noordanus

Automobilisten kennen geen solidariteit

Met klagende automobilisten is het altijd wat. Laat heel subtiel de naam Wim Kok vallen en ze beginnen al te schuimbekken. Iets over een kwartje dat ze nooit meer terug kregen. En nu zijn het de Syriërs die het moeten ontgelden. Fijn dat ze vechten voor hun vrijheid, maar de Nederlandse automobilist betaalt wel mooi de rekening: de benzineprijs ging deze week door de grens van 1,70 euro.

Het is een gemopper van jewelste. Maar actie ondernemen? Ben je gek. Automobilisten klagen graag, maar kennen geen solidariteit. Geen file die daar iets aan verandert. Een automobilist houdt überhaupt niet van mede-weggebruikers, want die rijden alleen maar in de weg. De eigen auto, daar draait het om.

Oh, de vrijheid die zo’n wagen je biedt. Bijvoorbeeld midden in de nacht naar Parijs rijden, om ’s ochtends een cappuccino te drinken op de Champs-Elysées. Niemand die het ooit doet, maar het kán. Om drie uur in de ochtend met 130 kilometer per uur over de ring bij Antwerpen razen, met één hand losjes op het stuur. Buiten snijdt de kou, binnen is het behaaglijk warm. De motor loeit. Uit de speakers druppelt Driver’s Seat van Sniff ‘n’ the Tears. Je kauwt traag op een lauwe frikandel die je net bij een pompstation hebt gescoord. Kilometers asfalt liggen voor je, de wereld aan je voeten. Een groter geluk bestaat niet.

Of het zou de zaterdagochtend moeten zijn. Je cirkelt met een emmertje sop om je glimmende bolide. Liefdevol aai je de motorkap, want dat is de plek waar schaars geklede dames zich graag mogen neervlijen. Ja, lekkere wijven houden van statussymbolen. Die liggen bijvoorbeeld niet, onhandig balancerend op twee klapstoeltjes, in de stoptrein van Hoorn naar Alkmaar. Een auto is zoveel geiler dan een trein, een auto is emotie.

Maar nog belangrijker: een auto is vrijheid. Gaan en staan waar je maar wilt – ook al kom je niet verder dan elke dag verveeld naar je werk rijden en in het weekend naar je schoonmoeder. Het gaat om het idee. Daar hangt nu eenmaal een prijskaartje aan, want vrijheid is nooit gratis. Mensen in Syrië begrijpen dat. De prijs van vrijheid maakt hen niet uit. Desnoods betalen ze met hun leven. En Nederlanders? Die zeuren over 1,70 euro.

11 reacties op “Automobilisten kennen geen solidariteit”

 1. Potverdorie Luuk, waar heb jij toch het talent gekregen om ALLES van meerdere kanten te bekijken..?

  Maar toch hè, het moet hier niet gekker worden, want dan kunnen sommige mensen niet eens meer benzine betalen om naar het werk te kunnen komen… Zijn we nog verder van huis! (of juist niet, want je kan de deur niet meer uit…)

  Thumbs up!!!

 2. Ik ben overduidelijk een echt dom wijf en waarschijnlijk helemaal niet geil. Het meest stupide dat ik me kan voorstellen is om halfnaakt op een motorkap van een opgefokt ventje te gaan liggen, zeker als het zo’n zielepoot met een petje op is.

  Ik lag me altijd suf om die petjesknaapjes met hun gepimpte autootjes die aan alle kanten rare stukjes quasi-aerodynamisch metaal hebben, zoals vleugeltjes en randjes. Vooral de randjes aan de onderkant maken het enorm grappig om zo’n autootje schuin over verkeersdrempels te zien rijden… want als ze er recht overheen rijden, knallen de spoilers er af. Woehaha.

  Een auto? Voor mij is dat een ding om van A naar B te rijden, liefst met zoveel mogelijk bagage. Heel fijn is het dan als B een luxueus hotel is… dat ik kan betalen omdat mijn auto niet zo’n duur gepimpt kreng is.

 3. Ja, om je rot te schamen. Maar ja, ik heb makkelijk praten, ik heb niet eens een rijbewijs.

 4. het ergste is nog dat voor die paar minuten tijdswinst bij 130 rijden de toename van doden en gewonden en zieken door verkeer en vervuiling van lucht voor lief wordt genomen – onbenullige politiek om minkukels te paaien met een hoge prijs-

 5. christinA eijkhout

  4 van de 5 comments laten zien dat vrijheid voor de nederlander auto betekent.
  Het zou mij verbaasd hebben als het anders was.

 6. Als je met 130 op de Antwerpse ring rijdt met een loeiende motor, moet je toch eens opschakelen.

 7. Heeerlijk met de vlam in de pijp, scheur ik door de ……
  Kan alles zijn,… door de woonwijk met drempels, door het Franse achterland met de sleurhut er achter kidz op de achterbank, hond in het vooronder. Alles kan een mens gelukkig maken een plek onder de zon door het open dak van je auto, een vers kopje thee uit de thermoskan met zorg gezet voor de lange reis !! Mooi kan het zijn om te genieten, genieten van vrijheid !!
  En dat alles voor maar…. € 1,70 per liter !!

 8. In de Middeleeuwen had de edelman een paard en de gewone man een ezel.
  Nu hebben (bijna) alle ezels een auto.

 9. dudeownsautomobil

  Trotse bezitter van een benzine verslindende 6 cilinder Cabrio… ik sponsor graag mijn kikkerlandje. Want vergeten we niet allen op deze site, dat bijna 80% van de literprijs naar onze overheid gaat?
  Maar nee, je hoort mij niet klagen. De lijkwade kent geen diepe tassen, en die 130.- euro, die ik (graag) betaal, bevorderen mij met ruim 250 km/h door duitsland naar het zuiden. Naar landen waar de automobilist nog welkom is. Want laten we eerlijk zijn.

  Wij nederlanders zeilen over ALLES, liefst over geld.

 10. En de tiende reactie is een reactie die mijn negende reactie onderstreept.

Reacties zijn uitgeschakeld.

Scroll naar top