Domweg gelukkig in de file

Extra druk in de trein? Dat kan goed kloppen, want het is vandaag Nationale Filevrije Dag. Als het aan organisator ANWB ligt, bewijzen we deze donderdag dat het mogelijk is: een dag zonder files. Want files creëren we zelf. Dus moeten we ze ook zelf kunnen oplossen. De ANWB heeft becijferd dat met tien procent minder verkeer in de spits het fileprobleem is opgelost. Zo weinig is er nodig om het verkeer lekker door te laten rijden.

Op de website van de Nationale Filevrije Dag hebben meer dan 80.000 mensen zich aangemeld. Zij beloven in ruil voor een sleutelhanger hun auto een dagje te laten staan. Allemaal mensen die niet nadenken, want juist automobilisten die niet meedoen aan de filevrije dag, hebben profijt. Zij kunnen vandaag eindelijk eens lekker doorrijden. In de avondspits met 140 kilometer per uur over de A10 jakkeren, van Amsterdam naar Zaandam, wie wil dat nu niet? Plankgas door de Coentunnel, een jongensdroom! Dan maar geen sleutelhanger.

Genieten nu het nog kan, want het ministerie van Verkeer en Waterstaat voorziet tot 2012 een groei van het autoverkeer met 11 tot 14 procent. Reistijden stijgen met 29 tot 46 procent en de Randstad slibt geheel dicht, alle geplande weguitbreidingen ten spijt. Over vier jaar is het zover. Dan lopen de ochtend- en avondspits naadloos in elkaar over. De hele dag filerijden, we gaan het meemaken.

Maar nu komt het. Veel automobilisten vinden dat helemaal niet erg. Integendeel. De Volkskrant meldt dat een kwart van hen naar volle tevredenheid in de file staat. Zij beschouwen filerijden als quality time. Een moment voor jezelf. Waar elke normale automobilist zijn tanden in het stuur zet, daar stopt de gelukkige filerijder op parkeerplaatsen langs de snelweg, om pas weer in te voegen wanneer de file op zijn hoogtepunt is.

De avondspits. Het regent dat het giet, maar in de auto van de gelukkige filerijder is het droog en behaaglijk warm. Een oase van rust. Thuis wacht de echtgenote met de huilbaby. Gisteren begon ze tijdens het avondeten over een relatietherapeut. Daarom vandaag maar eens een stukje omrijden over de A2.
Tussen Nieuwegein en Kerkdriel stokt het verkeer, precies zoals de filemelding op de radio voorspelde. Binnen de kortste keren staat alles stil. Heerlijk. Daar gaat het luisterboek al in de cd-speler. Gelukzalig geeuwen, met beide handen achter in de nek, alsof het leven plots alle kanten op kan. Stilstand is vooruitgang.

Plots is de file opgelost, net zo snel als deze begon. Opeens weer rijden, het voelt vreemd en leeg aan. Was het maar alvast 2012. Gans het land één groot verkeersinfarct. O heerlijk uur, als het toch eens ooit zover mocht komen.
De gelukkige filerijder wordt er helemaal enthousiast van. Kijk, daar trapt hij alweer op de rem. Zeker weten dat hij niet voor middernacht thuis is.
Groot gelijk heeft ie, want alleen in de file is hij echt vrij.

close

Genoten? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!