Beau, het duizend-dingen-doekje

Arme Beau van Erven Dorens. Maandag was de laatste aflevering van zijn programma CQC. De kijkcijfers waren zo slecht dat Veronica er de stekker uit trok. Best wel zielig eigenlijk.

Het is Beau’s zoveelste programma dat het niet heeft gered. In De Wereld Draait Door somde hij alle eerdere mislukkingen op: “Ik heb ook nog twee talkshows gehad. Beau en Beau Rivage. Ik heb een serie gehad Man en Paard, die ik zelf heb geschreven. Dat heeft ook allemaal niet echt gewerkt”. Beau zat er gelaten bij. Wat nu? “Ik struikel maar verder”. Waarmee dan? Dat wist Beau zo één twee drie ook niet: “Ik wil alles doen. Ik ben wat dat betreft gewoon een prostituee”.

Mooi gesproken. Die laatste zin sluit naadloos aan op een filmpje uit 1996 dat pas op internet opdook. We zien een nog onbekende, brutaal ogende Beau van Erven Dorens die zegt één ding te willen: beroemd worden. Maakt niet uit hoe.
Welnu, dat is hem gelukt. Knap gedaan en petje af, maar hoe nu verder? Ik denk dat dat het probleem is met Beau van Erven Dorens. Hij heeft geen boodschap, hij mist de urgentie. Beau houdt enkel van de buitenkant der dingen. Het enige wat hij wil, is met zijn hoofd op tv. De honger naar roem, dat is de kern van zijn bestaan.
Rijst de vraag: wat kan Beau nu werkelijk? Iemand als Gordon kan zingen en Patricia Paay is een kabouter met tieten, maar waar liggen de onderscheidende kwaliteiten van Beau? Oké, hij springt heel verdienstelijk in een te strak sluitend glitterpakje door muren van piepschuim. Reclamespotjes in zijn onderbroek doet hij ook heel erg goed, maar verder?

“Ik wil alles doen”. Je proeft de wanhoop, het persoonlijk drama. Wat zit die man zichzelf in de weg. Nu al doodsbang dat er eens géén camera voor zijn snufferd staat. Het lijkt me een ellendig bestaan.

Beau van Erven Dorens; hij is verworden tot het duizend-dingen-doekje van de Nederlandse televisie. Een doekje dat je overal voor kunt gebruiken. Het aanrecht schoonmaken, drolletjes uit de kattenbak vissen of er desnoods in ejaculeren. Beau vindt het allemaal best, zolang hij maar dat doekje mag zijn en een camera het filmt.

close

Genoten van dit artikel? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox.