  “prima mimileu” hahaha

  Luuk, bedankt! Mijn weekend kan niet meer stuk.

 2. is het nou echt waar een extra vliegtuig voor pv spullen ?? ik sta nergens meer van op te kijken.

 3. Meh.
  Je hebt als royalty wel een beetje een image op te houden he. Je zou de kranten is moeten zien als Bea drie dagen in dezelfde jurk gaat lopen…

  Het geld dat wordt uitgegeven door het koninklijk huis staat niet in verhouding met het geld dat men verdient in de top van het bedrijfsleven.

 4. En wat te denken van al die spuitbussen met haarlak die Bea mee moet hebben; wij moeten maar eens een spuitbus meenemen in het vliegtuig!

  En dan maar zeuren over “vliegbelasting” Wij gaan volgende week naar Barcelona met het vliegtuig.
  Om het vliegen te beperken gaan we misschien wel met de auto, heen en terug 3.500 kilometer, dat is bijna 200 liter diesel.
  En dat vliegtuig vliegt toch! Waar is de winst voor het milieu???

 5. Wij Nederlanders zijn in overgrote meerderheid dol op Ons Konigshuis .

  – dat komt omdat wij eigenlijk allemaal een Baas willen –

  dus niet zeuren, Bazen herken je aan Hun Belangrijkheid en dat zie je meteen aan al het geld dat ze uitgeven .

  het zijn net voetballers … hoe duurder, hoe beter .

 6. Is dit serieus waar? Dat kan ik me echt niet voorstellen! Een Boeing van KLM afhuren voor het vervoer van de Oranjes en een extra toestel voor de kleding? Dit moet toch aangekaart worden!?

 7. Ach het koninghuis mag van mij! Als je ziet hoeveel belastinggeld er weggesmeten wordt aan allerlei zinloze zaken (zie elke dag de krant) dan zijn de uitgaven van het koninklijke huis slechts peanuts.

 8. Ik heb ook een hekel aan het koning huis.
  ze betallen nooit belasting en teren op het geld van de burgers.
  Ik vind dat als de boodschapen voor konings 4x zo duur gemaakt moeten worden laat ze ook maar eens wat betaalen.
  b.v een pak metlk voor gewoone burgers 0,99 cent en de koningshuis mag er 4,00 voor betaalen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top