De droomfinale van Jan Peter Balkenende

Geen Jan Peter Balkenende te bekennen tijdens de halve finale tegen Uruguay. Terwijl zijn Duitse collega Angela Merkel elke wedstrijd haar handen blauw klapt voor haar land, blijft Balkenende lekker thuis. Alleen voor de finale is hij bereid zich op kosten van de staat naar Zuid-Afrika te laten vliegen. Ik vind dat terecht.

Balkenende is de vernedering niet vergeten. Tijdens het EK van 2008 was hij niet weg te slaan uit de kleedkamer van Oranje. Steeds maar weer die glunderende blik richting bubbelbad. Oh, als de heren voetballers hem daar toch eens in gooiden! Maar niets hoor. Uiteindelijk moest Jan Peter in arren moede met wat hossende Oranje-fans op de foto. Schande!

Maar we kunnen het goedmaken. Komende zondag is zijn laatste publieke optreden als demissionair premier bij een groot sportief evenement. Wat mij betreft verdient Jan Peter een afscheid in stijl. Hij is een icoon. Acht jaar lang was hij als staatsman niet uit zijn evenwicht te brengen. En dat zonder magnetisch polsbandje! Oké, er viel wel eens een kabinet her en der, maar dat deerde hem niet. De reden: Jan Peter had focus. Sommigen noemen het oogkleppen, maar het is focus. Alleen al daarom hoort hij komende zondag thuis in de dug-out, naast Bert van Marwijk. Frank de Boer gaat maar mooi op de tribune zitten, naast Willem-Alexander en Máxima. Jan Peter voor één keer niet.

Laat het zondag zijn droomfinale worden. Jan Peter is erbij! In een glimmend pak langs de lijn staan, iets roepen en dan raar met de armen zwaaien. Ik zie het hem zo doen. Na het laatste fluitsignaal samen met de reservespelers het veld op sprinten. Oranje wereldkampioen! Jan Peter neemt zijn aanloopje voor een heuse buikschuiver. Iedereen duikt bovenop hem. Oei, daar gaat zijn brilletje al. Ja, ik gun Jan Peter alle euforie. Ik gun hem met alle liefde een sms’je van Yolanthe. Hij mag, om het kampioenschap te vieren, even aan de vers gezette tatoeage op haar linkerbil zitten. Ze wacht op hem in het bubbelbad. Wesley vindt het goed.

Een afscheid om nooit te vergeten. Jan Peter Balkenende verdient het. Waarom? Omdat ik hem veel dank ben verschuldigd. Acht jaar lang was hij mijn allerbeste tekstschrijver. Bedankt man, ik ga je missen!

4 reacties op “De droomfinale van Jan Peter Balkenende”

 1. Mooi beeld, maar dat gaat niet gebeuren. Ook door Bert wordt Jan-Peter niet serieus genomen.

 2. Hij wil wel serieus GENOMEN worden , maar dan in het bubbelbad door één van de spitsen !!

 3. Kan hij gelijk zijn volgende baan lospeuteren wellicht. Hij was goed voer, maar zal hem toch niet erg missen.

 4. Op het moment dat hij zijn handtekening zette, geheel tegen de adviezen van het volk en de Raad van State in, onder het verdrag van Lissabon, heb ik al voorgoed afscheid van hem genomen. Zelden heb ik een dergelijk staaltje volksverlakkerij van een dergelijk persoon meegemaakt. Maar het kan nog erger. We herinneren ons allemaal het debacle nog van verhage die op kwam voor een volksvertegenwoordiger van onbesproken gedrag.

  Die op stond toen die volksvertegenwoordiger door collegea van het VK was uitgenodigd voor een presentatie en een lezing te houden. Die door de hoogste autoriteiten van het VK werd tegen gehouden en werd bestempeld tot persona non grata.

  Weet u nog dat verhage de britse ambassadeur meteen op het matje riep. Meteen heftig, in de meest strenge bewoording protesteerde? Dat zij zo niet om mochten gaan met een Nederlands volksvertegenwoordiger van onbesproken gedrag? Een volksvertegenwoordiger die bovendien ook nog eens een EU ingezetene was. Die konden en mochten ze natuurlijk niet zomaar als vrije reiziger de toegang tot het VK weigeren.

  Het VK was lid van Europa en ook een van de schengenlanden, zoals Nederland dat is. Hij zou dit zelfs nog hoger op gooien. Hij zou onmiddellijk JPB, de grootste man inlichten. Waren ze nou helemaal betoeterd daar aan de andere kant van het kanaal?

  JPB sprong terstond op. Waren ze daar nou helemaal ……. De grote persconferentie. JPB,:’Ik heb met mijn Britse Ambtgenoot gesproken, we hebben een heel indringend gesprek gehad, nee nee …… laat me even uitspreken… we hebben afgesproken dat we het hierbij zullen laten.’

  Ik kijk naar mijn fles ….. verdraaid, alweer half leeg. Hoe mooi is het iets te schrijven over lieden die er eigenlijk niet meer toe doen …. hebben ze er wel eens toe gedaan? Neh, wat mij betreft niet. Mensen die zo voor zichzelf alleen opkomen maar van de democratie een poppenkast maken zoals deze twee?

  Die kun je in alle ernst niet meer serieus nemen, laat staan dat je zou moeten missen. Misschien de vliegende lama’s en Jack Spijkerman maar …. wie kijkt daar tegenwoordig nog naar. Nee. Ik kijk vooruit. Met argusogen naar de nieuwe poppenkast.

  Er staan er weer een paar klaar. Rutte, Pechthold, Halsema, en Gode verhoede onze grootste nitwit van het moment, Jobje Cohen. Groot afnemer van het maria kaakje.

  Zet jij even een potje thee Koelman?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top