De schandpaal

-Met Boersma. Goedemiddag.
-Spreek ik met Essent-topman Michiel Boersma?
-Ja, spreekt u mee. Met wie spreek ik?
-Jan Peter Balkenende hier. Meneer Boersma, klopt het dat u dit jaar 821.000 euro verdient, waarvan ruim 200.000 euro aan bonussen?
-Ja, dat is correct.
-Ik zal u zeggen waar het op staat. Zo’n bedrag kan ik niet aan de burger uitleggen.
-Zo moeilijk is dat toch niet? Ik vraag een bepaald salaris en als de ondernemingsraad akkoord gaat, dan krijg ik dat, en anders niet. Dat is de vrije marktwerking waar uw kabinet zo’n voorstander van is.
-Dit zijn niet de verhoudingen die men herkent en begrijpt. U verdient bijna zeven keer meer dan ik. Terwijl ik toch, nou ja, laten we het beestje maar bij de naam noemen, directeur ben van de BV Nederland.
-Ja maar, u geeft zichzelf met ingang van het volgende kabinet toch ook een salarisverhoging van dertig procent?
-Daar gaat het niet om! Iedereen maakt op dit moment pas op de plaats om de Nederlandse economie sterker te maken. Juist mensen aan de top worden geacht redelijk en integer te zijn. U moet een voorbeeld zijn voor anderen.
-Nou, dat ben ik ook. Sinds alle topsalarissen openbaar zijn, krijg ik veel reacties. Jonge mensen schrijven me: ‘meneer Boersma, het is mijn hartenwens eens net zo succesvol te zijn als u’. Kijk, dat is leuk.
-Dit is toch te gek voor woorden! Luister goed, ik heb het al gezegd op een partijbijeenkomst en ik zeg het nu ook tegen u: als het aan dit kabinet ligt, wordt u publiekelijk te schande gemaakt middels naming and shaming.
-Wablief?
-Ja, dat is Engels. Daarom zeg ik tegen u: foei!
-Foei?
-Precies! Shame on you, meneer Boersma. En wie niet luisteren wil, die moet maar voelen. Ga ik nu door met naming.
Naming?
Calling you names.
-Meneer Balkenende…
-Schobbejak!
-Ik begrijp niet wat…
-Vlerk!
-Meneer Balkenende, alstublieft…
-Ja, daar heeft u niet van terug hè! Wacht even, ik heb er hier nog een paar op mijn papiertje staan: schavuit!
-Wat mij betreft is dit gesprek…
-Haha! Pak aan! Boerenpummel!
-Ik ga ophangen.
-Addergebroed! Paljas! Gemene man! Schurk!
Tuut – tuut – tuut…
-Piet Hein, hij heeft opgehangen. Heb je nog meer van die manhaftige woorden voor me? Bel ik die topman van Nuon ook even. Zal je zien hoe snel die topsalarissen weer zakken.

close

Genoten? Abonneer je dan op mijn gratis nieuwsbrief en ontvang net als 2200 anderen elke twee weken verse columns en longreads in je mailbox.

Standaard afbeelding
Luuk Koelman
Dit artikel is geschreven door Luuk Koelman. Hij is columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Hij werkt voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.