Een stukje extra service

Nooit geweten: Nederland telt meer mobieltjes dan mensen. Reden voor KPN om reclame per SMS te gaan verzenden, want bij elk SMS’je is er “in de loze ruimte altijd wat plek over voor een reclameboodschap”, aldus een KPN-woordvoerder.

Dat werd tijd. Ik heb het altijd als een gemis ervaren dat ik zo weinig reclame op mijn mobiel ontvang. Oké, af en toe een SMS’je van KPN zelf. Laatst in het holst van de nacht toen mijn GSM op het nachtkastje opgewonden begon te piepen: “Let op,” las ik op het schermpje, “118 nummerinformatie van KPN is vanaf nu 1888 nummerinformatie van KPN”. Hartstikke fijn om te weten natuurlijk. Kunnen ze dat niet vaker doen?

Welnu, eindelijk is het zover, want KPN ziet reclame per SMS voortaan als een extra service aan de klant. Daarom krijgen alle 5 miljoen klanten die prepaid met KPN bellen, SMS-reclame van onder meer Adidas, Nestlé, Wehkamp en New York Pizza op hun mobieltje. Tot half juni gebeurt dat alleen wanneer u uw beltegoed per SMS opvraagt. Ná die datum is het pas echt feest. Dan plaatst KPN lukraak reclame onder SMS-berichten die u verstuurt of ontvangt. Meldt u uw vrouw bijvoorbeeld per SMS dat u moet overwerken, knallen zij er de tekst ‘zo, nu eerst een Bavaria’ onder.

Ja, KPN weet zeker dat u deze service gaat waarderen, want uiteindelijk is het de bedoeling dat u reclame op maat ontvangt. Bijvoorbeeld dat de ‘Spaghetti Little Italy’ in de aanbieding is bij New York Pizza (‘nu met gratis zakje Parmezaanse kaas’) – want elk mens moet toch eten, nietwaar?

En mocht u zo’n wereldvreemd individu zijn dat een dergelijke service niet weet te waarderen, dan kunt u zich altijd afmelden. Ik vermoed via een servicenummer à € 0,80 per minuut, waar u eerst drie kwartier in de wacht wordt gezet. Maar dat is niet meer dan logisch, want voor zoveel extra SMS-service mag KPN best iets terugvragen.

close

Af en toe een verse column én exclusieve schrijftips in je mailbox?