De beautyperikelen van Agnes Kant

‘Beau Monde verovert het Binnenhof!’ schreeuwt de kop op de cover. We zien een zwaar opgemaakte Verdonk (VVD) met achter haar Leco van Zadelhoff. Wanneer we de cover uitklappen, zien we de andere politica’s die een make over kregen: Karla Peijs (CDA), Agnes Kant (SP), Medy van der Laan (D66) en Khadija Arib (PvdA). Inderdaad, allemaal vrouwen. Alleen Femke Halsema (GroenLinks) weigerde – en groot gelijk heeft ze. Beau Monde pretendeert een glossy te zijn, maar is in werkelijkheid een reclamevod dat bestaat uit twee nietjes en 108 pagina’s gesponsorde glamourrommel.

Agnes Kant, de first lady van de SP, weet dat ook. Toch offerde zij een hele werkdag in de Tweede Kamer op om zich door Leco een make over te laten aanmeten. Waarom? Ach, wie twee jaar terug de ontluisterende documentaire ‘De Tweede Kamer’ heeft gezien, kijkt nergens meer van op. Agnes komt vier keer in beeld. Een keer om na een mislukt debat door Jan Marijnissen stijf te worden gescholden en drie keer om uitgebreid haar lippen te stiften.

Het verslag in Beau Monde lijkt daarop een vervolg. ‘Mijn bezoekjes aan de kapper plan ik altijd zorgvuldig,’ laat Agnes weten, terwijl Leco de lokken van haar pony wat uit het gezicht borstelt, voor een fris effect.

De topvisagist legt uit dat hij Agnes graag wat meer make-up wil geven, om haar vrouwelijkheid extra te benadrukken. Ook is hij helemaal wild van haar waanzinnig mooie dikke haar, dat gewoon geverfd móét worden met Majirel no. 5.1 van L’Oréal Professionnel. En daarna nog een après-coloring Vitamino Color, ook van L’Oréal Professionnel. Dat is een nieuwe verzorgingslijn die net op de markt is gebracht. Het is maar dat u het weet: L’Oréal Professionnel. Leco herhaalt: L’Oréal Professionnel. Moeilijk te onthouden? Maakt niet uit: L’Oréal Professionnel. Trouwens, de andere politica’s krijgen deze nieuwe verzorgingslijn van L’Oréal ook in hun haar gesmeerd. En voor de meer visueel ingestelde lezer worden de producten van de grootste cosmeticaproducent ter wereld ook even op de foto gezet.

Dat politieke dames van stand zich kamerbreed voor een commercieel cosmeticakarretje laten spannen, stemt tot nadenken. Nog opmerkelijker is dat Agnes Kant zich hiervoor leent. Voert de SP niet sinds twee jaar actie tegen L’Oréal omdat dit bedrijf haar nieuwe cosmeticaproducten test op proefdieren en zich uitdrukkelijk het recht voor houdt dit te blijven doen?

Maar ach, laten we het ook eens van de meer pragmatische kant bekijken. Je bent een vrouw die toevallig Agnes Kant heet en daar zit je dan in die kappersstoel. Verkeersminister Karla Peijs is net onder handen genomen en nu ben jij aan de beurt. Leco zoemt om je heen, roept verrukt “wat een figúúrtje heeft dit Kamerlid!” en terwijl hij kreunend een tube L’Oréal boven je hoofd uitknijpt, denk jij: ach, als elke dag honderden dieren in het verkeer worden doodgereden, dan kan die tube L’Oréal-dertig-hamsters-de-pijp-uit-maar-ik-geen-huiduitslag er ook nog wel bij.

En zo is het maar net. Goed gedaan, Agnes. Een beetje pragmatisch denken, daaraan herkennen wij de moderne politicus. Wat mij betreft is de SP helemaal klaar voor regeringsdeelname.

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Ik werk voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief!