Daar hoor je de PVV niet over

Arme Jet Bussemaker. De staatssecretaris van VWS liet zich in een interview ontvallen dat Nederland veel te weinig aandacht schenkt aan de rol van allochtonen bij de bevrijding van Nederland en Europa in de Tweede Wereldoorlog. Haar stelling: in de strijd tegen de nazi’s waren niet alleen de geallieerden actief, maar bijvoorbeeld ook Marokkanen. Hun rol is onderbelicht.

En hopla, daar gaan we weer. De PVV heeft een spoeddebat aangevraagd en wil opheldering over deze “multiculturele geschiedvervalsing”. Het debat zal volgende week vooral gaan over de negentien gesneuvelde Marokkaanse militairen die op het oorlogskerkhof in het Zeeuwse Kapelle liggen. Negentien Marokkaanse doden, dat is het dan. Hun rol is volgens de PVV te verwaarlozen, want “welke slag in de Tweede Wereldoorlog zou anders zijn verlopen zonder Marokkanen?”

Goede vraag. Zijn negentien doden veel? Het is in ieder geval meer dan de zestien gesneuvelde Nederlandse militairen in Afghanistan, waar wij zo krampachtig over doen.

Terug naar de Tweede Wereldoorlog. De PVV wil weten welke slag anders zou zijn verlopen zonder Marokkanen. Welnu, naar schatting hebben zo’n 77.000 Marokkaanse soldaten (op een bevolking van zes miljoen Marokkanen) meegevochten met de geallieerden bij de bevrijding van Europa. Ze vochten in ’44 en ’45 vooral in Italië, Frankrijk en Duitsland. Vele duizenden zijn in die periode gesneuveld. Bij de hevige gevechten om het Italiaanse hooggebergte en de slag om de Gustavlinie bestond een derde van de geallieerde troepen uit Marokkanen.

Dan de Nederlandse inbreng, in de vorm van de Prinses Irene Brigade. Een 1200 man tellend legertje in ballingschap, samengesteld uit Nederlanders die na de Duitse inval naar Engeland vluchtten. Een zootje ongeregeld. Prins Bernhard wilde er in eerste instantie niet eens de naam van zijn dochter aan verbinden. Bij de bevrijding van Europa, tussen augustus 1944 en mei 1945, sneuvelden er welgeteld 46 brigadeleden. Lijkt me een mooie vraag voor het spoeddebat komende week: welke slag in de Tweede Wereldoorlog zou anders zijn verlopen zonder de Prinses Irene Brigade?

Ach, was Nederland maar net zo dapper als Marokko. Het Noord-Afrikaanse land (min of meer een Franse kolonie) kwam na de capitulatie van Frankrijk in juni 1940 onder fascistisch gezag. Waar koningin Wilhelmina hals over kop naar Engeland vluchtte, bleef de Marokkaanse sultan Mohammed V op zijn post. Hij weigerde de 200.000 joden in zijn land uit te leveren aan de Duitsers. In plaats daarvan droeg hij zijn moslimonderdanen op de joden die in Marokko woonden, goed te behandelen. En dat deden ze. De Holocaust kreeg in Marokko geen voet aan de grond.

In Nederland werden ruim 100.000 van de 140.000 joden gedeporteerd en vermoord. Nederlandse ambtenaren van het bevolkingsregister verstrekten de nazi’s alle gevraagde persoonsgegevens. De Nederlandse politie assisteerde bij de razzia’s.

Het zijn de harde feiten: Marokko vocht met meer moed tegen het nazisme dan Nederland ooit heeft gedaan. Maar daar hoor je de PVV niet over.

32 reacties op “Daar hoor je de PVV niet over”

 1. De PVV spreekt over geschiedvervalsing, maar is zelf graag selectief in de feiten. Bij alles, overig. Bovendien vraag ik mij af hoe het gemiddelde PVV-lid zich zou gedragen bij bezetting. Ik vrees het ergste – opportunisten, populisten, opruiers. Mix dat met een angstige aard/natuur en je hebt een heel vies recept.

 2. ha eerlijk is eerlijk, dit mag ook wel eens hardop gezegd worden!

 3. Jitze van der Meer

  Waren die Canadezen, Amerikanen, Polen en Russen ook geen allochtonen, die ons van het Hitler-regime hebben bevrijd??
  Daar hoor je nu niemand meer over.

  In 1984 waren onze Poolse vrienden nog “vijanden” van ons systeem en nu is Polen inmiddels lid van de NAVO.
  Turkije is al sinds jaar en dag een gewaardeerd LID van de NAVO en terecht! Ze mogen wel “klusjes” opknappen voor de Amerikanen, maar het lidmaatschap van de EU is blijkbaar te veel gevraagd.

  Turken zijn in “Europa” in mijn visie geen “allochtonen” maar Europeanen!

 4. Bammetje

  De wereld is bevrijd door verkrachtende en moordende Marokanen:

  “Montecassino was captured by the Allies on May 18, 1944. That next night, thousands of Goumiers and other colonial troops swarmed over the slopes of the hills surrounding the town and in the villages of Ciociaria (South Latium). Over 2,000 women, ranging in age from 11 years to 86 years, suffered from violence, when village after village came under control of the Goumiers. Civilian men who tried to protect their own wives and daughters were murdered without mercy; the number of men killed has been estimated at roughly 800 [1]. Two sisters aged 15 and 18 were raped by dozens of soldiers each; one died shortly after, the surviving one was still in a mental hospital in 1997, 53 years after the event.[citation needed] Most of the dwellings in the villages were destroyed and everything of value was stolen.

  The mayor of Esperia (a comune in the Province of Frosinone), reported that in his town, 700 women out of 2,500 inhabitants were raped and that some had died as a result.”

  Ga fietsen Koelman met je zeververhaal.

 5. DoktorBlue

  Mensen zijn van nature beesten; @Bammetje: dit soort verhalen kan je over ELK volk vinden, Duitsers, Russen, Amerikanen, Europeanen en waarom dan niet Marokanen? Ik vind niet dat hiermee de strekking van Koelmans’s verhaal verloren is gegaan!

 6. Karnemelk

  God ja, laten we vooral de Marokkaanse bijdrage aan de bevrijding van de Nationaal Socialisten niet vergeten. Bevtrijdingsdag is een dag waarop de bevrijding van Nederland wordt herdacht. Een ieder die hier aan bij heeft gedragen, in welke vorm dan ook, moet hierbij aandacht krijgen. Zoals ik uw stuk lees begrijp ik dat Nederland (al is de verwijzing naar de MArokkaanse bijdrage ergens in Frankrijk, Italie dan wel Spanje)gered is door een handvol Marokkaanse dienstplichtigen en is de Nederlandse bijdrage eigenlijk te schandelijk om te vermelden. Het hele idee van bevrijdingsdag is om stil te staan bij de bevrijding van, hoe of wie is niet relevant.

  Het zou niet eens een issue mogen zijn, maar u doet het voorkomen alsof Nederland bij de gratie van Marokko bestaat. deze emotionele overgave is wat de door u beschreven Nederlandse brigade geen goede naam geeft.

  Tot slot hield koning niet zo zeer de Joodse bevolking in veiligheid, dan wel zijn eigen bevolking, anti-semitisme is niet alleen op joden gericht. Overigens is het misschien een idee om even bij te lezen over de Vichy-Fransen die zich onde rhet auspicien van dezelfde koning in Marokko ophielden. En de rol van deze groep in de tweede wereldoorlog.

 7. Verschuren

  Snap het dan, stelletje rechtse azijnpissers. De PVV pikt altijd alleen maar het negatieve over Marokkanen uit de geschiedenis. Laat Koelman nou net eens alleen het positieve eruit pikken. Wel zo eerlijk.

 8. Sorry Verschuren,

  Maar of je nu over Nederland of over Marokko aan het azijnpissen bent, je blijft een azijnpisser.

  Ik zie dan ook geen verschil tussen dhr. Koelman of de PVV.

 9. Karnemelk

  Het is niet erg dat er stil wordt gestaan bij de Marokkaanse soldaten die hier hebben gevochten, integendeel. Maar de manier waarop dhr Koelman op suggestieve wijze een statement probeert neer te zetten. Zo wordt de nuance niet aangebracht dat Nederland een klein buurland van de bezetter is geweest en MArokko een groot land op redelijke afstand waar de registratie van jodendan wel niet joden minder goed was georganiseerd als in Nederland. Het is nu net alsof de Marokkaanse koning op grootse wijze de joodse bevolking heeft geholpen. Dit is pas geschiedvervalsing, hij hoefde namelijk niets te doen.

  Aanleiding voor dit artikel is de speech van Jet Bussemaker tijdnes dodenherdenking. Dat zij niet te benijden valt omdat haar vader vaderloos is grootgebracht als gevolg van de internering. (wat dit precies met het joodse lijden te maken heeft mag Luuk weten) en dat we vooral daar ook eens stil bij mogen staan. Terecht, maar vergeten we dan ook niet even stil te staan bij het leed van de Indonesische bevolking voor en vlak na de tweede WO bij handen van Nederland?

  Mischien is het azijnzeiken, maar niet erg sterk onderbouwde stemmingmakerij is niet veel beter.

 10. Verschuren

  @Karnemelk
  Je kunt je beter drukmaken over het gebrek aan nuance bij de PVV. Anders gezegd: Ik zie liever gebrek aan nuance bij een columnist (zo’n beetje zijn taak) dan bij een politicus.

 11. A.J. van Zon

  Laten we elkaar geen mietje noemen, de heer Koelman maakt hier een zeer terechte opmerking. Als we de geschiedenis erop naslaan maakt Nederland zo nu en dan toch onverklaarbare keuzes als het gaat over wie als helden te zien, en wie niet.

  Voorbeelden? Dat kan:
  De Polen.
  Hoe lang heeft het geduurd voordat de helden van de 1e onafhankelijke parachutistenbrigade erkenning kregen? Precies 60 jaar nadat deze legereenheid in de pan is de gehakt terwijl ze ons land van onze germaanse gasten wilden ontdoen. 60 jaar! De engelsen zijn in de tussentijd zo vol gehangen met medailles dat ze amper nog kunnen lopen. Geheel terecht, laten we dat voorop stellen. Urquhart geeft in zijn boek aan dat als iemand zegt “I fought at Arnhem”, dat je dan je pet moet afnemen en een borrel voor hem moet komen. In deze zin van erkenning zit geen voorbehoud op basis van afkomst of geloof!Waarom hebben we de polen in de tussentijd laten sterven alvorens ze te eren?

  Volgende voorbeeld? Dat kan:
  Eric O. Kent iemand die naam nog? Dat is de eerste Nederlandse soldaat die sinds de tweede wereld oorlog in een oorlogsgebied, in oorlogstijd, doet waar hij voor getraind is. De beste man vuurt een kogel af. En helaas voor hem ketst de als waarschuwing bedoelde kogel af en raakt een Irakees. Wat doen we vervolgens? We houden hem aan op verdenking van moord en doodslag in december 2003. De beste man wordt in mei 2005 dan toch eindelijk vrijgesproken. De arme drommel.

  Nog meer voorbeelden? Zeker.
  In dezelfe periode dat Eric O. publiekelijk aan de schandpaal genageld werd vond onze toenmalige bevelhebber der luchtstijdkrachten luitenant-generaal Dirk Starink het nodig om Mark Huizinga, een judoka die op kosten van de belastingbetaler traint voor sportevenementen, te bevorderen tot kapitein, met bijbehorend ongetwijfeld exorbitant hoog salaris. Een ware held! Erkenning alom. En Eric O? Daar hoorden we niemand over, althans niet positief.

  Nou, een laatste voorbeeld dan maar? Vooruit dan :
  Srebrenica? Durf ik erover te beginnen? Minster Kamp heeft het nodig gevonden om de dutchbatters te voorzien van een zogenaamd draaginsigne. Een onderscheiding als het ware. Waarvoor? Ach, laten we daar maar niet nogmaals over beginnen. Ik vraag me overigens wel af hoe de nabestaanden van de gevallenen zich moeten voelen. I can only begin to imagine.

  Wat is het moraal van dit verhaal? Wij Nederlanders hebben mijns inziens inmiddels wel laten zien dat we niet goed zijn in het herkennen en erkennen van helden.

  Koelman, volkomen terechte opmerkingen. Maar eigenlijk moet ik met pijn in mijn hart toegeven dat de PVV hiermee alleen maar aantoont 100% NL te zijn. Kijk, en daar word ik dan op zijn minst verdrietig van… Plaatsvervangende schaamte maakt zich van mij meester.

  Als afsluiting: Zowel heldendaden als wandaden zijn niet voorbehouden aan een bepaald ras of een bepaalde religie, of wat dan ook. Heldhaftigheid komt uit het hart, en die hebben alle menschen!

 12. 1200 NL hebben gevochten? Tjongejonge wat een vervalsing zeg. Goed, laten we dit stukje voor selectieve geschiedenis eens ontleden:

  1. Er hebben meer dan 280.000 NLs gevochten tegen de Duitsers toen die binnenvielen waarvan er 2.332 doden, 6.000 gewonden en 271.668 gevangen genomen.
  Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Duitse_aanval_op_Nederland_in_1940

  2. Dan de slag om Monte Casino: daar hebben idd Marokkanen meegedaan en ze hebben flink gevochten daar. Toch is het gros daar door de Polen gedaan: http://nl.wikipedia.org/wiki/Slag_om_Monte_Cassino

  Jammer dat de Marokkanen zich daarna als beesten hebben gedragen door verkrachtend en plunderend rond te trekken: http://en.wikipedia.org/wiki/Marocchinate
  Montecassino was captured by the Allies on May 18, 1944. That next night, thousands of Goumiers and other colonial troops swarmed over the slopes of the hills surrounding the town and in the villages of Ciociaria (South Latium). Over 2,000 women, ranging in age from 11 years to 86 years, suffered from violence, when village after village came under control of the Goumiers. Civilian men who tried to protect their own wives and daughters were murdered without mercy; the number of men killed has been estimated at roughly 800 [1]. Two sisters aged 15 and 18 were raped by dozens of soldiers each; one died shortly after, the surviving one was still in a mental hospital in 1997, 53 years after the event.[citation needed] Most of the dwellings in the villages were destroyed and everything of value was stolen.

  The mayor of Esperia (a comune in the Province of Frosinone), reported that in his town, 700 women out of 2,500 inhabitants were raped and that some had died as a result.

  [edit] Aftermath
  The stories of mass rapes and slaughter of Italian peasants, reportedly prompted Pope Pius XII to communicate to the Allied command his intense wish that the CEF not be allowed into the city of Rome at its liberation[3].

  Later, in northern Latium and southern Tuscany, it is alleged that the Goumiers raped and, occasionally killed, women and young men after the Germans retreated, including members of local anti-fascist partisan formations.[citation needed]

  Later in the war, it is reported that the Goums raped around 500 women in the Black Forest town of Freudenstadt, on April 17, 1945, after its capture. In Stuttgart, the French colonial troops (mostly African) under the command of General de Lattre de Tassigny, rounded up around 2,000 women and herded them into the underground subways to be raped. In the week after, more women were raped in Stuttgart than in the whole of France during the four year German occupation[citation needed].

  French authorities still dispute the majority of these claims.

  In Castro dei Volsci, a monument (the “Mamma Ciociara”) now stands to remember all the women and mothers who tried in vain to defend themselves and their daughters[4].

  En dan: Was NL maar zo dapper als Marokko was want de Sultan vluchtte niet zoals de NLe regering dat wel deed. He! NEWSFLASH! Marokko was dan ook niet bezet zoals NL dat wel was. En het Vichy-rechime had geen concrete macht meer in Marokko.

  Al met al een slap, barstensvol fouten staand stukje dit. Maar goed, dat zijn we wel gewend.

 13. SB00044

  Toch ook wat even gegoogled en wat blijkt :

  http://www.maroc-insight.com/history.htm

  “During the Second World War Morocco supported the Vichy government which ruled France after its capitulation to the Nazis in 1940. By 1942, American troops had landed and occupied Morocco, which was used as a supply base for the Allies during the remainder of the war. Heads of government from the Allies used Casablanca as an important meeting-place.”

  Marokko ondersteunde een Franse regering die met de Nazi’s heulde. Verder fungeerde Marokko als voorraad- en ontmoetingsplek voor de geallieerden.

 14. Karnemelk

  @SB00044:

  Dat bedoel ik. Het is makkelijk om te stellen dat Nederlanders niet of nauwelijks hebben bijgedragen aan de bevrijding (onzinnig, maar dit terzijde) en te stellen dat Marokko het heel erg goed gedaan heeft.

