Een overduidelijk geval van satire

Afgelopen dinsdag verscheen Frank Jacobs voor de politierechter in Lelystad. Jacobs is voorman van de Tuf-tuf Club, een website voor hardrijders met een bloedhekel aan flitspalen en snelheidscontroles. De site van Jacobs maakt onder andere melding van actuele snelheidscontroles, maar is vooral bekend vanwege de verzameling foto’s van vernielde flitspalen. Vandalisme waarmee de Tuf-tuf Club niets van doen heeft, zo lezen we in het colofon. De hardrijdersclub zet ‘op generlei wijze aan tot vernielingen’, maar doet juist op ‘ludiek-kritische wijze’ verslag.

Ludiek-kritisch. Daar houd ik wel van. Meteen dus www.tuftufclub.com van voor tot achter doorgeklikt, maar dat ludiek-kritische heb ik niet kunnen ontdekken. Of het moet de fotoreportage ‘een goede voorbereiding is het halve werk’ zijn. We zien tot in detail hoe aan de Gorslaan in Purmerend een flitspaal met behulp van een brandende autoband in de hens wordt gestoken. Zoiets heet dan een ‘executie’ met als eindconclusie: ‘er kan weer veilig worden gereden.’
Wat volgens de Tuf-tuf Club ook ludiek is, zijn de stiekeme kiekjes van agenten bij snelheidscontroles. Zij worden omschreven als ‘doodrijders’, ‘matennaaiers’, ‘gluiperige graaiers’, ‘volksverraders’ en ‘de zakkenrollers van Spee’.
Met die ‘Spee’ wordt Koos Spee bedoeld, hoofd van het Bureau Verkeershandhaving van het Openbaar Ministerie. Hij is de man die het ’t meest moet ontgelden. Zo prijkte er van Spee een gemanipuleerde foto op de website van de Tuf-tuf Club, waarop hij als Hitler staat afgebeeld. Het ludieke onderschrift luidt: ‘Gezocht: Koos (Adolf) Spee’.

Dat was voor Spee de spreekwoordelijke druppel. Hij diende een aanklacht in wegens belediging. Jacobs zelf is zich echter van geen kwaad bewust. Hij heeft naar eigen zeggen de pontificaal afgedrukte Hitler-prent nooit op zijn eigen site geplaatst.
Dat deze eigentijdse versie van ich habe es nicht gewusst, nooit stand zou houden voor de rechtbank, begreep Jacobs ook wel. Daarom schreef hij vóór de rechtszitting op zijn site dat de Hitler-prent misschien wel erg ver gaat, maar toch ‘overduidelijk satire’ is.

Satire. Arme Jacobs. Hij heeft ergens de klok horen luiden, maar weet niet waar de klepel hangt. Zo dacht de politierechter in Lelystad er afgelopen dinsdag ook over. Jacobs liet zich bijstaan door topadvocaat Willem Anker (gespecialiseerd in de verdediging van lustmoordenaars en andere gevaarlijke gekken), maar het mocht allemaal niet baten. Hij werd veroordeeld tot een boete van 2000 euro en een voorwaardelijke werkstraf van 80 uur wegens belediging. Jacobs sprak er schande van, maar Anker was uitermate content met de uitspraak. Eindelijk eens een cliënt die niet tot levenslang werd veroordeeld.

Naar verluidt reed Jacobs na afloop met de pest in zijn lijf terug naar huis. De tip van Anker (“zet er voortaan met koeienletters bij dat het satire is”) gonsde nog na in zijn hoofd toen hij een diender van het Korps Landelijke Politiediensten zag. De agent stond met een laserpistool in de berm naast de snelweg. Jacobs bedacht zich geen moment, gaf op ludiek-kritische wijze een flinke ruk aan het stuur en reed holderdebolder, zonder vaart te minderen, pardoes de berm in. De diender zag de grap natuurlijk aankomen. Hij probeerde zich te verschuilen achter een bosje prunus, maar zijn witte jas met feloranje strepen verraadde hem.
Dat gaf me toch een klap! De diender stuiterde over Jacobs’ motorkap en kwam twintig meter verder met een doffe klap op de vluchtstrook terecht. Jacobs zette de wagen in zijn achteruit en reed terug tot vlakbij de agent, die op zijn buik op het asfalt lag. Hij stapte uit, knielde naast de man en tilde zijn hoofd op. “Luister jij gluiperige graaier. Dit is satire! S-A-T-I-R-E! Begrijp je dat? Kreun maar als je de grap kunt waarderen.”
Dat deed de diender, waarna Jacobs hem heel koddig een schouderklopje gaf en even later met een gerust hart weer de weg op schoot.

close

Genoten? Abonneer je dan op mijn gratis nieuwsbrief en ontvang net als 2200 anderen elke twee weken verse columns en longreads in je mailbox.

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Dit artikel is geschreven door Luuk Koelman. Hij is columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Hij werkt voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Contact

Of mail me via luuk[at]koelman[dot]com