De caviapolitie van Dion Graus knokt voor alle dieren

Woord van de week: caviapolitie. Bedenker is de Amsterdamse korpschef Welten. Hij ziet niets in de dierenpolitie die het kabinet wil invoeren. Vijfhonderd agenten omscholen tot animal cop, betekent volgens hem ook vijfhonderd agenten minder om bijvoorbeeld zedenzaken op te lossen.

PVV-Kamerlid Dion Graus, geestelijk vader van de animal cops, is woest: “een diepe schande dat een korpschef zoiets zegt!” Wáárom de opmerking van Welten een diepe schande is, legt hij niet uit. Misschien is het de teleurstelling. Dacht Graus bij het woord caviapolitie heel even aan vijftig cavia’s met hele kleine petjes op. Diertjes die in een lege stal van de Amsterdamse bereden politie intensief worden getraind. Bijvoorbeeld om in de villa van een drugsbaron de bedrading van de alarminstallatie kapot te knagen, net voordat het arrestatieteam binnenvalt.

Hoe dan ook: aan het woord ‘cavia’ kan het niet liggen, want Dion is er voor álle dieren. In 2006 interviewde De Volkskrant Graus, toen nog kandidaat-Kamerlid. De lezer is erbij als hij uitrukt met de dierenambulance. Piepende banden. Er moet een muis worden gered, die vastzit in een wasmachine. Helaas komt Dion (“ik ben een lefgozer”) net te laat. Het knaagdiertje heeft te veel water in de longetjes gekregen.

De rest van de dag laat het smartelijk heengaan van de muis Graus niet meer los. Bedrukt vertelt hij de verslaggever over een grove misstand in ons land: er zijn dierenambulances die wel subsidie ontvangen, maar weigeren uit te rijden voor een gewonde muis. Maar Dion (“Ridder Dion, dat ben ik. Ik leek als kind ook heel erg op Floris”) gaat knokken voor álle dieren.

Behalve dan de dieren in de bio-industrie. Vorige maand sneuvelde in de Tweede Kamer een wetsvoorstel dat een einde kon maken aan de intensieve veehouderij. De PVV, inclusief Dion Graus, stemde tegen het wetsvoorstel. Hoongelach bij de andere partijen: Graus stemt vóór de bio-industrie!

Vreemd? Nee, onze kleine vriend heeft een dubbele agenda. Hij houdt de bio-industrie met al haar misstanden graag legaal. Dan hebben zijn animal cops straks meer tijd om datgene te doen wat écht belangrijk is: controleren of u en ik onze gezelschapsdieren wel genoegen aaien. Ach ja: some animals are more equal than others. Maar dat zijn we van de PVV inmiddels wel gewend.

8 reacties op “De caviapolitie van Dion Graus knokt voor alle dieren”

 1. haha erg scherp weer. het blijven vvd-ers he, de economie gaat voor alles. Maar met een dierenpolitie haal je misschien toch weer een zetel weg bij de partij voor de dieren en iedere stem telt.

 2. jan jansma

  Beste Luuk,

  Wil je zo vriendelijk zijn om weer op het oude formaat te gaan. Dit is een beetje onleesbaar. Zwart op donkergrijs is geen succes. En dan nog paars of is het kobaltblauw dat gaat een beetje zweven.

  Je columns zijn altijd een plezier om te lezen! Het is iets waarnaar ik uitkijk.

  Met vriendelijke groeten, Jan Jansma

 3. Luuk Koelman

  @ jan jansma
  Jan! Dat klinkt alsof de pagina om een of andere reden niet in zijn geheel is geladen. De tekst is toch echt zwart op wit.

 4. Dion Graus, ‘t lachertje v.d. PVV, ‘t enige waar die op kikt is zijn eigen dikke kop en het spekken van zijn eigen portemonnee. Zakkenvuller eerste klas en dan zogenaamd lullen dat hij dit allemaal doet voor de dieren. Nee ik trap er niet in nu de rest nog!!!

  Ha LMNL Dion Graus

 5. Ze beweren er voor de gewone man te zijn en een socialer plan te hebben dan de VVD, maar eigenlijk zijn ze net als VVD, economie gaat voor alles, de rest zijn linkse hobbies die misschien leuk in je verkiezingsprogramma staan, maar er net zo snel weer uit te krijgen zijn als dat beter voor de economie is. Dat bedoelde ik ermee, dat het VVD-ers blijven.

 6. Die Dikkopcavia van een Graus is een onfris figuur zoals de rest van de PVV pipo’s..

 7. Eigenlijk is het jammer dat het voorstel precies van Dion Graus moest komen. Dat er niet vijfhonderd mensen van de inspectiedienst worden omgeschoold maar het uit het bestaande personeelsbestand van de politie moet komen. Van een op zich goed plan om dierenmishandeling eens wat beter tegen te gaan, is het zo rap verworden tot een grotere grap dan het al was.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top