  Ja nadat ze zijn ingelijfd door de geallieerden. Dat ze daarna zich hebben ingezet voor de bevrijding is inderdaad bewonderenswaardig, maar stel dat Marokko niet was ontzet door de geallieerden, dan had bijgaande foto boven het artikel er heel anders uit gezien.

  @Verschuren:
  Nee inderdaad, de PVV is ook een partij vol populisten. Het is echter bekend dat deze partij als kernthema het wegzetten van een bevolkingsgroep in Nederland heeft. Inspelend op de onderbuikgevoelens van Nederland jegens een Marokkaanse (Noor-Afrikaanse) minderheid die de beeldvorming bepalen rond de totale bevolkingsgroep ziet de PVV kans een machtsblok naar zich toe te trekken. Onwetendheid is de grote vijand en niet types als Wilders c.s. Maar ongefundeerde stukjes van een veel gelezen collumnist die hiermee een reactie uitlokt van het PVV blok is zinloos olie op een heet vuur gieten.

  Want als een simpel iemand als mijzelf al kan achterhalen dat de Marokkaanse bijdrage aan de bevrijding van vrij Europa op zijn minst dubieus is te noemen, kan een belezen persoon als Wilders dit ook.

 15. Verschuren

  @SB00044:

  Misschien kan de Anne Frank Stichting je overtuigen?

  “Veel Marokkanen zijn er terecht trots op dat hun land een relatief verdraagzame traditie heeft ten aanzien van joden. Met name de beide voorgangers van de huidige koning Mohammed VI – koning Mohammed V en koning Hassan II – zijn door historici geprezen om hun religieuze verdraagzaamheid. Na de oorlog is op de berg Hebron in Israël een ‘Mohammed V-bos’ geplant. In het hedendaagse Marokko wordt aan deze verdraagzame traditie vastgehouden, ondanks de oorlog tussen Israël en de Palestijnen en ondanks het feit dat fundamentalistische moslimpartijen in Marokko bij recente verkiezingen aan kracht en invloed winnen.”

  http://www.annefrank.org/content.asp?PID=517&LID=1

 16. @ Verschuren

  Ja, dus?

  Dat zegt alleen maar dat Marokkanen van hun koning verdraagzaam moeten zijn.

  Ongeveer net zoals Beatrix woorden van soortgelijke strekking gebruikte tijdens haar laatste kersttoespraak.

  Dat is zeker te prijzen, maar dat zegt niets over de daperheid van de Marokkanen in de Tweede Wereldoorlog.

 17. Moroccans and the Second World War
  Not only for the Dutch but also for the Moroccans the Second World War is an encroaching period of time. Tens of thousands Moroccans in the French armed forces fight the armies of Hitler’s Germany. They are known to be very brave. Thousands die.
  The people in Morocco itself are confronted with anti-Jewish legislation and the arrival of Jewish refugees. Many Moroccans hope for independence after the war as a token of gratitude for their contribution.

  Bron: http://www.verzetsmuseum.org/tweede-wereldoorlog/en/digiexpo/marocco

  The liberation of Europe
  70.000
  ‘In 1944 I left for Normandy on one of the more than 5,000 ships. We landed at 8 o’clock in the evening. We fought till 12 o’clock. The liberation of the French cities was celebrated elatedly. Soldiers and civilians fraternised. You felt part of it all. Indiscriminately of race, skin, origin or religion. Civilians and the military embraced. All celebrated victory and liberation. We were welcomed as heroes.’
  Moughit Ben Daoud
  As many as 70,000 Moroccans take part in the liberation of Europe. They are involved in the invasion of Normandy, southern France and especially the battles in Italy.

  Italy
  In the summer of 1943 hundreds of goums with their horses and mules set sail for Italy. They conquer Sicily. During the winter thousands of Moroccans stay in the mountainous regions of central Italy. The Allies want to beat the Germans here in order to realise free passage to Rome. This turns out to be very difficult: it is icy cold and the narrow, hilly paths are unsuited for the American tanks. After heavy bombardments on Monte Cassinothe Moroccan soldiers succeed in breaking through the German front.

