Als Wilders… dan…

Afgelopen maandag stond op de voorpagina van de Volkskrant een opmerkelijke advertentie van Harry de Winter. De producent en programmamaker (tevens voorzitter van de adviesraad van de stichting Een Ander Joods Geluid) meldt paginabreed: ‘als Wilders hetzelfde over Joden (en het Oude Testament) gezegd zou hebben als wat hij nu over Moslims (en de Koran) uitkraamt, dan was hij allang afgeserveerd en veroordeeld wegens antisemitisme’.
Kost tienduizend euro, zo’n statement, maar dan heb je ook iets. Namelijk een statement van niets. Er had net zo goed kunnen staan:

Als de ChristenUnie hetzelfde over Joden gezegd zou hebben als wat de partij nu over homo’s uitkraamt, dan waren ze allang afgeserveerd en veroordeeld wegens antisemitisme.

Als de SGP hetzelfde over Joden gezegd zou hebben als wat de partij nu over vrouwen uitkraamt, dan waren ze allang afgeserveerd en veroordeeld wegens antisemitisme.

Als Maurice de Hond hetzelfde over Joden gezegd zou hebben als wat hij nu over de klusjesman uitkraamt, dan was hij allang afgeserveerd en veroordeeld wegens antisemitisme.

Als Gordon hetzelfde over Joden gezegd zou hebben als wat hij nu over deelnemers aan Idols uitkraamt, dan was hij allang afgeserveerd en veroordeeld wegens antisemitisme.

Als roddelblad Story hetzelfde over Joden gezegd zou hebben als wat het nu over Frans Bauer uitkraamt, dan was het blad allang afgeserveerd en veroordeeld wegens antisemitisme.

Als mijn rijschoolhouder hetzelfde over Joden gezegd zou hebben als wat hij nu over vrouwen en achteruit inparkeren uitkraamt, dan was hij allang afgeserveerd en veroordeeld wegens antisemitisme.

Als boer Jan uit Boer zoekt Vrouw net zo lomp en ongeïnteresseerd met Joden zou omgaan als met zijn twee laatste vrouwen, dan was hij allang afgeserveerd en veroordeeld wegens antisemitisme.

Als Louis van Gaal “ben ik nou zo slim of zijn jullie nou zo dom?” tegen Joodse overlevenden van de Holocaust gezegd zou hebben, dan was hij allang afgeserveerd en veroordeeld wegens antisemitisme.

Als Sophie Hilbrand in Zomerhitte niet zou zeggen “ik vinger me wel eens voor hem” maar “ik vinger mezelf niet voor een Jood”, dan was ze allang afgeserveerd en veroordeeld wegens antisemitisme.

Heb je de smaak te pakken? Maak dan nu je eigen Harry de Winter statement, want ook jij kan een echte Harry de Winter zijn! De mogelijkheden zijn eindeloos. Vul maar in en plaats ‘m hieronder in de reacties:

Als ……………………… hetzelfde over Joden gezegd zou hebben als wat hij nu over …………………….. uitkraamt, dan was hij allang afgeserveerd en veroordeeld wegens antisemitisme.

De mijne luidt in ieder geval:
Als Harry de Winter hetzelfde over Joden gezegd zou hebben als wat hij nu over Geert Wilders uitkraamt, dan was hij allang afgeserveerd en veroordeeld wegens antisemitisme.

30 reacties op “Als Wilders… dan…”

 1. Als Lee Majors hetzelfde over Joden gezegd zou hebben als wat hij toen als de man van 6 miljoen uitkraamde, dan was hij allang afgeserveerd en veroordeeld wegens antisemitisme.

  Als Gretta Duisenberg hetzelfde over Joden gezegd zou hebben als wat zij ooit over Luuk Koelman uitkraamde, dan was ze allang afgeserveerd en veroordeeld wegens antisemitisme.

  :0)

 2. Als Jort Kelder hetzelfde over Joden gezegd zou hebben als wat hij over Bram Moszkowicz uitkraamt, dan was hij allang afgeserveerd en veroordeeld wegens antisemitisme.

 3. Die van Gretta vindt ik goed! Maar beweert die Harry Winter hiermee dat bepaalde Joodse groeperingen eind jaren 30 ook dreigden met bom aanslagen? Misschien kan hij een paar dagen geschiedenisles krijgen op de basisschool om zijn *kennis* bij te spijkeren?

  Slimme zet overigens die advertentie, het levert Wilders onmiddelijk weer meer aandacht op!

  Enneehhh Luuk, niet teveel naar BNR nieuwsradio luisteren he? Deze column lijkt zo erg op de uitzending van gister…

 4. Als Pino hetzelfde over Joden gezegd zou hebben als wat hij nu over Meneer Aart uitkraamt, dan was hij allang afgeserveerd en veroordeeld wegens antisemitisme.

 5. Als ik nu iets over deze column had gezegd was ik allang al afgeserveerd en veroordeeld als jood

 6. Als Adolf Hitler hetzelfde over Joden gezegd zou hebben als wat hij ooit over Harry de Winter uitkraamde, dan was hij allang afgeserveerd en veroordeeld wegens antisemitisme.

 7. Als Javier Guzman dezelfde humorloze grappen over Joden zou hebben gemaakt als nu elke week in de Spits over Nederlanders, dan was hij allang afgeserveerd en veroordeeld wegens antisemitisme.

 8. Als Marianne Thieme hetzelfde over Joden gezegd zou hebben als wat zij nu over goudvissen uitkraamt, dan was zij allang afgeserveerd als oorlogsheld.

 9. Als boer Koekoek hetzelfde met de Joden was omgesprongen als met zijn dieren dan was hij allang afgeserveerd en veroordeeld wegens antisemitisme.

