Die domme eerlijkheid ook altijd

“Het draait om de juiste politieke terminologie. Díé moet je vinden. Persoonlijk mag ik graag bijvoeglijke naamwoorden gebruiken. Dat komt geloofwaardig over. Daarom heb ik het altijd over ‘een eigenwijze missie’ en ‘een integere afweging’.”

“Welke woorden je gebruikt is heel belangrijk. Nederland is een land van eufemismen. Je moet nooit zeggen waar het op staat. Zachte terminologie, daar houden mensen van. Wat dat betreft heeft de politiek in het verleden kwesties niet zorgvuldig benoemd. Een vredesmissie met 7.000 doden. Dat bekt niet lekker. Daarna een opbouwmissie met 25 doden. Ook niet fijn natuurlijk.

Nu is gekozen voor de term politiemissie. Daar zit alvast een heel klein beetje geweld in. We gaan de mensen helpen, maar zijn ook in staat met zachte dwang zaken te corrigeren. Een politiemissie dus. Nu maar hopen dat niemand zich afvraagt waarom we ter ondersteuning F16’s en Apaches meesturen, in plaats van twee busjes ME en een waterkanon. Maar verder zie ik geen beren op de weg.”

“Oké, het is natuurlijk heel vervelend dat Afghaanse politieagenten nu al hardop zeggen dat zij gewoon gaan vechten tegen de Taliban. Groot gelijk hebben ze – het is daar gewoon oorlog – maar verdikkeme nog aan toe, zeg zoiets niet hardop. Die domme eerlijkheid ook altijd! Wat dat betreft is het echt een achtergebleven volkje. Maar ik blijf vol overtuiging mijn passie voor Afghanistan demonstreren. Ja, zo noem ik dat. Soms hoor ik mezelf praten en denk ik: Jolande, hoe kóm je erop? Twee weken terug; roep ik opeens dat we terugkomdagen gaan organiseren voor Afghaanse politieagenten die door ons zijn getraind. Ja, echt! Waar haal ik het vandaan hè? Een terugkomdag. Voor gewapende analfabeten. Hoe Nederlands wil je het hebben? Maar het helpt! Mijn GroenLinks-achterban is gek op het woord ‘terugkomdag.’ Denken ze automatisch aan een cursus ‘natuurlijk tuinieren’ of ‘yoga voor vrouwen in de overgang.’ Knus Hollands welvaren, daar zijn ze gevoelig voor.”

“Politiek, dat is gewoon slim omgaan met taal. Maar waar het écht om gaat, is het grotere plaatje. Door de missie te steunen, schuiven we als partij heel voorzichtig op richting de macht. Met mij als politiek leider. Daar moet je iets voor over hebben. En Afghanistan? Ach, Afghanistan. Alsof daar ook maar iets verandert omdat GroenLinks het wil.”

19 reacties op “Die domme eerlijkheid ook altijd”

 1. Onze inzet daar kenmerkt zich door MVO: maatschappelijk verantwoord oorlogvoeren.

 2. BEDANKT voor deze foto ik zal die af laten drukken om in de schuur en kelder te hangen dan ben ik zeer waarschijnlijk verlost van de ratten en muizen, die al m’n tofu burgers opvreten.

 3. Ik hoorde een 2e kamerlid zeggen dat de mensen van de politiemisse ook af en toe een bommetje moeten ontmantelen.

  LOL!

  Oh….Het zijn echt maar bommetjes? Dan kunnen we wel een politiemissie sturen.

 4. Het is de toon die die de muziek maakt,
  Taal is een pracht instrument, en de politiek komt er anno 2010 achter. Hoe was het ook al weer die vrouw kan praten als “BrugMAN” , Maar ze “lult” nu mee als Afgaanse
  PolitieMAN. Groen LINKS Lulle RECHTS vulle. Dat is waar het om draait ! Politiek klinkt als Politie ? Rijmen is niet m’n ding ! Politiek vraagt om Repliek.
  Luuk, mooi stuk !! Niet de foto want die gaat bij mij ook in de schuur maar de kollom klopt aan alle kanten !

