Een papegaai die Hero Brinkman heet

Hero Brinkman. Jarenlang leidde hij een sappelend bestaan als wijkagent. Nu is hij Tweede Kamerlid namens de PVV van Geert Wilders. Zijn missie: het benoemen van problemen, bijvoorbeeld op de Antillen. Daar verblijft Brinkman momenteel voor het Parlementair Overleg Koninksrijksrelaties. Samen met elf andere Kamerleden en een uitgebreid gevolg aan ambtenaren en fractiemedewerkers vloog hij naar de overzeese gebieden. Daar noemde hij de Nederlandse Antillen en Aruba “een corrupt boevennest” dat wat hem betreft op Marktplaats.nl te koop mag worden aangeboden.

Die opmerking leidde tot veel commotie. Het Antilliaanse parlement was zelfs zo geïrriteerd dat zij afgelopen maandag een motie aannam die Brinkman de toegang tot het parlementsgebouw ontzegt – tenzij hij publiekelijk zijn excuses aanbiedt. Brinkman piekert er niet over en zijn collega-Kamerleden zijn solidair. Zonder de PVV’er kan er geen overleg plaatsvinden. Samen uit, samen thuis.

Missie dus mislukt, over en uit. Terwijl u dit leest, zit de gehele Nederlandse parlementaire delegatie op het strand pina colada te drinken. Dankzij Hero Brinkman hebben zij tot de terugvlucht, komende zondag, een lege agenda.

Toch vreemd, want wat heeft Brinkman eigenlijk op de Antillen te zoeken? Nog geen drie maanden geleden weigerde zijn baas Wilders een bezoek aan de overzeese eilanden. Hij had geen trek in “elf dagen handjes schudden en pina coladas drinken”. Sterker nog, wat Wilders betreft was Curaçao een “grote boevenbende” en mochten de eilanden “voor één euro verkocht worden op Marktplaats”.

Die oneliners vielen slecht. Groen-Links fractievoorzitter Femke Halsema, op dat moment op de Antillen, vond Wilders maar laf: “Als je het hier een boevenbende vindt, dan moet je ook het lef hebben dat hier te komen vertellen.”

Ze is op haar wenken bediend. Wilders stuurde zijn papegaai Brinkman. In het vliegtuig heeft de oud-wijkagent de oneliners van de Grote Blonde Leider netjes uit het hoofd geleerd. Hij herhaalt ze nu als een mantra, met als enig opvallend resultaat dat collega-Kamerleden hem steunen en de gelederen sluiten. Zonder Brinkman geen overleg. Vertegenwoordigers van een voormalige koloniale grootmacht laten zich niet piepelen door een horde inlanders.

Alle reden dus om de debattechniek van deze oud-wijkagent ook bij mij in de buurt toe te passen. Zo maakt mijn Antilliaanse buurvrouw, een alleenstaande moeder met drie puberzonen, zich sterk voor een bankje bij de boom op het plein. Dat lijkt haar gezellig, maar ik moet er niet aan denken. Voor je het weet, is het een hangplek voor die jongens van haar.

Buurvrouw heeft me uitgenodigd de kwestie te komen bespreken. Een prima idee. Als voorbereiding heb ik vandaag hard op haar ramen gebonsd en door de brievenbus “VUILE STOEPHOER MET JE KUTKINDEREN!” gebruld. Daarna heb ik haar voor één euro op Marktplaats te koop aangeboden.
Morgen ga ik bij mijn buurvrouw op de koffie. Ik hoop op een opbouwend gesprek.

9 reacties op “Een papegaai die Hero Brinkman heet”

 1. Nachttripper

  Je moet inderdaad toch wel uit een ontzettend ei komen om op envooi te gaan naar een (ex)kolonie van Nederland (toch al tricky) en dan ter plekke doodleuk het hele land de prullenbak in wensen. Lekker subtiel weer PVV… Vooral niet nadenken jongens! Alles is zwart of wit (letterlijk) en vooral geen nuances want geeft alleen maar verwarring in die simpele koppies van de PVV stemmers. De wereld bestaat namelijk uit mooie, blanke, christelijke westerlingen aan de ene kant, en al het daarvan afwijkende aan de andere kant.

  Maar hey, ik had niets anders verwacht van een schoothondje van Wilders. Schande overigens ook voor de kamerleden die het nodig vonden om hem te steunen in zijn uitspraken. Ze hadden hem allereerst even het idee van diplomatie moeten uitleggen en hem vervolgens eengezind het vliegtuig in moeten trappen.

 2. Prachtig stuk!

  Mocht het gesprek niet doorgaan dan kun je in navolging van de PVV die dag natuurlijk lekker gaan barbecuen in haar voortuin.

 3. Nachttripper

  Die lul de behanger en de eensgezinde kamerleden hebben de belastingbetaler overigens ook nog eens een flinke smak geld gekost. Waar onze politieke vrienden nu compleet nutteloos een fijne vakantie van kunnen vieren. Way to go PVV! We betalen met z’n alle mee aan hun populistische agenda.

 4. Dat de PVV onzin uitkraamt mag ondertussen duidelijk zijn voor iedereen. Ookal twijfel ik bij het woord ‘iedereen’. Beter is het om te zeggen dat je zou wensen dat iedereen de onzin van de PVV doorziet.

  Even zo erg maar mogelijk nog erger is dat de andere parlementariers zich niet van deze uitspraak hebben gedistantieerd. Werkelijk onbegrijpelijk.

  Wat mij betreft kan de PVV op Marktplaats:
  Wegens overcompleet gratis af te halen…

 5. Het had Luuk Koelman gesierd indien hij de uitspraak van Brinkman had ontkracht. M.a.w. had aangetoond dat het bestuur van de Antillen inderdaad niet corrupt is. Dit heeft het bestuur van de Antillen zelf ook nagelaten. Hun actie was sterker geweest indien ze met behulp van een rapport of onderzoek hadden aangetoond (cijfermatig) dat het Antilliaanse bestuur niet corrupt is.

  Hier is een politicus die een falsifieerbare uitspraak doet (hij beschuldigt het bestuur van corruptie, ongetwijfeld op basis van de hem beschikbare informatie). Het debat had dus over de INHOUD kunnen gaan. Hem de deur wijzen is dus een zwaktebod, net als deze column.

  De vergelijking klopt ook niet: Het had een buurvrouw moeten zijn die je er van verdenkt iedere dag jouw krant uit de brievenbus te jatten. En dan roep je:”VUILE DIEF, KAP ES DIE KRANT TE JATTEN!”. En vanaf daar heb je dan een open discussie.

 6. Nachttripper

  Quote Rick:
  “Het had Luuk Koelman gesierd indien hij de uitspraak van Brinkman had ontkracht…”

  Beste Rick, een columnist reageert op actuele gebeurtenissen en geeft daar een (andere) kijk op. U verwacht toch niet serieus dat columnisten eerst 85 parlementaire rapporten gaan doorspitten en dan zes maanden later hun conclusie komen presenteren aan het grote publiek? Ik denk dat u Luuk Koelman’s beroep, Columnist, verward met het beroep van parlementair onderzoeker.
  Ook uw uitspraak; “De vergelijking klopt ook niet” is een bewijs van uw verwarring over het feit dat Luuk Koelman een column schrijft en niet een parlementair document. Het verschil zijnde dat een columnist zijn uitspraken met opzet gechargeerd kan stellen om zo een punt te maken. Dat dit blijkbaar aan u verloren gaat is jammer.

  Het lijkt mij dus duidelijk dat het zwaktebod ligt in uw redenatie ligt, niet in die van Luuk Koelman.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top