Een broodje van 97 euro

Het moet niet gekker worden. Een broodje eten op een bankje op station Veenendaal-West is drie scholieren duur komen te staan. Ze werden op de bon geslingerd door controlerende Boa’s en kregen elk een boete van 97 euro. Sociale media ontploften: 97 euro boete omdat je een broodje eet op station Veenendaal-West. In wat voor land leven we eigenlijk?

Eerlijk gezegd vind ik die boete van 97 euro aan de lage kant. De drie scholieren kregen de prent namelijk niet voor het nuttigen van een broodje, maar omdat ze zonder vervoersbewijs op een bankje op het perron zaten. Ze verbleven daar onrechtmatig, aldus de Boa’s. Is dat dan zo erg, vraagt u zich wellicht af, zonder vervoersbewijs op een bankje op het perron een broodje eten? Ja, want de gemeente Veendendaal was er net met veel moeite in geslaagd de grote overlast van hangjongeren op station Veenendaal-West terug te dringen. Bovendien hadden Boa’s de school van het drietal bezocht en verteld welke boetes men zou uitschrijven voor onrechtmatig, dus illegaal, verblijf op het perron. Die drie scholieren wisten dus waaraan ze begonnen. Bovendien namen ze willens en wetens de zitplek in van overstappende reizigers, die op station Veenendaal-West moeten wachten op aansluiting. Oké, toegegeven, er was op dat moment niet één treinreiziger op het perron te bekennen, maar dat is niet het punt. Het gaat om het principe. Die broodjes etende scholieren pikken de bankjes in van ons, hardwerkende forenzen. Ze maken misbruik van onze voorzieningen! Wat zegt u? Was een waarschuwing voldoende geweest? Gedogen bedoelt u? Weet u wel wat voor signaal we zo met zijn allen afgegeven? En wat voor aanzuigende werking daarvan uit gaat? Ik zeg u dit: de Nederlandse Spoorwegen staan aan de vooravond van een tsunami aan broodjes etende scholieren. Ze zullen onze perrons overspoelen en zorgen voor criminaliteit en overlast.

Maar wij treinreizigers zijn het zat! C’est ça! Ik pleit voor een keiharde aanpak. Dat die scholieren met hun smerige stinkende broodjes maar gauw oprotten naar hun eigen bankjes, op hun eigen schoolplein. Ze hebben niets te zoeken op onze mooie stations. Voor mij is het helder: dat drietal verbleef illegaal op station Veenendaal-West. En op illegaliteit staat volgens de wet een boete van 3900 euro en daarna de cel in, ook al heb je niets misdaan. Dus waarom die scholieren er van af komen met slechts 97 euro, is mij een raadsel. In wat voor soft landje leven wij eigenlijk? Het moet niet gekker worden!

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Ik werk voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief!