Digitaal gluren

Ze zijn er nog, lieden die denken: ‘dit is een heel vertrouwelijk rapport dat ik niet mag kwijtraken. Laat ik het daarom maar online zetten’. Dom. Heel dom. Want ‘iets online zetten’ betekent hetzelfde als ‘gevonden worden door Google’. Zo is onder Google-kenners allang bekend dat je met behulp van de juiste zoektermen heel eenvoudig vertrouwelijke informatie kunt vinden. Het Amerikaanse weblog Boing Boing liet onlangs zien hoe gemakkelijk dat is. Zij vulden in Google de woorden confidential “do not distribute” in, waarna de vertrouwelijke rapporten hen om de oren vlogen. Altijd goed voor een avondje spannend surfen.

In het Nederlands kan dat natuurlijk ook, al levert de zoekterm vertrouwelijk ‘niet verspreiden’ niet direct grote geheimen op. Leuker wordt het wanneer u de zoekterm wat aanpast. Bijvoorbeeld door alleen op pdf-bestanden te zoeken. Laat Google maar eens op vertrouwelijk OR persoonlijk filetype:pdf zoeken. Het zal u geen geheime rapporten van de AIVD opleveren (die vindt u meestal op straat of op een verloren usb-stick), maar wel genoeg andere stukken die niet voor uw ogen zijn bestemd. Op het moment van schrijven prijkt bovenaan de zoekresultaten een brief aan minister Van der Hoeven: ‘strikt persoonlijk & vertrouwelijk’. Jaja.

Is er nog meer via Google te vinden dat niet voor vreemde ogen is bestemd? Nou en of! De website ‘Voelspriet’ van zoekgoeroe Henk van Ess laat zien hoe je via Google live kunt meekijken met beveiligingscamera’s. Stiekem gluren door het digitale sleutelgat dat Google heet, wie wil dat nu niet? Het is allemaal mogelijk door de zoekopdracht inurl:/view/index.shtml in Google in te voeren. Daarmee vindt u hyperlinks naar beelden van zo’n 10.000 beveiligingscamera’s wereldwijd. Big brother is watching you.

close

Genoten? Abonneer je dan op mijn gratis nieuwsbrief en ontvang net als 2200 anderen elke twee weken verse columns en longreads in je mailbox.

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Dit artikel is geschreven door Luuk Koelman. Hij is columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Hij werkt voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Contact

Of mail me via luuk[at]koelman[dot]com