Duo Penotti is tevreden

De Japanse politicus Yasuhiro Sonoda heeft een glas radioactief koelwater gedronken, afkomstig uit de kernreactor bij Fukushima. Het water was gezuiverd en dus veilig, beweerde Sonoda. Daar geloofden Japanse journalisten helemaal niets van. Of hij dat kon bewijzen? Waarop Sonoda voor het oog van de camera’s een glas koelwater dronk.

Wat een baas! Zoiets zie ik Nederlandse politici niet doen. Neem nu Koppejan en Ferrier, beter bekend als het Duo Penotti van het CDA. Dissidenten worden ze genoemd. Hartstikke vóór een verblijfsvergunning voor Mauro. Tot er gestemd moest worden. Toen waren ze plots tegen, geheel in lijn met de rest van de CDA-fractie. Bij nader inzien vond Duo Penotti het nét wat handiger wanneer Mauro een studievisum zou aanvragen. Kan hij toch in Nederland blijven! Dat Mauro helemaal niet wíl studeren én na zijn studie alsnog terug moet naar Angola, deed er verder niet toe. Duo Penotti was tevreden.

En de oppositie, konden we daar nog wat rechtlijnigheid ontdekken? Daar troffen we Hans Spekman van de PvdA. Tijdens de Kamerdebatten over Mauro leek hij meermalen in huilen uit te barsten (“Ik ben hier heel emotioneel over!”) terwijl hij minister Leers opriep te stoppen met zijn hardvochtig beleid en Mauro een verblijfsvergunning te geven. Hardvochtig? Leers is voor de verandering eindelijk eens consequent. Hij houdt vast aan het beleid én de beslissingen van zijn voorganger: staatssecretaris van Justitie Albayrak, net als Spekman lid van de PvdA. Zij weigerde Mauro in 2009 een verblijfsvergunning.

En nu? Nu is Albayrak weer Kamerlid en stemde ze vóór een verblijfsvergunning voor Mauro – en dus tégen haar eigen beleid. Maar daar hoor je nauwelijks iemand over. En Hans Spekman? Zijn optreden is leuk voor de bühne, maar hij weet donders goed dat de kiem van al dit gedoe rondom Mauro door zíjn partijgenoot Albayrak is gelegd. Ze zit nota bene naast hem in de Kamerbankjes.

Rijst de vraag: waarom hebben CDA en PvdA geen rechtlijnige politici zoals Sonoda? Simpel, omdat ook de kiezer een hekel heeft aan rechtlijnigheid. Ga maar na: driekwart van de Nederlanders wil een strenger asielbeleid én driekwart wil dat Mauro blijft. Duo Penotti, twee kleuren in een potti. Dat is wat de kwestie Mauro ons leert: elk land krijgt de politici die het verdient.

17 reacties op “Duo Penotti is tevreden”

 1. Ik pleit al jaren voor een asielzoekersveiling waar iedereen op een asielzoeker kan bieden. Degenen die niet worden meegenomen moeten onmiddellijk weer op dat bootje worden gezet waamee ze zijn gekomen. Benieuwd hoeveel Penotti’s er met hun koopje de veiling verlaten.

  En over uw laatste zin: ieder volk krijgt de asielzoekers die het verdient.

 2. Bull’s eye, alweer raak! Kunnen we die Koelman niet gewoon minister-president maken?
  @Breinbrouwsels: niet helemaal wat Luuk bedoelt hoor denk ik…

 3. Touche, eindconclusie: ‘t stinkt en ‘t riekt. Politici in ‘t pluche! Bah

 4. @Hans
  Mijn reactie moet je zien als een grommende grauw van instemming met het gestelde in dit artikel en de bijbehorende wanhoop dat we in tegenstelling tot dappere helden in andere landen slechts kunnen beschikken over kantklossende kloothommels die de hele dag alleen maar bezig zijn iedereen knettergek te maken met hun kreetjes van kijk eens allemaal, ik ben een politicus. Verder heb ik geen hoge pet op van het volk met betrekking tot het maken van keuzes.

 5. @breinbrouwsel: ik ga hier neer van het lachen om die kantklossende kloothommels. Briljant! En pijnlijk waar.

 6. @Breinbrouwsels: OK, dat klinkt al weer sympathieker. Blijven lachen is altijd goed. Idd mooi, kantklossende kloothommels. Doe zelf ook s een column zou ik zeggen.

 7. Die asielaanvragen liggen jaren ergens op de plank in 070 en dan na acht jaar wordt er eindelijk eens een besluit genomen, dat is tegen “de algemene beginselen van behoorlijk bestuur”, zoals dat heet in ambtelijke kringen.
  In gewoon Nederlands : het is onfatsoenlijk iemand hoop te geven en na zo’n lange periode het land uit te pleuren.

 8. @Louisa: hear, hear!
  Maar wel eens een behoorlijke bestuurder tegengekomen?

 9. @Saskia:
  Ja zeker, mijn oud-directeur van de Sociale Dienst te Rotterdam, gestorven in het harnas: Ien Dales !
  Heb haar persoonlijk gekend en ik kan je verzekeren: voor de duvel niet bang, eerlijk en recht-door-zee…maar de dood was haar net een stapje voor.
  Toevallig PvdA.

 10. Ja Saskia.
  Maar het is opvallend dat er helemaal niemand van de vrouwen in de PvdA in haar voetstappen is getreden om voor de zwakkeren in de samenleving op te komen.
  Bah.
  En ook geen enkele man.
  Helemaal bah.

 11. @Saskia: Juist.
  Valt weinig aan toe te voegen: mede door de houding van het bestuur van ons land de afgelopen jaren, het bekende ikke-ikke-ikke en-de- rest- kan- stikken van alle politieke partijen en de wijze waarop Nederland is dood-geprivatiseerd zijn we nu in deze deplorabele toestand beland. Graaien en graaien, vooral door de boven-ons-gestelden..
  Met aan het Hoofd van de Staat een Dame die met de Kerst een moraliserend leuterpraatje houdt…en een vermanend vingertje opsteekt terwijl zij met feestelijke gebeurtenissen naast een man zit die medeverantwoordelijk is voor misdaden tegen de mensheid…
  Zo, Louisa heeft haar zegje weer gezegd en zwijgt verder maar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top