  Deze is helemaal goed!!:
  The German commander writes to Adolf Hitler: ‘the impossible has happened. The Moroccan soldiers invaded and beat our front.’

  Bron: http://www.verzetsmuseum.org/tweede-wereldoorlog/en/digiexpo/marocco,liberation_of_europe

 18. SB00044 op 09-05-2008 11:01 am

  (Marokko ondersteunde een Franse regering die met de Nazi’s heulde. Verder fungeerde Marokko als voorraad- en ontmoetingsplek voor de geallieerden.)

  Marokko was een franse kolonie. koning mohamed de v moest doen alsof hij de joden niet helpte. maar hij hielp ze stiekem. Dus marokko ondersteunde de franse regering niet. Maar ze waren verplicht. En waar wilhelmina en heel veel hollanders bang waren. Durfde de marokaanse koning mohamed v de joden zoveel mogelijk te helpen. En dat lukte aardig. Want de joodse rijkdommen werden door de marokaanse bevolking op hun naam gezet, waardoor de joden hun spullen werden behouden. Dus mensen niet te snel op google zoeken eerst de hele verhaal weten. En dat heeft meneer Koelman uitstekend gedaan.

 19. Nighttripper

  Ongelofelijk, zijn mensen hier nu godverdomme serieus aan het bediscussieren of al die marrokaanse soldaten wel “dapper genoeg waren”? Het gaat er dus niet om OF ze hebben meegvochten om Europa te bevrijden, nee het gaat deze moraalridders om WAAROM ze het deden.

  Stoer, vanuit je luie computerstoeltje het internet afstruinen op zoek naar bewijs dat “ze heus niet zo goed waren ofzo”? Ik schaam me voor dit stelletje ondankbare, hypocriete armleuning-generaals. En je kan er gif op innemen dat diezelfde stoerpratende lafaards nog geen vinger zouden uitsteken als Marokko bezet zou worden door een buitenlandse macht.

  Wie hebben jullie bevrijd?
  Waar hebben jullie gevochten?
  Voor wiens vrijheid heb jij je leven gewaagd?

  Jullie zijn werkelijk te treurig voor woorden.

 20. P. Deauville

  Tussen de regels door meen ik te lezen dat Nederland en Marokko beter af zijn zonder de PVV. Wie niet? En trots zijn op Nederland is helemaal moeilijk. In Birma lopen hele provincies onder maar niemand initieert een actie als destijds in 1953, toen de hele wereld kwam helpen in Zeeland. Het zou logischer zijn geweest dat ons land automatisch mensen en middelen naar die regio had gestuurd, ongeacht het feit dat je het land in komt of niet. Het gaat om het principe. Foei, Nederland!

 21. willem van leeuwen

  Willem

  Ik lees deze site vol bewondering over te discuseren of de marokanen nu helden waren of niet.

  Vergeet allemaal niet elk mens die daar zijn leven heb gegeven is voor mij een held en het maak mij niet uit waar ze vandaan kwamen.

  Mijn vrouw haar opa kwam uit Polen en heeft daar gevochten hij was voor mij de grootste held van de wereld.

  Hij mocht na de oorlog niet meer terug en toen hij in 2005 begraven werd in Oost souburg.
  Zonder erkenning van de Nederlandse staat.
  En toen dacht ik van ,wat schaam ik me toch van waar ik vandaan kom.
  En waarom, ze hebben gevochten als beesten later na de oorlog mochten ze niet terug naar hun vaderland.
  Ze hebben Nederland helpen opbouwen en dan nog geen erkenning.
  Ja sommige na de dood van Prins Bernard want ja de minister moest wat doen vanwege het koningshuis.

  Op de begravenis waren er nog 3 monte Casino strijders waarvan 1 oud strijder een toespraak gaf en zei dat het eigelijk na zo’n leven toch gek was dat je op vreemde bodem begraven wordt.
  En die zin vond ik verschikkelijk en kan daarom zo kwaad worden over het feit de Polen zijn de berg op gekomen en het klooster veroverd van de Nazi’s.
  Maar ik moet moeite doen om het te vinden dat daar hardop over gesproken wordt maar dat zijn natuurlijk maar Polen .

