Die domme eerlijkheid ook altijd

“Het draait om de juiste politieke terminologie. Díé moet je vinden. Persoonlijk mag ik graag bijvoeglijke naamwoorden gebruiken. Dat komt geloofwaardig over. Daarom heb ik het altijd over ‘een eigenwijze missie’ en ‘een integere afweging’.”

“Welke woorden je gebruikt is heel belangrijk. Nederland is een land van eufemismen. Je moet nooit zeggen waar het op staat. Zachte terminologie, daar houden mensen van. Wat dat betreft heeft de politiek in het verleden kwesties niet zorgvuldig benoemd. Een vredesmissie met 7.000 doden. Dat bekt niet lekker. Daarna een opbouwmissie met 25 doden. Ook niet fijn natuurlijk.

Nu is gekozen voor de term politiemissie. Daar zit alvast een heel klein beetje geweld in. We gaan de mensen helpen, maar zijn ook in staat met zachte dwang zaken te corrigeren. Een politiemissie dus. Nu maar hopen dat niemand zich afvraagt waarom we ter ondersteuning F16’s en Apaches meesturen, in plaats van twee busjes ME en een waterkanon. Maar verder zie ik geen beren op de weg.”

“Oké, het is natuurlijk heel vervelend dat Afghaanse politieagenten nu al hardop zeggen dat zij gewoon gaan vechten tegen de Taliban. Groot gelijk hebben ze – het is daar gewoon oorlog – maar verdikkeme nog aan toe, zeg zoiets niet hardop. Die domme eerlijkheid ook altijd! Wat dat betreft is het echt een achtergebleven volkje. Maar ik blijf vol overtuiging mijn passie voor Afghanistan demonstreren. Ja, zo noem ik dat. Soms hoor ik mezelf praten en denk ik: Jolande, hoe kóm je erop? Twee weken terug; roep ik opeens dat we terugkomdagen gaan organiseren voor Afghaanse politieagenten die door ons zijn getraind. Ja, echt! Waar haal ik het vandaan hè? Een terugkomdag. Voor gewapende analfabeten. Hoe Nederlands wil je het hebben? Maar het helpt! Mijn GroenLinks-achterban is gek op het woord ‘terugkomdag.’ Denken ze automatisch aan een cursus ‘natuurlijk tuinieren’ of ‘yoga voor vrouwen in de overgang.’ Knus Hollands welvaren, daar zijn ze gevoelig voor.”

“Politiek, dat is gewoon slim omgaan met taal. Maar waar het écht om gaat, is het grotere plaatje. Door de missie te steunen, schuiven we als partij heel voorzichtig op richting de macht. Met mij als politiek leider. Daar moet je iets voor over hebben. En Afghanistan? Ach, Afghanistan. Alsof daar ook maar iets verandert omdat GroenLinks het wil.”

close

Af en toe een verse column én exclusieve schrijftips in je mailbox?