De dijen van Verdonk

Rita Verdonk krijgt een rol in de nieuwe bioscoopfilm ‘Sinterklaas en het Geheim van het Grote Boek’. De politica spreekt van “een leuk verhaal, een enthousiaste groep mensen en een echt Nederlands product.” Kortom: “daar sta ik achter”. Rita speelt niet zichzelf. Haar personage wordt pas 15 juni bekendgemaakt tijdens de opnamen, maar “ze heeft een heel verrassende rol”, aldus een woordvoerder.

Ik gok op Rita als de stuurpiet aan het roer van de stoomboot. Trossen los, volle kracht vooruit en recht zo die gaat. “Niet links, niet rechts, maar recht door zee, Sinterklaas!” Als de Goedheiligman er tenminste nog aan te pas komt, want Rita gaat ons weer trots maken op Nederland. In het Amsterdam-Rijnkanaal vaart ze zo langs een file auto’s. Vol goede moed, van je hatsiekadee, we gaan er tegenaan.

Of misschien een extra verhaallijn met een gefrustreerde Pieterman die op elke schoorsteen stiekem een klein slavernijmonument wil plaatsen. Gelukkig heeft Rita dit snode plan net op tijd door. De frusto-Piet gaat samen met al zijn slavernijmonumentjes in de zak terug naar Spanje. En zo komt alles toch nog goed.

Leuk voor kinderen, maar aan de kiezer is ‘Sinterklaas en het Geheim van het Grote Boek’ niet besteed. Als dit Rita’s antwoord is op Fitna, zie ik het somber in. Van een Sinterklaasfilm ligt Balkenende niet wakker, laat staan zijn co√∂rdinator terrorismebestrijding of Nederlands ambassadepersoneel. Verdonk moet een harde, confronterende film voor volwassenen maken. Kritisch en boordevol verwijzingen naar andere Nederlandse films, want er gaat niets boven ons eigen cultureel erfgoed. Insteek: hoe ziet Nederland eruit als we niet optreden tegen de verdrukking van onze cultuur? Wat gebeurt er als we ons mooie land in de uitverkoop gooien? Nog even en we zijn bezet door de Moslims.

Iets als ‘Soldate van Oranje’ komt in aanmerking, met Rita in de hoofdrol. Maar al dat Duits (“Womit haben Sie das geschrieben?” “Mit Scheisse, Herr Direktor!”) laat zich niet zo lekker vertalen in het Arabisch.

Dan toch maar een remake van Flodder, met Rita in de rol die Tatjana ooit groot maakte: die van dochter Kees. Situatieschets: heel Nederland zucht onder de sharia. Rita gaat gekleed in burka het nieuwe schaap van haar buurman, een imam, bewonderen. In zijn tot stal omgebouwde schuur gebeurt het. “Wat een mooi schaap”, zegt Rita en buigt zich bereidwillig een weinig voorover. Het volgende moment ligt ze, de burka omhoog geschoven en met de billen bloot, op de rug van het schaap. De camera zoomt in. We zien Rita’s blanke dijen en jarretels met veel wit kant (eventueel een stand-in, mocht het heupwerk van mevrouw Verdonk niet meer voldoen). Het volgende shot vangt de wat lodderige blik in Rita’s ogen terwijl ze hoofd voorover met gedragen stem declameert: “maar buurman, wat doet u nu?”
Het antwoord van de imam: “even wat onderbuikgevoelens aanwakkeren”.

close

Genoten? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!