  Maar beste mensen, dat zijn mensen die staan niet zo voor in de rij om een plekje te krijgen.
  Maar zowat in elke belangrijke slag waren de polen vaak van crusiaal belang.

  Maar als er mensen zijn die goed de geschiedenis kennen weten dat .

 22. PronoMatser

  Lieve medemensen,

  Kunnen we het over vandaag en morgen hebben? Gisteren komt niet meer terug en beweren dat de mensen van vandaag schuld hebben aan gisteren is onredelijk. Wantrouw eenieder die een groep de schuld geeft. (Vandaag kennelijk de ppv)
  Geschiedenis is om van te leren, niet om elkaar mee om de oren te slaan, of stemming mee te maken. Laat u niet zo mennen. U bent in de eerste plaats mens, de rest is er bij verzonnen en niet altijd met de beste bedoelingen.

  De Marokanen, Polen, Engelsen, Negers, witneuzen, etc. van vandaag hebben niets te maken met het verleden, niet in positieve of negatieve zin.

  Luister nu het liedje “world in union 95” en vertel hoe we dat voor elkaar kunnen krijgen.

 23. Prins Adriaan

  Duizenden nederlanders vochten tijdens de tweede wereldoorlog.

  Er worden er zelfs nog 1000 vermist.

  http://www.nieuwsbank.nl/inp/2005/05/19/R160.htm

  http://www.waffen-ss.nl/main.php

  [..In de Waffen-SS hebben in totaal rond de 22.000 Nederlandse vrijwilligers gediend ! Met dit aantal leverden de Nederlanders (samen met de Baltische vrijwilligers) relatief het grootste aandeel van Europa. Het aantal van 22.000 is relatief nieuw. Het was de Nederlandse historicus N.K.C.A. In ‘t Veld die na zijn baanbrekend onderzoek naar de SS en Nederland, voor het eerst met dit getal in de publiciteit trad. Lange tijd schatte men het aantal Nederlanders in de Waffen-SS op 55.000. Dit getal kwam ondermeer tot stand door verklaringen van de Waffen-SS generaal Felix Steiner, die een tweetal boeken schreef. Met ontbreken van bronnen waaruit een ander beeld naar voren kwam en het gebrek aan eigen initiatief, namen diverse historici dit getal voor waar aan…….Het getal 55.000 lijkt eerder te zijn gebaseerd op het totaal van alle Nederlanders in Duitse dienst: Legioen/Waffen-SS, NSKK, Luftwaffe, Kriegsmarine, Wach- und Schutzdiensten en het Heer. Een exact aantal Nederlanders in de Waffen-SS valt echter nog steeds niet te noemen. Wij schatten dat circa 20 % van de vrijwilligers is gesneuveld…]

 24. Prins Adriaan

  En wat de verkrachtingen en oorlogsmisdaden betreft:

  Verwerpelijk.
  Echter, ieder leger in oorlogstijd, ongeacht nationaliteit, levert zijn quotum van door geweld en dood afgestompten, die zich aan dat soort machtsmisbruik te buiten gaan.

  Kijk naar “onze jongens” tijdens de politionele acties, en datgene wat onlangs bekend geworden is over nederlandse SSers die zich in Rusland schuldig maakten aan het vermoorden en verkrachten van Joden.

  (Iets wat trouwens bij het NIOD bekend was, maar destijds door prof. Lou de Jong wijselijk buiten de voor het volk bestemde geschiedschrijving werd gehouden.)

  En dan niet te vergeten ons beleid en datgene wat met de mantel der vaderlansliefde werd bedekt tijdens de pacificatie van Indie in de 19e eeuw.

  http://home.iae.nl/users/arcengel/NedIndie/indexdei.htm#a1

  http://home.iae.nl/users/arcengel/NedIndie/atjeh3.htm#SS-Sturmbahnführer der Waffen-SS

  [..De dichtregels die een geschokt kamerlid al in 1904 schreef op de wijs van het Wilhelmus, komen dan wellicht in aanmerking :

  Wilhelmus van Nassaue,
  Ziet gij dien heldenstoet?
  Zij schoten op de vrouwen
  En drenkten ‘t land met bloed.
  De kwasten der banieren
  zijn darmen van een kind.
  Licht dat ge aan hun rapieren,
  nog vrouwenharen vindt. …]

  Laten we ook niet het aandeel van de adjudant van van Heutsz, onze latere minister president Colijn, vergeten:

  http://home.iae.nl/users/arcengel/NedIndie/colijn.htm

  Het zijn maar een paar voorbeelden die duidelijk maken wat oorlog met de mens doet, dat eenieder er in meer of mindere mate door wordt aangetast en al heel snel leert dingen te relativeren, die in het “ändere, burgelijke bestaan” door dezelfde persoon als crimineel en misdadig zouden worden omschreven.

 25. Idereen die een beetje verstand heeft zal niet zomaar alles geloven wat te lezen is via google zoek opdrachten.
  Pijnlijk zijn sommige reacties, dit omdat ik zelf veel verhalen van mijn opa zelf heb.

  Als er al geplunderd en verkracht werd dan waaren de fransen hier verantwoordelijk voor marokkanen(Berbers) vochten onder hun. Ook al vochten ze met hun ze werden gediscrimineerd en waarschijnlijk hebben ze zelf die verschrikelijk verhalen verzonnen ipv die tijd in de media te vermelden wat die mensen echt hadden gedaan voor frankrijk en europa. Achteraf geen medailes en geen pension.
  Het grapige (trieste) van alles nadat frankrijk bevrijd was
  moesten deze mensen terug naar marokko en weer wapens oppakken om tegen de fransen te strijden en eigen land te bevrijden. Sommige naar korea met de vs waar ze gelukkig niet voorop weer kogels mochten opvangen. Advies aan mensen die deze mensen die er niet meer zijn willen kwetsen lees de geschiedenis goed of kijk film die afgebeeld is( minste wat de fransen konden doen om dingen recht te zetten).

  In nederland zijn ze ook geholpen door buregers nadat ze eerst waren verslagen en uit een gedreven door duitsers, zijn ze tijdelijk verborgen in huizen en kregen geld en kleding tot ze terug waren bij hun franse eenheid, en daarna de duitsers versloegen, wat ik heb gehoord van degene die erbij was destijds dat ze medelijden hadden om duitsers te vermoorden omdat die ook gewoon moesten strijden en maar soldaat waren.

  Wat marokko deed tijdens de oorlog heeft niks te maken met marokkannen of de koning, marokko was bezet, en dus frans.
  Israel bestaat voor 10% uit marokkannen en deze hebben voor marokkaanse koning vooral M5 en H2 respect. Of joodse mensen marokkaans waren of uit spanje gevlucht waren ze werden altijd beschremd en opgevangen ook door de bevolking. Uiteindelijk zijn ook veel berbers oorspronkelijk joods en als je echt helemaal terug gaat was elke mens broer en zus laat iedereen in zijn waarde. voorral de mensen die in oorlog hun lever reskeerden waar ze totaal niks mee te maken hadden en achteraf weer voor hun eigenland moesten vechten tegen degene die ze zojuist hebben geholpen zijn land en vrijheid terug te krijgen.

  Deze mensen hoefen geen helden te zijn en zeker niet zwart gemaakt worden, er is deze mensen al genoeg aangedaan. geloof me nou maar ik hield het geen 10 min vol om naar hun verhaal te luisteren, ze werden kaal geschoren en in geladen sommige hadden niet eens schoenen en geen idee waar ze heen gingen. laat ze gewoon in vrede rusten.

  En niet vergeten aan wie die ellende van WO2 te danken is.
  Aan een leelijke schreeuwerd die dacht dat hij better is dan een ander( voor degene die het vergeten is)

 26. PVV weet dat ze veel aandacht kunnen krijgen als ze negatief over Moslims / Islam praten en dat de media hem gewoon volgt.

  Altijd maar Moslims / Islam negatief in beeld brengen, maar nooit over ‘extremistische Christenen’ of ‘Christelijke terroristen’ praten.. Wie had Pim Portuin vermoord? Zijn het geen (Christelijke) Amerikanen die op school mensen neerknallen?

  Dus ik zeg: Negeer die PVV en Geert Wilders.

  Ik ben zelf van mening dat Turkije een Turkse Unie moet beginnen en ‘dag’ tegen de EU moet zeggen. De EU laat Turkije al meer dan 40 jaar wachten op een volwaardig lidmaatschap.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top