 10. Wim Heitinga

  Als Bin Laden hetzelfde over Joden gezegd zou hebben als wat hij nu over Paus Benedictus uitkraamt, dan was hij allang afgeserveerd en veroordeeld wegens antisemitisme.

 11. Als Janmaat in zijn tijd hetzelfde over Islamieten gezegd zou hebben als wat Wilders nú over Islamieten uitkraamt was hij láng voor hij afgeserveerd was, afgeserveerd en veroordeeld wegens anitisemitisme.

 12. Gewoon gebrek aan creativiteit. Kinderachtig, appels met peren vergelijken. Kijk verder dan je neus lang is.

 13. Als Youssef hetzelfde over Joden gezegd zou hebben als wat hij nu over creativiteit uitkraamt, dan was hij allang afgeserveerd en veroordeeld wegens antisemitisme.

 14. Als de advertentiekosten aan Dr.D waren geschonken dan kon hij ook even een tijdje het land uit…

 15. als Jezus hetzelfde gezegd zou hebben over de Romeinen als wat hij nu over de Filistijnen uitkraamt, zou hij allang afgeserveerd en gekruisigd zijn wegens anti-imperialisme.

  of:

  als Charles Darwin hetzelfde gezegd zou hebben over de evolutietheorie als wat hij nu over intelligent design uitkraamt, zou hij allang afgeserveerd en veroordeeld zijn wegens het niet begrijpen van de waanzin van godsdienst.

 16. Als Jezus hetzelfde over Joden gezegd zou hebben als wat hij nu over de Romeinen uitkraamt, dan was hij allang afgeserveerd en veroordeeld wegens antisemitisme.

 17. Als Dries van Agt hetzelfde over Joden gezegd zou hebben als wat hij nu over Joden uitkraamt, dan was hij allang afgeserveerd en veroordeeld wegens antisemitisme.

  ===========================================

  Wel een moedige zet van Harry de Winter om eind te willen maken aan de uitzonderingspositie van joden, waarbij kritiek onmiddelijk wordt uitgelegd als een bijdrage aan genocide.

 18. Rolling Roland

  Als Mohammed hetzelfde over Jezus gezegd zou hebben als wat hij ooit over de ongelovigen uitkraamde, dan was hij allah…pardon, allang afgeserveerd en veroordeeld wegens antisemitisme.

 19. Rolling Roland

  Als Micha Wertheim hetzelfde over Joden gezegd zou hebben als wat hij over invaliden uitkraamde, dan was hij…precies!

 20. Rolling Roland

  Als Luuk Koelman hetzelfde over Joden zou hebben gezegd als wat hij over Harry de Winter (meesterlijk!) uitkraamde, dan was hij a.a.e.v.w.a.
  Luuk is the best.

 21. Nachttripper

  Mja lollig Luuk, maar jij weet ook wel dat die vergelijking niet klopt…

  Harry de Winter vergelijkt twee gelijkwaardige dingen met elkaar (twee geloofsgroepen).

  Je neemt er daar vervolgens één van en vergelijkt dat plotseling met iets negatiefs (zoals hoe de SGP discrimineert, de Story liegt, Gordon mensen uitscheldt…) en doet vervolgens alsof dit op hetzelfde neerkomt.

  Erg cheap trucje. Maar hierdoor valt je punt in het water. Dat mensen hier blijkbaar denken dat het wel een eerlijke vergelijking is en doen alsof jij hier een bijzonder gevatte constatering heeft gedaan, zegt genoeg over hoe goed mensen lezen.

 22. Nachttripper

  Het maakt overigens wel een mooi statement over de voorkeurspositie van Joden maar dat was vast niet Harry’s intentie ^^

 23. DeLeuksteThuis

  Als Joran hetzelfde met Joden gedaan zou hebben als wat hij met Nathalie deed, dan was hij allang afgeserveerd en veroordeeld wegens antisemitisme.

 24. @Nachttripper:

  De voorkeurspositie van de Joden wordt slechts impliciet en zeker zonder intentie door Harry de Winter naar voren gebracht.

  Dhr. Koelman mist in zijn column een grote kans door een goedkope benadering te kiezen. Had zichzelf beter kunnen afvragen waarom De Winter niet een van de volgende teksten heeft gekozen:

  “””
  als Wilders hetzelfde over Christenen / Atheisten / Hidoes / Boedhisten (en Nieuwe Testament / Origin of species / Vedas / Tipitaka) gezegd zou hebben als wat hij nu over Moslims (en de Koran) uitkraamt, dan was hij allang afgeserveerd en veroordeeld wegens vervolging.
  “””

  Het antwoord is duidelijk: deze vergelijking zou in alle gevallen mank gaan.

  Kritiek op het Jodendom levert je een rechtzaak wegens antisemitisme, een reisverbod naar Israel en een cordon saniaire op; gelijke kritiek op de Islam preventieve rechtzaken, anonieme aangiften (sic!), een paginagrote advertentie, een protestmars en een fatwa of drie.

  Andere levensovertuigingen zouden je van repliek dienen ofwel negeren.

  Goed, goed, ik ben nu schuldig aan een column-achtige veralgemenisering, maar ik snijd meer hout dan dhr. Koelman.

 25. Henkie Polder

  @snirp

  Jij snijd meer hout, dat klopt. Jij maakt een heleboel kleine splintertjes van een zootje lucifers. Koelman daarentegen, zaagt fluitend een massief eiken balk door.

 26. Als Jan Wolkers/Maarten ‘t Hart hetzelfde over Joden gezegd zou hebben als wat hij in zijn boeken over protestanten uitkraamt, dan was hij allang afgeserveerd en veroordeeld wegens antisemitisme.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top