Een maakbare wereld

De wereld wordt eindelijk maakbaar – en dat heeft alles te maken met genetische manipulatie. Niemand hoeft daar angstig of geheimzinnig over te doen, want de mensheid is al eeuwen bezig met het veranderen van erfelijke eigenschappen. Zo selecteerden onze voorouders nieuwe bacteriën om kaas te maken en kruisten ze hondenrassen om een nieuw, beter ras te krijgen.

Bij ‘moderne’ genetische manipulatie worden geen rassen meer gekruist, maar worden stukjes DNA uit het ene organisme ‘geknipt’ en in het andere ‘geplakt’. Zo meldde het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift Nature onlangs dat Amerikaanse wetenschappers erin zijn geslaagd muggen genetisch zo te manipuleren, dat ze de gevreesde ziekte malaria niet meer kunnen overbrengen.

Ook de muis met de oorschelp op zijn rug is genetisch gemanipuleerd. Tegenstanders van biotechnologie vinden het maar zielig. Ze beweren dat het diertje meer oor dan muis is, maar gaan voorbij aan het feit dat dieren prima gebruikt kunnen worden om menselijke kraakbeencellen te kweken.
Bovendien hebben dieren ook voordeel bij genetische manipulatie. Israëlische wetenschappers zijn erin geslaagd een kip zonder veren te kweken. Zo’n beestje ziet er op het eerste gezicht akelig naakt uit – alsof ie zo uit het koelvak is komen stappen. Maar wie wat langer nadenkt, beseft dat een kale kip juist prima bestand is tegen oververhitting in de felle Israëlische zon. In Scandinavische landen is dat natuurlijk minder van belang. Daar zijn onderzoekers bezig met de ontwikkeling van een legbatterijkip die allergisch is voor daglicht.

Tot zover is alles spielerei. Deze week werd bekend dat de Australische Professor Mike Archer erin is geslaagd de in 1937 uitgestorven Tasmaanse tijger weer tot leven te wekken. In een museum vond hij een goed bewaarde embryo waarvan het DNA nog intact was. Jurassic Park wordt werkelijkheid. De Tasmaanse tijger kan probleemloos worden gekloond en weer uitgezet in de natuur.
Een geweldige ontwikkeling die de mens ongekende mogelijkheden biedt. Met wat DNA achter de hand kunnen boeren voortaan probleemloos met hun dorsmachine akkers omploegen waar korenwolven zitten. Mochten dat onverhoopt de allerlaatste exemplaren zijn, dan is met wat DNA zo weer een nieuw nestje bij gekloond.

En zelfs dát is spielerei, want het is slechts een kwestie van tijd totdat ook de mens geheel kloonbaar is. Oké, Jezus kan niet meer gekloond worden. En Hitler gelukkig ook niet. Maar in Pim Fortuyn hebben we een goede derde. Want Pim was vóór genetische manipulatie. Kijk maar naar zijn hondjes.

Er is geen tijd te verliezen. LPF-voorman Mat Herben dient deze kwestie nog tijdens de formatie bespreekbaar te maken, zodat in ieder geval vóór Fortuyns herbegrafenis in Italië weefsel met daarin intact DNA kan worden afgenomen. De VVD zal – als moderne, progressieve partij – zeker voor zijn. Wellicht heeft het CDA van Balkenende wat principiële bezwaren, maar hun bijbelvastheid is makkelijk afkoopbaar met een extra ministerpost. Bovendien dient het versneld klonen van Fortuyn het landsbelang. Want waar het om gaat, is dat Nederland weer één wordt en alsnog gestalte kan geven aan Fortuyns profetische woorden. “Vergis u niet. Ik word de nieuwe premier van Nederland.”
Wat zal die Volkert van der G. lelijk op zijn neus kijken.

close

Genoten? Abonneer je dan op mijn gratis nieuwsbrief en ontvang net als 2200 anderen elke twee weken verse columns en longreads in je mailbox.

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Dit artikel is geschreven door Luuk Koelman. Hij is columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Hij werkt voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Contact

Of mail me via luuk[at]koelman[dot]com