 5. Ondanks alles hoop ik toch dat het een leuke, leerzame missie wordt, met een fijne terugkomdag.

  Bas Heijne over Nederland, dat zo in zichzelf is gekeerd dat het blind is voor de buitenwereld. Als klein land hebben we zó veel buitenland; om dat te kunnen behapstukken moet het worden teruggebracht tot Nederlandse proporties.
  En dan kan het gebeuren dat het hoogtepunt van de verslaggeving over de omwenteling in Egypte, een buikdans is op de tafel van Pauw en Witteman:

  “Het is de ziekte die Holland heet. Het is een ziekte waar steeds meer mensen, dat is de paradox, zich wel bij voelen. De onvrede is geen aansporing om de boel beter te maken. De onvrede is tot een excuus geworden om blijmoedig infantiel te kunnen zijn. De constante nadruk op Holland en het Hollandse, op het kleine en het nabije, het invoelbare en het overzichtelijke, heeft de grote, echte wereld tot een lastige bijkomstigheid gemaakt.”

  http://weblogs.nrc.nl/heijne/2011/02/19/de-ziekte-die-holland-heet/

 6. Wij Neêrlanders hebben nou eenmaal dat víngertje. Wij gaan naar Verweggistan, om ze daar te vertellen dat ze het fout doen. Wij weten namelijk hoe het wel moet.

  Herman van Veen zong het aardig wat jaren geleden al:

  ‘Toen de blanken kwamen, hoorden we dat we arm waren.
  Waren we plotseling achterlijk en dom
  Toen de blanken kwamen.’

 7. @ ikzeidezot. Je kunt het wel of niet met Jolande Sap eens zijn, of haar politiek wel of niet steunen, maar als je haar geen lekkere milf vind, dan heb jij duidelijk geen smaak wat vrouwen betreft. Hou voortaan dat soort laffe en lage opmerkingen voor je, vooral omdat je dit anoniem doet.

 8. @ Lex als jij Jolande Sap al een lekkere milf vindt dan wil ik echt niet weten hoe jouw droomvrouw eruit ziet. Toch niet…?

  @ Ikzeidezot bedankt voor de tip, geen ratten meer te bekennen in de tuin en wijde omgeving.

 9. @ikzeidezot. Nee dat hoeft niet. Maar daar gaat het niet om. Jouw 1e commentaar is laf en denigrerend.
  @tako. Je frustraties uitten is 1 ding, maar de manier waarop jij reageert is de manier waarop zielige mensen reageren. Ik ben blij dat ik jullie niet persoonlijk ken, want volgens mij mis ik daar niks aan. Plezierige dag verder.

 10. @ Lex jij bent diegene die Sap een ‘lekkere milf’ vindt en niet ik. Dus wie is hier nou gefrustreerd? 😛

 11. Groen Links heeft in mijn ogen een vreemde zwenking naar rechts gemaakt. Wie weet, het pluche lonkt al?

 12. Opperprutser

  Nou alles leuk en wel maar deze foto is wel de redding geworden van mijn sexleven.
  Ik deed Copy / Paste / CTRL +P en heb de foto op de slaapkamer gehangen.
  Als tijdens de daad met Mevr. Opperprutser ik dreig mijn lichaamseigen sappen te gaan vermengen met die van haar kijk ik even naar die foto en kan weer 5 minuten vol gas gaan!!
  Dank daarvoor!! Vooral namens Mevr. Opperprutser en de producent van calendulazalf

 13. Door de missie te steunen, schuiven we als partij heel voorzichtig op richting de macht, zegt de Heer Koelman en ik begrijp hem voor geen meter.
  Niet echt cool man, want die missie is eigenlijk een voorstel van Groenlinks en D66.
  In weze steunde de kabinet dus een Groenlinks/D66-missie en niet andersom.
  “GroenLinks heeft altijd een grote betrokkenheid gevoeld bij Afghanistan. In april 2010 diende GroenLinks samen met D66 een motie in die het vorige kabinet opriep om te onderzoeken of Nederland aan een civiele politie trainingsmissie vorm kan geven die een bijdrage levert aan de wederopbouw van de rechtsstaat in Afghanistan.”
  bron: http://tweedekamer.groenlinks.nl/samenvatting+civiele+trainingsmissie

 14. @ multififficulti
  Staat ‘onderzoeken’ opeens gelijk aan ‘deelnemen’? Interessant.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top