Een papegaai die Hero Brinkman heet

Hero Brinkman. Jarenlang leidde hij een sappelend bestaan als wijkagent. Nu is hij Tweede Kamerlid namens de PVV van Geert Wilders. Zijn missie: het benoemen van problemen, bijvoorbeeld op de Antillen. Daar verblijft Brinkman momenteel voor het Parlementair Overleg Koninksrijksrelaties. Samen met elf andere Kamerleden en een uitgebreid gevolg aan ambtenaren en fractiemedewerkers vloog hij naar de overzeese gebieden. Daar noemde hij de Nederlandse Antillen en Aruba “een corrupt boevennest” dat wat hem betreft op Marktplaats.nl te koop mag worden aangeboden.

Die opmerking leidde tot veel commotie. Het Antilliaanse parlement was zelfs zo geïrriteerd dat zij afgelopen maandag een motie aannam die Brinkman de toegang tot het parlementsgebouw ontzegt – tenzij hij publiekelijk zijn excuses aanbiedt. Brinkman piekert er niet over en zijn collega-Kamerleden zijn solidair. Zonder de PVV’er kan er geen overleg plaatsvinden. Samen uit, samen thuis.

Missie dus mislukt, over en uit. Terwijl u dit leest, zit de gehele Nederlandse parlementaire delegatie op het strand pina colada te drinken. Dankzij Hero Brinkman hebben zij tot de terugvlucht, komende zondag, een lege agenda.

Toch vreemd, want wat heeft Brinkman eigenlijk op de Antillen te zoeken? Nog geen drie maanden geleden weigerde zijn baas Wilders een bezoek aan de overzeese eilanden. Hij had geen trek in “elf dagen handjes schudden en pina coladas drinken”. Sterker nog, wat Wilders betreft was Curaçao een “grote boevenbende” en mochten de eilanden “voor één euro verkocht worden op Marktplaats”.

Die oneliners vielen slecht. Groen-Links fractievoorzitter Femke Halsema, op dat moment op de Antillen, vond Wilders maar laf: “Als je het hier een boevenbende vindt, dan moet je ook het lef hebben dat hier te komen vertellen.”

Ze is op haar wenken bediend. Wilders stuurde zijn papegaai Brinkman. In het vliegtuig heeft de oud-wijkagent de oneliners van de Grote Blonde Leider netjes uit het hoofd geleerd. Hij herhaalt ze nu als een mantra, met als enig opvallend resultaat dat collega-Kamerleden hem steunen en de gelederen sluiten. Zonder Brinkman geen overleg. Vertegenwoordigers van een voormalige koloniale grootmacht laten zich niet piepelen door een horde inlanders.

Alle reden dus om de debattechniek van deze oud-wijkagent ook bij mij in de buurt toe te passen. Zo maakt mijn Antilliaanse buurvrouw, een alleenstaande moeder met drie puberzonen, zich sterk voor een bankje bij de boom op het plein. Dat lijkt haar gezellig, maar ik moet er niet aan denken. Voor je het weet, is het een hangplek voor die jongens van haar.

Buurvrouw heeft me uitgenodigd de kwestie te komen bespreken. Een prima idee. Als voorbereiding heb ik vandaag hard op haar ramen gebonsd en door de brievenbus “VUILE STOEPHOER MET JE KUTKINDEREN!” gebruld. Daarna heb ik haar voor één euro op Marktplaats te koop aangeboden.
Morgen ga ik bij mijn buurvrouw op de koffie. Ik hoop op een opbouwend gesprek.

close

Genoten van deze tekst? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!